Vizita.si
Raka pomaga preprečiti že 150 minut telovadbe vsak teden.

Novice

Preverite, kaj vas ščiti pred kar 13 vrstami rakavih obolenj

L.E.
06. 06. 2016 08.11
0

Če želite čim bolj zmanjšati tveganje, da vas kdaj v življenju neprijetno preseneti zahrbten rak, strokovnjaki svetujejo, da se redno gibate. Dovolj je že 150 minut hoje, teka, plavanja ali kolesarjenja na teden.

Raka pomaga preprečiti že 150 minut telovadbe vsak teden.
Raka pomaga preprečiti že 150 minut telovadbe vsak teden.FOTO: Thinkstock

Raziskovalci z ameriškega nacionalnega inštituta za rakava obolenja pravijo, da redno gibanje zmanjšuje tveganje za kar 13 vrst rakavih obolenj. Zanimivo je, da je ta povezava držala ne glede na to, ali so osebe, ki so sodelovale v študiji, kadile ali bile pretežke. Prevelika teža in kajenje sta namreč dva dejavnika, ki povečata tveganje, da zbolite za rakom.

Američani so to, kako koristno je redno gibanje, ugotovili s študijo, ki je zajela tako ZDA kot Evropo. V njej je sodelovalo več kot milijon ljudi, starih med 19 in 98 let. V povprečju so jih spremljali 11 let. V tem času so zabeležili 187 tisoč novih primerov rakavih obolenj. V članku, ki so ga objavili v zborniku JAMA Internal medicine (Interna medicina), so poudarili, da po trenutnih ocenah 31 odstotkov odraslih po svetu ni redno toliko telesno aktivnih, da bi s tem poskrbeli za boljše zdravje. In to četudi je njihova študija pokazala, da je, da bi zmanjšali tveganje za kar 13 vrst rakavih obolenj dovolj, če hodimo, tečemo, plavamo ali kolesarimo 150 minut na teden. Z umirjenim ali malo hitrejšim tempom.

Najbolj je sicer takšna redna telesna aktivnost zmanjšala tveganje pri raku požiralnika (za 42 odstotkov), raku jeter (za 27 odstotkov), raku pljuč (za 26 odstotkov), raku mehurja (za 23 odstotkov) in raku želodca (za 22 odstotkov). 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 580