Vizita.si
Če imate težave z mokrenjem, ugotovite, kateri tip inkontinence vas muči.

Bolezni

Preverite, kateri tip inkontinence vas muči!

Ni.J.
10. 02. 2011 08.17
0

Vzrokov za uhajanje urina oziroma inkontinenco je veliko. Lahko je to posledica stresa, preveč aktivnega mehurja, oslabelih mišic medeničnega dna … Preverite, kaj povzroča vaše težave!

Če imate težave z mokrenjem, ugotovite, kateri tip inkontinence vas muči.
Če imate težave z mokrenjem, ugotovite, kateri tip inkontinence vas muči.FOTO: iStockphoto
Tip inkontinence lahko ugotovimo zgolj, če skrbno spremljamo, v katerih situacijah in kdaj nam uhaja urin. Predstavljamo vam devet najpogostejših tipov inkontinence.

Ob vstajanju

Če vam urin uhaja, ko vstanete iz sedečega položaja, je za to morda kriv stres. Tega tipa inkontinence sicer ne povezujemo s čustvenim stresom, temveč fizičnim, kar pomeni, da je uhajanje urina posledica povečanega pritiska telesa na mišice mehurja. Ta pritisk namreč lahko povzroči, da urin uide preko vratu mehurja in skozi uretro. Ta tip inkontinence je pogostejši pri ženskah kakor pri moških in je običajno posledica oslabelih mišic mehurja zaradi starosti, porodov, prekomerne telesne teže ali operacije, na primer histerektomije oziroma kirurške odstranitve maternice pri ženskah ali operacije prostate pri moških.

Nenadna, pogosta in močna potreba po odvajanju urina je lahko znak preveč aktivnega sečnega mehurja.
Nenadna, pogosta in močna potreba po odvajanju urina je lahko znak preveč aktivnega sečnega mehurja. FOTO: iStockphoto
Nujno, nujno!

Če pogosto občutite potrebo po uriniranju in to začutite nenadoma in vam začne urin nenadzorovano uhajati, imate morda preveč aktiven sečni mehur. Občutek nujnosti se pri tem tipu inkontinence pojavi že pri izjemno mahni količini urina. Pri urgentni inkontinenci je mokrenje posledica nehotenega krčenja mehurja ob nepravem času, to krčenje pa je lahko posledica poškodbe živčevja ali mišic v mehurju.

Smejanje, kihanje, kašljanje

Mokrenje ob smejanju, kihanju ali kašljanju je tipičen simptom stresne inkontinence. Odvisno od resnosti težave se lahko mokrenje pojavlja v večjih ali manjših količinah, običajno zaradi pritiska na mehur. S Keglovimi vajami lahko okrepite mišice medeničnega dna, ki pomagajo zadrževati urin in se tako znebite vaše neprijetne težave.

Med rekreacijo

Uhajanje urina med dvigovanjem uteži, tekom ali izvajanjem drugih vaj so še nekateri simptomi, ki lahko kažejo na stresno inkontinenco. Do mokrenja v tem primeru prihaja vsakič, ko z določenim gibom povečate pritisk na abdomen, vaše mišice medeničnega dna pa so prešibke, da bi zdržale pritisk. Situacija se še poslabša pri vadbi s polnim mehurjem, zato poskrbite, da boste odšli na malo potrebo vedno pred vadbo ter vsakič, ko boste začutili potrebo. Če se na ta način zadeva ne bo izboljšala, obiščite zdravnika. Nikar se zaradi tega ne izogibajte vadbi.

Ob tekoči vodi

Da mora nekdo na malo potrebo skoraj vsakič, ko zasliši tekočo vodo, ni le mit. Nekateri ljudje namreč trpijo za motnjo, zaradi katere ob zvoku tekoče vode začutijo takojšnjo potrebo po mokrenju. Težav pa jim ne povzroča zgolj tekoča voda, temveč so lahko razlog za nenadno potrebo tudi drugi zvoki ali dejanja, na primer približevanje domu ali odklepanje domačih vrat. Vse to pa so lahko tudi simptomi preveč aktivnega mehurja.

Mokrenje med seksom je lahko vir številnih težav, tudi v spolnosti in partnerskem odnosu. Obiščite zdravnika, ki vam bo pomagal iz zadrege.
Mokrenje med seksom je lahko vir številnih težav, tudi v spolnosti in partnerskem odnosu. Obiščite zdravnika, ki vam bo pomagal iz zadrege. FOTO: iStockphoto

Ne morete zadržati urina?

Ljudje, ki trpijo za urgentno inkontinenco, imajo velike težave s tem, da pravočasno pridejo do stranišča. Običajno vedo, da morajo iti na malo potrebo, a se bojijo, da ne bodo imeli dovolj časa, saj ne morejo nadzirati mehurja. Tako se nemalokrat mokrenje konča z mokrimi spodnjicami in sledmi na tleh. Urgentno inkontinenco še dodatno poslabšajo strah, anksioznost, nenadzorovana sladkorna bolezen, uživanje diuretikov in zdravil za zniževanje krvnega pritiska, ki delujejo tako, da telo očistijo vode in soli.

Zadrega med seksom

Ženskam, ki že tako trpijo za inkontinenco, se lahko mokrenje pojavlja tudi med spolnim odnosom. Ker je v tem primeru uhajanje urina posledica pritiska na abdomen in mehur, gre za stresno inkontinenco. Mokrenju se v tem primeru izognete ali pa ga vsaj zmanjšate tako, da pred spolnim odnosom odidete na malo potrebo, se pred seksom izogibate pitju in preizkusite spolne položaje, pri katerih bo pritisk na mehur manjši.

Mešani simptomi

Pri ženskah je zelo pogosta tudi mešana inkontinenca, pri kateri se pojavljajo tako simptomi stresne kakor tudi urgentne inkontinence, še posebej po menopavzi. V tem primeru je težko določiti, kateri vzrok je poglavitni, vendar pa običajno en tip inkontinence prevladuje nad drugim. Zdravnik bo ugotovil, kateri, in določil najboljšo obliko terapije za vas.

Količina urina

Čeprav naj bi veljalo, da stresna inkontinenca povzroča manjše mokrenje kot urgentna, količina urina, ki nekomu uide, ni nujno pokazatelj tipa inkontinence. Količina urina je namreč odvisna predvsem od resnosti težave. Zato si diagnoz nikar ne postavljajte sami, temveč obiščite svojega zdravnika in mu brez sramu razložite svoje težave. Vsekakor pa ne bo odveč, če boste izvajali Keglove vaje. Z njimi namreč lahko izboljšate, v nekaterih primerih pa celo popolnoma pridobite nadzor nad uriniranjem, saj boste z njimi okrepili mišice pod mehurjem.

Izvajajte Keglove vaje in se naučite nadzorovati delovanje vašega mehurja.
Izvajajte Keglove vaje in se naučite nadzorovati delovanje vašega mehurja.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587