Vizita.si
Darovanje krvi

Preverjeno

Množičen odziv na krvodajalsko akcijo

Brigita Potočnik
10. 03. 2009 16.45
0

Konec februarja je prek elektronske pošte zaokrožilo pismo, v kateri je predstavnica za stike z javnostjo blejskega hotela Golf pozvala ljudi, naj za njihovega sodelavca, ki je bil hudo poškodovan v prometni nesreči, darujejo kri.

Dr. Domanovič pravi, da se do sedaj še ni zgodilo, da bi bilo ogroženo zdravje koga, ki bi kri potreboval.
Dr. Domanovič pravi, da se do sedaj še ni zgodilo, da bi bilo ogroženo zdravje koga, ki bi kri potreboval. FOTO: Dare Čekeliš

Zgodilo se je na blagem ovinku na cesti Bled–Bohinj pred štirinajstimi dnevi. Štiriindvajsetletni Denis Medja se je s prijateljico vračal iz Bohinja. Nenadoma je silovito počilo. Štiridesetletna voznica je iz neznanega razloga zavila na nasprotni vozni pas in trčila v Denisovo vozilo. Voznica je kasneje umrla, Denisa in njegovo sopotnico pa so prepeljali v jeseniško bolnišnico. Denis je še vedno v umetno vzdrževani komi. Utrpel je namreč zelo hude poškodbe.

Denisa so morali takoj po nesreči operirati, njegove bližnje pa je skrbelo tudi zato, ker ima Denis krvno skupino 0 RH negativno. "Na dan poškodbe so nas z Inštituta za transfuzijsko medicino opozorili, da bi lahko prišlo do pomanjkanja, če bi potreboval  večje količine krvi," je povedala zdravnica, ki je Denisa sprejela.

Zaradi številnih poškodb Denis potrebuje več operacij, ker pa ima izredno redko krvno skupino -0 (nula negativno), je njegova družina zaprosila za pomoč vodstvo Golf hotela Bled, kjer je Denis zaposlen kot kuhar. Operacij namreč ne bo mogoče izvesti, dokler ne bo na voljo dovolj krvi.

S tem namenom je predstavnica za stike z javnostjo Golf hotela Alenka Bešter kmalu po tragičnem dogodku poslala elektronsko pošto vsem zaposlenim, ti pa so jo poslali naprej.

Nad darovanjem krvi za Denisa so bili presenečeni tudi v bolnišnici Jesenice.
Nad darovanjem krvi za Denisa so bili presenečeni tudi v bolnišnici Jesenice.FOTO: POP TV

Odziv je bil šokanten

Celo zaposleni v jeseniški bolnišnici so bili presenečeni nad odzivom ljudi, ki so želeli pomagati. Običajno namreč tedensko daruje kri do 30 ljudi, za Denisa pa jo je samo v enem dnevu darovalo več kot 100.

Enako krvno skupino kot Denis 0 RH negativno ima tudi 29-letni Ljubljančan Peter Napotnik. Tudi sam nekdaj darovalec krvi se zaveda, da mu je med drugim rešila življenje darovana kri. Bil je eden prvih reševalcev na motorju pri nas. To pa bi ga pred petimi leti skoraj stalo življenja. Poškodbe, ki jih utrpel, so bile tako hude, da je od takrat na bolniškem dopustu. Reševalec-motorist pa ne bo nikoli več.

Ali lahko zmanjka krvi?

V jeseniški bolnišnici pravijo, da običajno tedensko daruje kri 30 ljudi, za Denisa jo je v enem dnevu darovalo več kot sto.
V jeseniški bolnišnici pravijo, da običajno tedensko daruje kri 30 ljudi, za Denisa jo je v enem dnevu darovalo več kot sto. FOTO: POP TV

Ker gre v primeru Denisa in Petra za ne prav pogosto krvno skupino, nas je zanimalo, ali bi se resnično lahko zgodilo, da kdo krvi, čeprav bi jo potreboval, ne bi dobil, ker bi je zmanjkalo. Po odgovor smo se odpravili na ljubljanski Zavod za transfuzijsko medicino k doktor Domanoviču. "Največkrat zmanjkajo 0 negativni eritrociti. Lahko se zgodi, da zmanjka tudi A pozitivne, ki jo ima največ krvodajalcev, ker je tudi največ bolnikov A pozitivnih." Dr. Domanovič še poudarja, da se do zdaj še ni zgodilo, da bi bilo zdravje koga ogroženo, ker krvi ne bi imeli.

Več o darovanju krvi in Denisovi zgodbi si poglejte tudi v priloženem videu.


.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587