Obrok začnite z nekaj zelenjave in beljakovinami – denimo s solato in feta sirom. Nato se lotite ogljikovih hidratov – denimo polnozrnatih testenin. Tako pravijo znanstveniki Weill Cornell medicinske fakultete v New Yorku. Poudarjajo, da skrivnost lepe in zdrave postave nikakor ni v tem, da bi se ogljikovim hidratom odrekali. Če si jih privoščimo za zelenjavo in nekaj beljakovin, enostavno dosežemo, da se sladkor v krvi viša počasneje. Če se to zgodi, pa preverjeno ostanemo dlje časa siti.
Raziskava je pokazala, da je raven krvnega sladkorja po takšnem obroku pol ure kasneje za kar 29 odstotkov nižja, kot če si ljudje najprej privoščijo ogljikove hidrate in šele zatem zelenjavo ter proteine. Zaradi tega je to tudi pomembno odkritje za diabetike, ki morajo na raven krvnega sladkorja, da ohranijo svoje zdravje, še posebej paziti. "Sladkorni bolniki pa tudi tisti, ki se ubadajo s preveliko težo, se bodo počutili veliko bolje, če bodo jedli najprej zelenjavo in proteine ter šele nato ogljikove hidrate," pove dr. Louis Aronne, avtor študije. "Naše odkritje pa kaže tudi, da si lahko privoščimo vsak dan tudi nekaj hrane, ki ni najbolj zdrava, če si jo le privoščimo za brokolijem in piščancem."
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV