Vizita.si
Avstralska škatlasta meduza velja za eno najbolj nevarnih in smrtonosnih vrst meduz na svetu.

Novice

Deklico napadla smrtonosna meduza!

E.T.
29. 04. 2010 09.52
0

10-letno Rachael je napadla ogromna škatlasta meduza. Na veliko začudenje zdravnikov pa je deklica kljub obsežnim opeklinam in zastrupitvi napad smrtonosnega morskega bitja preživela.

Avstralska škatlasta meduza velja za eno najbolj nevarnih in smrtonosnih vrst meduz na svetu.
Avstralska škatlasta meduza velja za eno najbolj nevarnih in smrtonosnih vrst meduz na svetu. FOTO: iStockphoto
Avstralska škatlasta meduza velja za eno najbolj nevarnih in smrtonosnih vrst meduz na svetu. To morsko bitje ima lahko menda celo do 60 lovk, od katerih lahko vsaka zraste celo do štiri metre in pol. V njenih ožigalkah pa je dovolj strupa, da ubije kar 60 ljudi, pravijo poznavalci. In prav ta smrtonosna škatlasta meduza je med kopanjem na eni od avstralskih obal napadla nič hudega slutečo 10-letno Rachael Shardlow, ki se je na vroč sončen dan zabavala skupaj s tri leta starejšim bratom. Ko je ta videl, da je z njeno sestro nekaj narobe, da ne more več plavati in da ima težave z dihanjem, jo je hitro povlekel na kopno. Deklica je vedno težje dihala in vid se ji je meglil, na nogi pa je še vedno imela pritrjene meduzine ožigalke.

Prestrašen brat je nemudoma poklical reševalce, ki so deklico prepeljali v bližnjo bolnišnico. In čeprav so zdravniki, ki so kaj kmalu po sprejemu mlade bolnice ugotovili, da jo je napadla smrtonosna avstralska škatlasta meduza, dvomili, da bo deklica preživela, se je zgodba končala srečno. 10-letno Rachael so uspeli rešiti in zdravniki pravijo, da je pogumna deklica s tem postala prva oseba na svetu, ki je preživela napad tega smrtonosnega morskega bitja.

Bolna deklica
Bolna deklica FOTO: iStockphoto

Za njen primer se zdaj zanimajo tudi avstralski zoologi. ''Ne pomnim, da bi kdor koli utrpel tako hude opekline te smrtonosne škatlaste meduze in preživel napad,'' pravi profesor zoologije Jamie Seymour. ''Povedano po pravici, ko sem prvič videl fotografije njene opečene noge, sem pomisli, da glede na poškodbe deklica ne more biti živa. Opekline so bile namreč grozljive! Kajti ko vidiš koga s takšnimi opeklinami te meduze, je po navadi ta oseba v mrtvašnici.'' Zdaj profesorja Seymourja in njegove kolege zanima, koliko časa bo trajalo, da deklica popolnoma okreva in ali ji je napad meduze pustil kakšne posledice. Njen oče je povedal, da hujših posledic Rachael ni utrpela – včasih ima le malo težav s spominom in na nogi se ji še vedno poznajo sledovi ožigalk. ''Zadnjič se je Rachael v šolo peljala s kolesom, potem pa je po pouku pozabila, da ima pred šolo kolo in domov prišla peš. Sicer pa kakšnih hujših poškodb možganov ni utrpela, kot smo se sprva bali. Razni testi so namreč pokazali, da so njene možganske funkcije neprizadete,'' pove dekličin oče Geoff Shardlow.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587