Vizita.si
Operacija

Novice

Revolucionarno! Rešili so mu odrezani roki

E.T.
18. 03. 2010 07.59
0

Ko se je Chris med pobiranjem koruze zapletel v rezila kombajna, mu je odsekalo obe roki. A dobro leto po nesreči ima možakar nova uda. Chris je namreč drugi pacient v zgodivini ZDA, ki so mu presadili obe roke, in prvi, kateremu so v celoti presadili podlaket.

Ko je 41-letni Chris Pollock pred dobrim letom  na polju pobiral še zadnjo koruzo, mu je začel kombajn povzročati težave. Ko je stopil izza volana, da bi preveril, kaj je narobe, mu je delovni plašč in levo roko potegnilo med rezila. ''Z desno roko sem segel proti levi in jo skušal iztrgati iz primeža rezil, a v tistem trenutku mi je še desno roko potegnilo noter. Takrat sem si mislil, naj mi Bog pomaga in naj me čim prej vzame, kajti bolečine so bile neznosne,'' se grozljivih trenutkov spominja Chris, ki je kar pol ure neznosno trpel in brezupno čakal, preden je eden od sosedov vendarle slišal klice na pomoč.

V bolnišnici so Chrisa uspeli rešiti, a ker je imel obe roki povsem razmesarjeni, ju kirurgi niso mogli popraviti. Tako je Američan dobil umetni roki, s katerima pa je zelo težko funkcioniral. Že vsakdanja, povsem osnova opravila, kot je prehranjevanje in umivanje, so bila zanj velik zalogaj. Nato pa je Chris nekega dne prebral članek o transplantaciji udov in se na operacijo tudi prijavil. A najti ustreznega darovalca rok je nadvse zahtevna naloga, so upanja polnemu Chrisu razložili estetski kirurgi, kajti ne le, da mora imeti darovalec isto krvno skupino kot pacient, tudi njuna barva kože in velikost uda se morata popolnoma ujemati.

Operacija
Operacija FOTO: iStockphoto

A kljub na prvi pogled nemogočim zahtevam jim je uspelo najti ustrezni roki za Chrisa. V enajst ur trajajoči operaciji je skupina izkušenih kirurgov 41-letnemu kmetovalcu pritrdila oba uda in tako je Chris postal drugi pacient v zgodivini ZDA, ki so mu presadili obe roke, in prvi, kateremu so v celoti presadili tudi podlaket. Ko se je po operaciji zbudil in zagledal prišiti roki, ter ko je prvič pomigal s prsti, ni mogel verjeti, da se to res dogaja. ''Bilo je kot znanstvena fantastika. Pred 20 leti bi lahko samo sanjarili o takšnem posegu, danes pa so ga uspešno opravili,'' pripoveduje Chris, ki mora zdaj redno hoditi na fizioterapije in razgibavati svoje nove ude ter pridno jemati zdravila, ki pomagajo, da njegovo telo novih rok ne zavrne. Zdravniki pravijo, da bo trajalo približno šest do devet mesecev, da se bodo živci v rokah regenerirali, šele po dveh letih pa bo Chris v nove ude dobil res celosten in povsem običajen občutek. A že zdaj so nad njegovim napredkom navdušeni, kajti le tri tedne po operaciji lahko Chris spet sam jé. Nad novimi rokami je navdušen in prepričan je, da se bo zdaj njegovo življenje spet počasi vrnilo na stare tire.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587