Vizita.si
V Tajvanu so petim pacientom presadili organe darovalca, okuženega s HIV.

Novice

Presadili pet organov, okuženih s HIV

Ni.J.
30. 08. 2011 10.23
3

V tajvanski bolnišnici so petim pacientom presadili organe moškega, ki je bil okužen z virusom HIV. Iz bolnišnice so sporočili, da vsi pacienti že prejemajo zdravila proti aidsu.

V Tajvanu so petim pacientom presadili organe darovalca, okuženega s HIV.
V Tajvanu so petim pacientom presadili organe darovalca, okuženega s HIV.FOTO: Reuters

V Nacionalni tajvanski univerzitetni bolnišnici (NTUH) v Tajpeju so petim pacientom presadili organe umrlega, ki je bil okužen z virusom HIV. Do napake naj bi prišlo, ker je eden od članov osebja po pregledu in testiranju trupla za HIV besedo 'reactive', ki pomeni pozitiven, zamenjal za 'non-reactive', ki pomeni negativen. Predstavniki bolnišnice so sporočili, da so bili rezultati testa sporočeni prek telefona in niso bili dvakrat preverjeni, kot zahteva standardni operativni postopek. “Za napako se globoko opravičujemo,“ so še izjavili.

Shih Chung-liang, predstavnik iz ministrstva za zdravstvo, je za medije povedal, da morajo napako še proučiti in določiti, kakšna kazen bo doletela NTUH. Če bodo ugotovili, da je do napake prišlo zaradi malomarnosti, bo morala bolnišnica opustiti transplantacijski oddelek za eno leto in plačati zaenkrat še neznano vsoto kazni.

Do napake naj bi prišlo zaradi napačnega razumevanja rezultatov testiranja na HIV.
Do napake naj bi prišlo zaradi napačnega razumevanja rezultatov testiranja na HIV. FOTO: iStockphoto

Okuženi darovalec je bil 37-letni moški, ki je 24. avgusta padel v komo in zatem umrl. Po smrti so mu odstranili srce, pljuča, jetra in obe ledvici ter organe v istem dnevu presadili petim različnim pacientom. Presaditev srca je potekala v neki drugi bolnišnici, medtem ko so štiri organe presadili v NTUH.

Darovalčeva mama je za medije izjavila, da ni vedela za sinovo okužbo in da ji je grozno žal za to, kar se je zgodilo. Povedala je tudi, da je sin umrl zaradi padca z višine, podrobnosti pa ni izdala.

Yao Ke-wu, vodja zdravstvenega doma, v kraju, kjer je živel darovalec, pravi, da bi se zdravniki lahko izognili napaki že, če bi poklicali v njihov zdravstveni dom in prosili za darovalčev zdravniški karton. Yao tudi pravi, da bodo prejemniki organov po vse verjetnosti prej ali slej zboleli za virusom HIV, kljub jemanju zdravil proti aidsu, saj bo to zdravljenje zapleteno zaradi jemanja zdravil proti zavrnitvi prejetih organov.

NTUH spada med 12 najbolje opremljenih in visoko cenjenih bolnišnic v Tajvanu, ki imajo oddelek za presaditev organov. Vodstvo bolnišnice pa sedaj ni v skrbeh le zaradi napake, temveč tudi zaradi nevarnosti, da so se z virusom HIV okužili tudi zdravniki in medicinske sestre, ki so sodelovali pri presaditvah. Kljub temu da je osebje med posegi zaščiteno pred stikom s telesnimi tekočinami, strokovnjaki namreč opozarjajo, da lahko pride do stika z njimi zaradi morebitnih nesreč, ureznin in vbodov osebja med samim izvajanjem posega.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587