Vizita.si
Računalnik

Novice

Prek Facebooka daroval organ neznancu

E. D.
11. 04. 2011 07.04
0

Ko so Jeffu začele odpovedovati ledvice, se je njemu in njegovi ženi Roxy podrl svet. Ker je preživel tudi blažjo kap, je bil skoraj na dnu čakalnega seznama za nove ledvice. Tako je obupana Roxy kar na Facebook napisala, da išče novo ledvico za moža, in jo na svoje veliko začudenje tudi našla.

Računalnik
RačunalnikFOTO: iStockphoto

Jeff Kurze in njegova žena Roxy sta ravno začela načrtovati družino, ko sta izvedela, da Jeffu odpovedujejo ledvice. Kot da grozljiva diagnoza in naporne dialize niso bile dovolj, je Jeff preživel še blažjo kap, zaradi česar se je znašel skoraj na dnu čakalne liste za nove ledvice. Njegovo 30-letno ženo je vse skupaj tako pretreslo, da je svojo žalost in obup delila tudi z drugimi na internetnem socialnem omrežju Facebook, na katerem je zapisala: ''Želim si, da bi lahko ledvica za mojega moža padla z neba, da bi nehal trpeti. Če torej kdor koli pozna kakšnega živega darovalca s krvno skupino 0, naj mi, prosim lepo, to sporoči.''

Nekaj njenih spletnih prijateljev se je odzvalo in pod objavo zapisalo, da bodo odšli na testiranje, a Roxy tega ni jemala resno. Mislila je, da se pač samo širokoustijo in da v resnici tega ne bodo naredili. Potem je dobila sporočilo od človeka, ki ga je le enkrat srečala na enem od službenih dogodkov. 25-letni Ricky Cisco ji je v sporočilo napisal, da bi se rad pogovoril o Jeffovi ledvici in da se morata dobiti na kavi. ''Vedel sem, da sem ustrezen kandidat, zato mi je Roxyjina objava na Facebooku takoj padla v oči,'' je povedal Ricky, ki je vedel, da ima krvno skupino 0, in ki je še pred sestankom z Roxy na spletu veliko prebral o doniranju organa. Tako je vedel, da so tveganja, povezana z operacijo, s katero bi mu odvzeli eno zdravo ledvico, redka in da lahko tudi z eno ledvico povsem nemoteno živi. Roxy pa je bila skeptična, kajti z Rickyjem se ni poznala. Ko sta se dobila v lokalu, je doživela še večje presenečenje. ''Objel me je in rekel: 'Rad bi dal svojo ledvico tvojemu možu.' Jaz pa sem mu rekla, da naju sploh ne pozna – ne mene ne mojega moža,'' pripoveduje Roxy.

Po druženju in pogovoru z Rickyjem je bila Roxy tako navdušena, da je Jeffa zvečer, ko se je vračal iz službe, pričakala kar na stopnicah in mu nemudoma povedala veselo novico. ''Tako šokiran sem bil, da sem moral kar sesti in da sem komaj dihal,'' pove Jeff. ''Hkrati pa sem sprva nekoliko dvomil, tako da sem rekel le: 'Bova videla, kaj se bo zgodilo.' In kar se je zgodilo, je res neverjetno.'' Ricky je namreč prestal vse potrebne teste in preiskave, ki so potrdili, da je ustrezen darovalec. Tudi zdravniki so bili nad njegovo neverjetno nesebično gesto zelo presenečeni. ''Ponavadi se le bližnji sorodniki obolelega odločijo, da bodo darovalci, ali tisti, ki res dobro poznajo bolnika in ga imajo radi ter si želijo pomagati,'' je pojasnil zdravnik dr. Dilip Samarapungavan. ''Če se sam od sebe pojavi nekdo povsem nepričakovano, gre vsekakor za posebne okoliščine.''

Tega se zavedata tudi Jeff in Roxy, ki bosta Ricky neizmerno hvaležna do konca življenja. Operacija obeh, Rickyja in Jeffa, je potekala brez zapletov in oba sta po posegu dobro okrevala. ''Ne vem, kako se mu bova kadar koli oddolžila. Verjetno tako, da ga bova za vedno imela rada,'' je povedal Jeff, ki se veseli življenja, ki mu ga je s tem, ko je daroval ledvico, dal Ricky. Jeff pa še pravi, da gredo zasluge tudi njegovi ženi, ki se je sploh spomnila na Facebook. ''Tudi ona je rešila moje življenje. In zdi se mi, kot da je bila to nekakšna usoda. Če ne bi bilo nje, ne bi nikoli spoznal Rickyja.'' Roxy pa je neizmerno srečna, da bo z njenim možem vse dobro in da bosta lahko nadaljevala ustvarjanje družine, ki si jo tako zelo želita.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587