Vizita.si
Preden začnete jemati zdravilo, se morate vedno prepričati, da ste dobili zdravilo, ki ga potrebujete!

Novice

Previdno v lekarno! Dobite lahko napačna zdravila!

Ni.J.
09. 12. 2009 15.19
0

Zaradi nečitljive pisave zdravnikov se vam lahko zgodi, da boste v lekarni dobili napačna zdravila, kar zna biti še kako nevarno! Preberite, katere informacije morate zahtevati od farmacevta, preden odnesete zdravilo domov.

Preden začnete jemati zdravilo, se morate vedno prepričati, da ste dobili zdravilo, ki ga potrebujete!
Preden začnete jemati zdravilo, se morate vedno prepričati, da ste dobili zdravilo, ki ga potrebujete!FOTO: Reuters
Če ste utrujeni, lačni, žejni in že celo večnost čakate v vrsti, je pogovor z lekarnarjem verjetno zadnja stvar, ki bi si jo želeli. Kaj pa, če bi vam lekarnar dal napačno zdravilo, ker ni znal razbrati imena zdravila z recepta?

Opozorila in navodila za uporabo v zdravilih so namenjena predvsem širši javnosti in so velikokrat preveč splošna, da bi vam povedala, za kaj točno je namenjeno določeno zdravilo. Poleg tega mnogo ljudi navodil ne prebere, ker zaupajo svojemu zdravniku in lekarnarju. A ne pozabite, da previdnost ni odveč, saj se tudi zdravniki in farmacevti motijo! Zato je pred vami seznam vprašanj, ki jih morate obvezno postaviti farmacevtu, preden zdravilo odnesete domov in ga začnete jemati.

Pomembno je, da poznate ime zdravila, ki ga jemljete.
Pomembno je, da poznate ime zdravila, ki ga jemljete. FOTO: iStockphoto
Čemu je zdravilo namenjeno?

Predstavljajte si, da ste v lekarno prišli po kontracepcijske tabletke, farmacevt pa bi vam v vrečko dal tabletke za plodnost. Da ne bi prišlo do take ali pa veliko hujše napake, se v lekarni pozanimajte in prepričajte, da ste dobili tisto zdravilo, ki ga potrebujete.

Kako se imenuje zdravilo?

Ime zdravila morate poznati, še posebej, če morate jemati po več zdravil hkrati.

Kako zdravilo jemljem?

Nekatera zdravila je treba jemati s hrano, druga samo stoje, nekatera pa so lahko tudi smrtno nevarna, če jih zdrobite. Zdravilo je učinkovito namreč le, če ga jemljete pravilno.

Kdaj naj vzamem zdravilo?

Nekatera zdravila je treba vzeti zjutraj, nekatera pred spanjem. Posebej pa morate biti pozorni na uro, če morate zdravilo jemati dvakrat ali večkrat na dan ali na primer na osem ur.

Kako zdravilo deluje in kdaj začne delovati?

Pozanimajte se, ali mora zdravilo pozdraviti vse simptome bolezni ali samo enega. Prav tako pa morate vedeti, kdaj začne učinkovati – čez pet minut, pol ure ali v nekaj dneh. Le tako boste namreč vedeli, ali je zdravilo za vas primerno in ali deluje tako, kot bi moralo.

Kdaj je potrebno zdravilo jemati in kako?
Kdaj je potrebno zdravilo jemati in kako?FOTO: iStockphoto

Kaj naj naredim, če sem pozabil-a vzeti odmerek?

Načeloma naj bi bilo pomembno, koliko časa zamujate z zdravilom. Če se na primer na izpuščen odmerek spomnite tik pred naslednjim, je lahko jemanje dvakratnega odmerka popolnoma neškodljivo ali pa zelo nevarno. Vsekakor je to ena od stvari, ki jih morate vedeti!

Koliko časa je treba jemati zdravilo in ali ga lahko preneham jemati kadar koli?

Antibiotike je običajno treba jemati do konca tudi, če ste že popolnoma zdravi, saj v nasprotnem primeru lahko nekatere bakterije preživijo in povzročijo novo bolezen, ki se na antibiotik ne bo odzvala. Prav tako pa obstajajo tudi zdravila, ki jih je treba jemati celo življenje ali pa le, dokler jih potrebujete.

Pozanimajte se, kaj morate storiti, če pozabite vzeti predpisani odmerek zdravila.
Pozanimajte se, kaj morate storiti, če pozabite vzeti predpisani odmerek zdravila. FOTO: iStockphoto

Na katere stranske učinke naj pazim?

Nekateri stranski učinki so lahko blagi, drugi bolj intenzivni. Pozanimajte se, v kakšnem primeru morate poiskati pomoč, kako se jim lahko izognete in kako se odzvati, če se pojavijo.

Na katere interakcije naj pazim?

Zdravilo, ki ga že jemljete, ima lahko v interakciji z drugim zdravilom ali alkoholom neželene učinke. Lahko povzroči, da zdravila nehajo delovati, lahko pa so posledice veliko hujše.


Ne pozabite – nikoli ni prepozno in nobeno vprašanje ni nesmiselno!

Če ste že prišli domov, začeli jemati zdravilo in ugotovili, da ga v resnici ne poznate, naj vam ne bo nerodno oditi nazaj v lekarno in povprašati farmacevta o njem. Farmacevti so v lekarnah namreč tudi zato, da vam pomagajo, svetujejo in priporočajo – kadar koli!

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587