Vizita.si
image (28)

Novice

Pri 17 letih se je za otroka odpovedala življenju

Ni.J.
30. 12. 2011 07.57
25

Jenni Lake je rodila dečka mesec pred svojim 18. rojstnim dnem, čeprav je vedela, da otroka ne bo mogla nikoli vzgajati. Zavedala se je namreč, da bo porod zadnje, kar bo storila v življenju.

Jenni Lake je rodila 9. novembra. Deček je bil zdrav in normalno težak, medtem ko je Jenni, tik pred porodom, pri svojih 162 centimetrih višine tehtala zgolj 49 kilogramov. Borila se je namreč z rakom.

Dan po porodu je njena mama Diana Phillips izvedela, da je bila Jennijina odločitev, da bo v času nosečnosti, zaradi zdravega razvoja otroka, prenehala z zdravljenjem tumorja na možganih in hrbtenici, prinesla usodne posledice. Rak se je v devetih mesecih namreč tako močno razširil, da 17-letnici ni bilo več pomoči. 12 dni po porodu je umrla.

Jenni je lansko leto, pri 16 letih, začela trpeti za močnimi migrenskimi glavoboli. Ker niso in niso pojenjali, je obiskala zdravnika, ki ji je opravil magnetno resonanco. Slike so pokazale, da ima na desni strani možganov približno dva centimetra veliko tvorbo. Odpeljali so jo v bolnišnico v Salt Lake City, približno 240 kilometrov oddaljeno od njenega domačega kraja Pocatello, nove rentgenske slike pa so razkrile, da je tvorba dejansko večja, kot so sprva mislili.

15. oktobra 2010 je nato Jenni čakala biopsijo, pet dni kasneje pa je izvedela, da ima možganski tumor astrocitom, ki pa je bil že v tretjem stadiju. Nedolgo zatem so ji zdravniki povedali tudi, da ima v možganih tri tumorje in da se ji je rak brez kakršnih koli simptomov razširil tudi na hrbtenico, kjer so se ji razrasli še trije tumorji.

Njena starša, ki sta sicer ločena, se natančno spominjata dneva, ko so ju zdravniki posedli v eno od bolnišničnih sob in začeli razpravljati o Jennijinih možnostih preživetja. “Jenni jih je vprašala samo, ali bo umrla,“ se spominja njen 43-letni oče Mike Lake. Odgovor ni bil prav nič spodbuden. “Napovedali so ji zgolj 30 odstotkov možnosti dveletnega preživetja. Jenni se ob tej novici ni zlomila. Ni jokala in ničesar ni rekla.“ Vendar pa se Diana dobro spominja hčerinega trenutka šibkosti tistega dne. “Ko so ji povedali, da ne bo mogla imeti otrok, se je močno razjezila,“ pravi 39-letna Diana. Jenni je namreč začela z agresivno obliko kemoterapije in obsevanja. Zdravljenje je bilo zanjo utrujajoče in naporno poleg tega pa je postajala iz dneva v dan šibkejša.

Jenni je še pred diagnozo spoznala Nathana Wittmana. Njuna najstniška romanca je kmalu prerasla v veliko ljubezen, kaj kmalu pa sta se morala začeti s soočati z izjemno odraslimi temami, njuna zveza pa je bila na veliki preizkušnji. Najprej sta se morala soočiti z diagnozo raka, kasneje z zdravljenjem, zaradi katerega je bila Jenni oslabela in je le s težavo hodila, poleg tega pa so se v šoli pojavile nesramne govorice. “Šušljati se je začelo, da Nathan vztraja z Jenni samo zato, ker ima raka,“ pravi Jennijina 20-letna sestra Ashlee Lake. “A vendar sta bila Jenni in Nathan resnično zaljubljena. Sanjarila sta celo o tem, da bi nekega dne skupaj odprla restavracijo ali galerijo.“

Nenadoma pa se je Jenni začela počutiti še slabše kot sicer. Veliko je bruhala, v trebuhu pa jo je močno zbadalo. Nekega jutra sta z Nathanom odšla na urgenco, ko sta se vrnila domov, pa se je njena družina zbudila zaradi njenega joka. “Jenni je jokala in hlipala v dnevni sobi,“ se spominja njena 19-letna sestra Kaisee. “Izvedela je, da je noseča, ultrazvok pa je pokazal, da je plod star deset tednov.“ Jenni, ki ima kar pet bratov in sester, je jokala od veselja, saj si je od nekdaj želela postati mamica. Zaradi kemoterapije in obsevanja naj bi namreč postala neplodna. “Ker sva mislila, da ne more zanositi, sva imela spolne odnose brez zaščite in se s tem nisva obremenjevala,“ pravi 19-letni Nathan.

Jenni se je odločila otroka obdržati. Svojega onkologa dr. Davida Ririeja je obiskala le dva dni za tem, ko je izvedela, da je noseča. “Onkolog nam je povedal, da ne more nadaljevati z zdravljenjem, če je noseča,“ se spominja Diana. “Tako je imela na razpolago le dve možnosti – ali prekine nosečnost in nadaljuje z zdravljenjem ali pa prekine zdravljenje, kar je pomenilo, da se ji bo tumor znova razširil.“ Ker so se ji tumorji zahvaljujoč zdravljenju le začeli krčiti, sta bila Jennijina starša, pa tudi ona sama, prepričani, da bo bolezen tako počasi napredovala, da bo uspešno donosila otroka in po porodu nadaljevala z zdravljenjem. “Verjetno smo le upali na najboljše,“ ob tem pravi Diana.

Po rojstvu otroka, ki sta ga Nathan in Jenni poimenovala Chad Michael, po svojih očetih, je Jenni preminila. Skrbništvo nad dečkom je dobil Nathan, pri vzgoji pa mu pomaga tudi njegova mama Alexia Wittman.

Jenni svoje odločitve ni nikoli obžalovala, tudi v zadnjih tednih nosečnosti ne, ko je postajala vse šibkejša in ji je začel pešati tudi vid. Njene zadnje besede so bile namenjene sinu. “Ležala je v postelji. Chada Michaela sem položil k njej, ona pa ga je pobožala in rekla, da ga še vedno lahko vidi, čeprav zelo slabo,“ se njenih zadnjih trenutkov življenja spominja Nathan.

Ste se nam že pridružili na našiFacebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602