Vizita.si
Sarah je do nove ledvice prišla s pomočjo Facebooka.

Novice

Prek Facebooka dobila novo ledvico

E. D.
22. 07. 2010 13.12
1

Facebook, Twitter in druga internetna socialna omrežja lahko služijo tudi čemu drugemu, ne le izmenjavi fotografij, šal in nepomembnih komentarjev. Prek tovrstne komunikacije si je možno najti celo nov organ. Dokaz sta Američana Sarah in Carlos.

Sarah je do nove ledvice prišla s pomočjo Facebooka.
Sarah je do nove ledvice prišla s pomočjo Facebooka.FOTO: Reuters
Sarah Taylor je bila ena od 84 tisoč Američanov, ki nujno potrebujejo novo ledvico. Ker je bil seznam bolnikov, ki čakajo na ustreznega darovalca, zelo dolg, 53-letni Sarah pa so ledvice počasi odpovedovale kar osem let, je vedela, da veliko časa več nima.
''Če je kdor koli zainteresiran, da bi mi daroval svojo ledvico, naj se oglasi v pittsburški bolnišnici Allegheny General,'' je Sarah zapisala na Facebook.
''Če je kdor koli zainteresiran, da bi mi daroval svojo ledvico, naj se oglasi v pittsburški bolnišnici Allegheny General,'' je Sarah zapisala na Facebook. FOTO: iStockphoto

Zato je – bolj za šalo kot za res – na socialno omrežje Facebook napisala naslednje obvestilo: ''Če je kdor koli zainteresiran, da bi mi daroval svojo ledvico, naj se oglasi v pittsburški bolnišnici Allegheny General. Darovalec mora biti star od 18 do 64 let, ne sme biti debel, ne sme imeti visokega krvnega tlaka ali sladkorne bolezni.'' In na njeno veliko presenečenje je bil odziv njenih Facebook prijateljev ogromen – dobila je kar 197 sporočil ljudi, ki so ji bili pripravljeni nesebično pomagati.

Že čez nekaj dni se je na testiranjih izkazalo, da je najustreznejša darovalka Sarahina znanka iz srednje šole, ki je živela le dve ulici stran, Sarah . Čeprav je bila stara že 64 let, je bila njena ledvica kot nalašč za Sarah Steelman. ''Videla je mojo objavo na Facebooku in odšla naravnost v bolnišnico na testiranja. Izkazalo se je, da je popolna darovalka. Vse skupaj je bilo tako neverjetno in ganljivo,'' pripoveduje Taylorjeva, ki je tako pred enim tednom končno dobila novo ledvico. Operaciji sta potekali brez zapletov in obe ženski se počutita odločno. ''Ponavadi stremimo k temu, da je darovalec čim mlajši, a v tem primeru se je 64-letna darovalka izkazala za najboljšo izbiro. Bila je res zdrava in popolnoma ustrezna za našo pacientko,'' je povedal dr. Ngoc Thai, ki v pittsburški bolnišnici že vrsto let izvaja presaditve ledvic. ''Internetna družabna omrežja so koristna tudi pri zbliževanju ljudi in je njihova velika prednost. Mislim, da bomo z leti, ko bodo takšni načini komuniciranja še rasli in se razvijali, priča še več takšnim pozitivnim zgodbam.''

Tudi Carlos je darovalca našel s pomočjo objave na Facebooku. (simbolična fotografija)
Tudi Carlos je darovalca našel s pomočjo objave na Facebooku. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto

In prav ima. Sarahina zgodba namreč ni osamljen primer. Le tri mesece pred Sarah je s pomočjo Facebooka do nove ledvice prišel tudi 44-letni Carlos Sanchez, ki sprva razen najožjim družinskim članom nikomur ni hotel povedati o svojih zdravstvenih težavah. Carlos je namreč bolehal za diabetesom tipa 1, ki je zelo redka in huda oblika sladkorne bolezni. Bolniki morajo redno jemati velike odmerke inzulina, velikim začnejo odpovedovati ledvice in potrebujejo dialize. To je doletelo tudi Carlosa, ki se je zato, da bi se rešil nenehnih dializ, vpisal na seznam bolnikov, ki potrebujejo nove ledvice. Ker ustreznega darovalca kar ni in ni bilo, se je čez čas vendarle odločil, da svojo zgodbo deli s svetom. Tako je kar med čakanjem na enega od pregledov v roke vzel mobilni telefon in na Facebook napisal, da išče ustreznega darovalca. Na njegovo veliko začudenje ga je našel že po dveh minutah. ''Na Facebook sem napisal, da moji sorodniki zaradi družinske obolevnosti za diabetesom niso primerni darovalci in da iščem nekoga, ki bi bil ustrezen darovalec. Napisal sem še, da če se kje najde kdo, naj me kontaktira,'' pripoveduje Američan iz Connecticuta. Na pomoč mu je priskočila April Capone Almon in zdaj ima Carlos, zahvaljujoč dobrosrčnosti in nesebičnosti svoje znanke, novo, zdravo ledvico.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587