Vizita.si
''Bil sem šokiran, kajti pričakoval sem, da mi bo zdravnik povedal, da imam benigen polip na notranji steni črevesja in ne raka,'' pripoveduje Nick.

Novice

Premagal sem napredovalega raka na črevesju!

E.T.
22. 02. 2010 15.12
2

Pri 55 letih je Nick izvedel, da boleha za rakom na črevesju, ki se je razširil tudi na ledvice. Čeprav so mu zdravniki rekli, da bo živel še največ 18 mesecev, se Nick ni vdal. Bolezni se je odločno postavil po robu.

''Bil sem zaprt. Nikakor nisem mogel na veliko potrebo. Imel sem sila neprijeten občutek – ves čas me je tiščalo, zato sem na pol ure hitel na stranišče, potem pa kar nič ni prišlo iz mene,'' se neprijetnih občutkov spominja Nick. (simbolična fotografija)
''Bil sem zaprt. Nikakor nisem mogel na veliko potrebo. Imel sem sila neprijeten občutek – ves čas me je tiščalo, zato sem na pol ure hitel na stranišče, potem pa kar nič ni prišlo iz mene,'' se neprijetnih občutkov spominja Nick. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto
Pri 55 letih je imel Nick Arbuthnott vse, kar si je kadar koli želel – bil je uspešen arhitekt, skrben in ljubeč mož ter oče štirih otrok. Nato pa se je njegovo življenje obrnilo na glavo. Med počitnikovanjem v Pirenejih je prvič začutil, da je z njim nekaj narobe. ''Bil sem zaprt. Nikakor nisem mogel na veliko potrebo. Imel sem sila neprijeten občutek – ves čas me je tiščalo, zato sem na pol ure hitel na stranišče, potem pa kar nič ni prišlo iz mene,'' se neprijetnih občutkov spominja Nick, ki je takoj, ko se je vrnil s počitnic, obiskal osebnega zdravnika. Ko mu je Nick opisal simptome, mu je zdravnik povedal, da ima po vsej verjetnosti v črevesju polipe – benigne izrastke –, ki mu delajo preglavice. Napotil ga je na preiskave, ki pa so pokazale nekaj veliko hujšega. Nick je imel močno napredovalega raka na črevesju, ki je napadel tudi njegove ledvice.
''Bil sem šokiran, kajti pričakoval sem, da mi bo zdravnik povedal, da imam benigen polip na notranji steni črevesja in ne raka,'' pripoveduje Nick.
''Bil sem šokiran, kajti pričakoval sem, da mi bo zdravnik povedal, da imam benigen polip na notranji steni črevesja in ne raka,'' pripoveduje Nick. FOTO: iStockphoto

''Bil sem šokiran, kajti pričakoval sem, da mi bo zdravnik povedal, da imam benigen polip na notranji steni črevesja in ne raka,'' pripoveduje Nick. ''V tistem trenutku, ko sem izvedel za bolezen, sem bil tudi popolnoma sam in v glavo mi je šinilo, da bi moral pustiti ženi Vanessi, da gre z mano na pregled.'' A slabih novic še ni bilo konec. Nickov rak je bil tako razširjen, da ga zdravniki niso mogli operirati. Pomagali so mu lahko le s kemoterapijo, ki naj bi mu življenje podaljšala za približno leto in pol, brez zdravljenja pa naj bi mu ostalo le še devet mesecev življenja. Tako je kljub slabim napovedim Nick začel s kemoterapijami, hkrati pa je redno jemal novo zdravilo, ki je vsebovalo posebna črevesna protitelesa, imenovana cetuximab. ''Tri mesece sem ležal doma v postelji, bral in poslušal glasbo, medtem ko je moja žena, ki je bila nekoč medicinska sestra, skrbela zame,'' pripoveduje Nick, ki se je po nekaj mesecih zdravljenja odločil, da vendarle obišče še kakšnega zdravnika in glede možnosti operacija poišče še drugo mnenje. In res mu je eden od londonskih specialistov dal povsem novo upanje. Rekel mu je, da bi mu tumorje v ledvicah in črevesju lahko vsaj poskušali operativno odstraniti, če bo kemoterapija zasevke zmanjšala za polovico, pri posegu pa bi uporabili radio-frekvenčno tehniko, kjer tumurje razbijejo oziroma uničijo z rentgenskimi žarki. ''To mi je dalo novih moči in nov zagon. Tako sem še naprej ostal kar se da pozitiven in optimističen,'' se spominja Nick.

Kirurgi, ki so operirali Nicka, niso mogli verjeti svojim očem. Vse, kar je ostalo od ogromnega tumorja v njegovem črevesju, je bilo ranjeno tkivo. Tudi tumorji v ledvicah so izginili.
Kirurgi, ki so operirali Nicka, niso mogli verjeti svojim očem. Vse, kar je ostalo od ogromnega tumorja v njegovem črevesju, je bilo ranjeno tkivo. Tudi tumorji v ledvicah so izginili.FOTO: iStockphoto

Po nekaj mesecih kemoterapij se je Nick spet odpravil na preiskave, ki so kazale, da se tumorji vidno krčijo. Zdravniki so bili presenečeni, kako dobro je delovalo zdravljenje in so dopuščali možnost, da je bilo ravno kombiniranje kemoterapije z zdravilom cetuximab tisto, kar je pomagalo Nicku. Ker pa mu je zavarovalnica krila le določeno količino zdravljenja s tem novim zdravilom, si je naslednje tri mesece injekcije cetuximaba plačeval sam – za eno injekcijo tedensko po 1.100 evrov! A bilo je vredno. ''Ko sem naslednjič šel na preiskave, v mojem telesu ni bilo nobene sledi raka več. Kljub temu so mi zdravniki rekli, da me bodo operirali, ko si po kemoterapiji povrnem moči, da iz mojega telesa odstranijo vso poškodovano tkivo in tudi morebitne mikroskopsko majhne rakave polipe v črevesju,'' pripoveduje. A ko so ga kirurgi odprli, niso mogli verjeti svojim očem. Vse, kar je ostalo od ogromnega tumorja v njegovem črevesju, je bilo ranjeno tkivo, ki so ga kirurgi za vsak slučaj odstranili. Tudi tumorji v ledvicah so izginili. ''Po operaciji sem potreboval šest tednov, da sem okreval. A ko so se mi povrnile moči, se nisem nikoli več ozrl nazaj. Le iz dneva v dan sem bil bolj močan,'' še pove Nick, ki zdaj sodeluje pri osveščanju ljudi o tem, kako pomembno je zgodnje odkrivanje te tihe in zahrbtne bolezni, ki jo mnogi odkrijejo šele tedaj, ko je že prepozno.

Več o raku na debelem črevesju in njegovih simptomih ter o testu, s katerim se ga odkrije, pa si lahko preberete v članku Preverite, ali boste zboleli za rakom na debelem črevesu in danki.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587