Vizita.si
image (28)

Novice

Pri 15 letih dobila ušesa

Ni.J.
15. 10. 2010 15.58
2

Skupina škotskih zdravnikov je 15-letni deklici iz Trinidada oblikovala nova ušesa, saj jih pred tem ni imela. S tem upajo, da ji bodo pomagali izboljšati kvaliteto življenja in polepšali prihodnost.

15-letna Kade Romain se je rodila brez ušes in dela sluhovoda, zaradi česar je skoraj popolnoma gluha. Zaradi naglušnosti ni mogla hoditi v normalno šolo, zato je obiskovala dnevno enoto za otroke s posebnimi potrebami. Skupina škotskih zdravnikov iz edinburške bolnišnice Spire Murrayfield pa se je zato odločila, da bo deklici pomagala in ji zastonj oblikovala nova ušesa.

Kade je na Škotsko prišla zatem, ko je leta 1999 spoznala Robino Addison, škotsko učiteljico plesa, ki je obiskala sirotišnico, v kateri je Kade živela. “V trenutku, ko sem jo videla, sem začutila njeno pozitivno energijo in se takoj zaljubila vanjo,“ pravi Robina. “Odločila sem se, da ji bom pomagala in takoj stopila v akcijo.“ Urejanje papirjev je trajalo kar nekaj časa, letos pa je Robini končno uspelo vse uskladiti. Za Kade je uredila začasno vizo in se z zdravniki v Edinburgu dogovorila za brezplačno operacijo, ki sicer stane skoraj 60 tisoč evrov.

Želeli smo ji oblikovati takšna ušesa, da bi bila videti čim bolj naravna,“ pravi Ken Stewart, eden vodilnih britanskih strokovnjakov za rekonstrukcijo ušes, ki je operiral tudi Kade. “Od blizu se sicer vidi, da so ušesa umetna, saj je nemogoče narediti taka, da bodo videti pristna, od daleč pa je razlika skoraj neopazna.“

Operacija je potekala v dveh fazah, saj so se odločili, da bodo operirali vsako uho posebej. Zdravniki pa bodo Kade opremili tudi z 12 tisoč evrov vrednim slušnim aparatom, s katerim naj bi se njen sluh bistveno izboljšal. “Brez vsaj enega ušesa se rodi en otrok na šest tisoč,“ pravu dr. Stewart. “Operacije izvajamo dokaj redno, ne le na teh otrocih, temveč tudi pri vseh, ki so uho izgubili zaradi poškodbe ali raka.“

Med deveturno operacijo je dr. Stewart Kade oblikoval najprej eno uho. Oblikoval ga je s pomočjo hrustanca, ki ga je vzel izmed njenih reber. Na hrustanec je nato narisal obliko ušesa in jo izbrusil, oblikovani del pa so zatem vstavili pod kožo na ustrezno mesto na glavi. Neuporabljen hrustanec je nato razrezal na manjše koščke in ga vstavil nazaj med rebra, kjer se bo hrustanec preoblikoval v svojo prvotno obliko. Po samo tednu dni je zdravnik Kade iz novega ušesa odstranil šive, uho pa je bilo na prvi pogled črno in otečeno. Zato jo sedaj čaka še ena operacija, da bo njeno uho dobilo pravo barvo.

Kade si je resnično želela imeti ušesa, zato vem, da sem ravnala pravilno,“ pravi Robina. “Takoj, ko sem ji ponudila možnost, jo je zagrabila. Odločila se je, da bo prišla na Škotsko na operacijo in mislim, da bo prihodnje leto popolnoma druga oseba – bolj samozavestna in veliko bolj srečna.

Medtem, ko je v bolnišnici, se Kade uči brati in pisati Čez nekaj mesecev jo čaka še ena operacija, s katero ji bodo oblikovali in prišili še drugo uho, nato pa vrnitev v Trinidad. Tam upa, da bo lahko postala frizerka ali pa da se bo lahko zaposlila kot bančna uslužbenka, kupila pa si je tudi že svoje prve uhane, ki si jih bo nadela še pred odhodom domov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587