Vizita.si
motnje vida

Novice

/ Oglas

Prepoznajte prve znake že danes

PR
07. 10. 2024 05.00
0

Ste že slišali za starostno degeneracijo makule? Kaj pa za diabetično retinopatijo? S prvo se na žalost sreča veliko starostnikov, druga pa je zelo znana osebam s sladkorno boleznijo.

Starostna degeneracija makule (SDM) je očesna bolezen, ki najpogosteje prizadene starejše ljudi in vodi do izgube centralnega vida. Pri tem pride do okvare rumene pege ali makule, dela mrežnice, ki je odgovoren za centralni vid. Za upočasnitev napredovanja bolezni in za ohranjanje vida sta pomembna zgodnje odkrivanje in zdravljenje. Zato so v podjetju Roche omogočili nastanek spletne strani Roche za zdravje, kjer so na enem mestu zbrane strokovno preverjanje in uporabne informacije.

Ko se zmanjša vidna ostrina ali slika postane zverižena

Na SDM lahko pomislimo ob zmanjšanju ostrine vida, kar lahko oteži branje, prepoznavanje obrazov ali opravljanje natančnih del. Simptom te bolezni je tudi zverižena slika, pri kateri se ravne črte zdijo valovite ali ukrivljene, pojav zamegljenih ali temnih predelov v središču vidnega polja, pojavijo pa se lahko tudi spremembe v zaznavanju barv, pri čemer se barve lahko zdijo manj intenzivne.

Ljudje z DME poročajo o naslednjih težavah: poslabšanje ostrine vida, okvara barvnega vida, pike v vidnem polju in popačen vid.
Ljudje z DME poročajo o naslednjih težavah: poslabšanje ostrine vida, okvara barvnega vida, pike v vidnem polju in popačen vid.FOTO: rochezazdravje.si

Simptomi starostne degeneracije makule (SDM) se lahko med posamezniki zelo razlikujejo. V zgodnji fazi bolezni, spremembe vida niso vedno opazne - še posebno če je SDM prizadela samo eno oko. Ko bolezen napreduje, pa se lahko pojavijo naslednji simptomi:
- ravne linije, kot so okvirji vrat in oken, so videti upognjeni ali popačeni. To lahko preverimo  s testom Amslerjeve mreže (slika 1),
- čez dan se poveča potreba po svetlobi  (na primer pri branju ali šivanju),
- barve so videti manj intenzivne,
- središče vidnega polja je zamegljeno, prazno ali ima temno liso,
- poveča se občutljivost za bleščanje (na primer pri vožnji v temi),
- zdi se, da črke ali besede med branjem izginjajo,
- pri prehodu iz temnega v svetlo okolje lahko traja dlje časa, da se oči navadijo na novo, drugačno svetlobo,
- oseba spregleda predmete, ki so neposredno pred njo, med branjem časopis približa očem in podobno.

Več na spletni strani Rochezazdravje.si.

Slika 1: Test z Amslerjevo mrežo: 
Pokrijte si eno oko in se osredotočite na črno piko na sredini mreže. Kako zaznavate črte okoli črne pike? Nato preizkusite drugo oko. Če opazite madeže na mreži ali ukrivljene črte, morate nemudoma obiskati oftalmologa. 

Test z Amslerjevo mrežo
Test z Amslerjevo mrežoFOTO: rochezazdravje.si

Čeprav starostne degeneracije makule (SDM) za zdaj še ni mogoče povsem pozdraviti, imamo na voljo zdravljenje, ki pa je dolgotrajno in le z doslednostjo lahko omogočimo stabilizacijo vida. Več informacij o možnostih zdravljenja je dostopnih na spletni strani www.rochezazdravje.si.

Zgodnje odkrivanje in zdravljenje diabetične retinopatije lahko pomaga preprečiti resne težave z vidom

Diabetična retinopatija je zaplet sladkorne bolezni, ki prizadene oči, natančneje mrežnico. Sprva je tiha in ponavadi ne povzroča težav z vidom, kar pomeni, da bolniki ne vedo, da že imajo okvarjeno mrežnico. Ko diabetična retinopatija napreduje ali pa prizadene osrednji del mrežnice, ki je odgovoren za najostrejši vid (imenovan rumena pega ali makula), se pojavijo težave z vidom: poslabšanje in zamegljenost vida, premikajoče se motnjave v vidnem polju, temne pike v vidnem polju in slabši vid ponoči. V hujših primerih lahko diabetična retinopatija privede do delne ali popolne izgube vida. 

Zgodnje odkrivanje in zdravljenje lahko pomagata preprečiti resne težave z vidom, zato se svetuje redne preglede očesnega ozadja na eno do dve leti in kontrolo vida z vsakim očesom posebej. Osebam s sladkorno boleznijo je diabetična retinopatija dobro znana, saj prizadene eno od treh oseb s sladkorno boleznijo. Ob hitro odkriti bolezni je zdravljenje učinkovitejše, kar lahko prepreči ali upočasni napredovanje bolezni in njenih zapletov ter pomaga ohranjati ali izboljšati vid. Pozna prepoznava povečuje tveganje za resne in nepovratne zaplete na očeh ter s tem trajno izgubo vida.

Zdravljenje je potrebno, kadar so na očesnem ozadju spremembe, ki prinašajo veliko tveganje za poslabšanje vida. V tem primeru je zdravljenje usmerjeno v preprečevanje napredovanja bolezni, ohranjanje vida ali pa celo v izboljšanje vidne ostrine.. Temelj za uspešno zdravljenje je dobro vodena osnovna bolezen, sladkorna bolezen, urejen krvni tlak in ustrezna raven maščob v krvi. Večino primerov izgube vida zaradi diabetične retinopatije je mogoče preprečiti. Pri tem je zgodnje diagnosticiranje nadvse pomembno. Ker sami morda ne boste vedeli, da je z vašim vidom kaj narobe, so redni kontrolni pregledi vida zelo pomembni.

Pomembnost presejalnega programa za odkrivanje diabetične retinopatije

Od leta 2015 imamo v Sloveniji vzpostavljen nacionalni program presejanja diabetične retinopatije, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju bolezni in ohranjanju vida pri vseh osebah s sladkorno boleznijo. Na pregled lahko bolnika napoti družinski zdravnik ali diabetolog, opravljajo pa jih v desetih regionalnih centrih po Sloveniji. Pregled je kratek in neboleč.

M-SI-00001272 (V1.0)

Informacija pripravljena v oktobru 2024. 

Naročnik oglasa je Roche, d. o. o.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602