Vizita.si
21 odstotkov mladih žensk, ki so vsaj enkrat kot obliko kontracepcije uporabile metodo prekinjenega spolnega odnosa, se je bilo kasneje prisiljeno soočiti z neželeno nosečnostjo.

Odnosi in spolnost

Kontracepcija, ki povzroči največ neželenih nosečnosti!

L.E.
04. 09. 2013 08.00
14

Strokovnjaki opozarjajo, da preveč mladih napačno meni, da metoda prekinjenega spolnega odnosa predstavlja zanesljivo obliko kontracepcije. Med tistimi, ki so jo kdaj uporabili, se je bila kar petina prisiljena soočiti z neželeno nosečnostjo.

21 odstotkov mladih žensk, ki so vsaj enkrat kot obliko kontracepcije uporabile metodo prekinjenega spolnega odnosa, se je bilo kasneje prisiljeno soočiti z neželeno nosečnostjo.
21 odstotkov mladih žensk, ki so vsaj enkrat kot obliko kontracepcije uporabile metodo prekinjenega spolnega odnosa, se je bilo kasneje prisiljeno soočiti z neželeno nosečnostjo.FOTO: iStockphoto
Študija priznanega Univerzitetnega kliničnega centra Duke je pokazala, da je kar 31 odstotkov žensk, starih med 15 in 24 let, vsaj enkrat kot obliko kontracepcije uporabilo povsem nezanesljivo predčasno prekinitev spolnega odnosa. Med njimi se jih je bilo kar 21 odstotkov prisiljenih soočiti z neželeno nosečnostjo.
Z ginekologom spregovorite o bolj zanesljivih oblikah zaščite.
Z ginekologom spregovorite o bolj zanesljivih oblikah zaščite. FOTO: iStockphoto

Metoda prekinjenega spolnega odnosa je zastarela

Ameriški raziskovalci so med letoma 2006 in 2008 spremljali 2.220 mladih žensk iz vseh delov ZDA. "Naša študija je pokazala, da je predčasna prekinitev spolnega odnosa zelo pogosta oblika kontracepcije, četudi ni tako učinkovita kot ostale," je povedala dr. Annie Dude, ena izmed avtoric študije. Poudarja, da njeno delo razkriva, kako pomembno je, da ginekologi s svojimi pacientkami spregovorijo o tem, da gre za manj učinkovito in nezanesljivo obliko zaščite pred neželeno nosečnostjo. "Mislim, da ima večina zdravnikov metodo prekinjenega spolnega odnosa za tako zastarelo metodo kontracepcije, da niti ne pomislijo, da bi morali tudi o njej spregovoriti s svojimi pacienti."

Kaj pa tabletka za potem?

Ne le, da je kar 21 odstotkov mladih žensk, ki so vsaj enkrat kot obliko kontracepcije uporabile metodo prekinjenega spolnega odnosa, po tem zanosilo – ženske, ki so se vsaj enkrat že poskušale tako zaščititi pred neželeno nosečnostjo, so za kar 7,5 odstotkov bolj pogosto uporabile tabletko za potem. Tako imenovana urgentna kontracepcija, ki je na voljo v lekarni, predstavlja izključno izhod v sili. Nosečnost prepreči, če jo vzamemo do 72 ur po nezaščitenem spolnem odnosu, vendar po njej ni priporočljivo posegati prepogosto.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587