Vizita.si
image (28)

Novice

Pretresljiva usoda majhne deklice

S.P.
12. 04. 2013 16.11
17

Svet je pretresla srce parajoča zgodba šele 18-mesečne deklice iz Indije, katere glava je zatekla do kar 3-kratne velikosti. Roono Begum so namreč že ob rojstvu diagnosticirali s hudo boleznijo, zaradi katere bo brez zdravstvene pomoči, ki pa si je starši ne morejo privoščiti, najverjetneje umrla.

Te srce parajoče fotografije prikazujejo šele 18-mesečno Roono Begum iz Agartala v SV Indiji, katere lobanja je zaradi grozovite bolezni zatekla do velikosti velikega balona. Že vse od rojstva namreč trpi za redko motnjo, zaradi katere je njena glava kar 3-krat večja kot običajno, revni starši pa lahko trpljenje svoje hčerke le nemočno opazujejo. Diagnosticirali so jo namreč hidrocefalusom, za katerega je značilno povečanje količine likvorja in posledično razširjenje možganskih ventriklov, do česar pride zaradi povečanega nastajanja le-te ali pa zaradi motenj pri samem pretoku. Vzrok za Roonino bolezen so bile že prirojene nepravilnosti, ki ovirajo pretok.

Pri motnji pride do povečanega znotrajlobanskega pritiska, na katerega lahko opozarjajo slabost, bruhanje, glavobol in šibkost udov, torej precej splošni simptomi, zaradi česar je bolezen zelo težko pravočasno prepoznati. Rooni grozi izguba ravnotežja, koordinacije in sposobnosti govora, Gill Yaz iz britanske dobrodelne organizacije, ki pomaga obolelim s to boleznijo, pa skrbijo predvsem morebitne dolgoročne posledice. “Če se bolezen ne bo zdravila in bo hitro napredovala, bo malčica najprej prešla v fazo duševne prizadetosti, že kmalu za tem pa bo umrla, saj se njeno možgansko tkivo ne bo več zmoglo zadostno prilagoditi,“ je pojasnila.

Prav tukaj pa se skriva glavna težava. Hidrocefalusom sicer lahko zdravimo na dva načina, ki se med seboj kombinirata, torej s kirurško odstranitvijo vzroka in pa vstavitvijo drenažne cevke, ki odvaja odvečni likvor. A si njen oče, 26-letni Abdul Rahman, kot reven človek tega ne more privoščiti. Na dan namreč zasluži manj kot 2 evra, zdravstveni sistem v državi pa je za socialno ogrožene prebivalce precej slabo urejen.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602