Vizita.si
Nekateri kamni so dosegali premer štirih centimetrov, zato mu je grozila odpoved ledvic in s tem tudi smrt.

Novice

Pri 5 letih je imel 16 ledvičnih kamnov

Ni.J.
05. 09. 2010 12.08
0

5-letnemu dečku se je v ledvicah naredilo 16 ledvičnih kamnov, zaradi česar mu je grozila odpoved ledvic. Zdravniki so ga pred smrtjo rešili s pomočjo revolucionarne laserske tehnike razstreljevanja ledvičnih kamnov.

Nekateri kamni so dosegali premer štirih centimetrov, zato mu je grozila odpoved ledvic in s tem tudi smrt.
Nekateri kamni so dosegali premer štirih centimetrov, zato mu je grozila odpoved ledvic in s tem tudi smrt. FOTO: Reuters

5-letni Benjamine White je imel na ledvicah kar 16 kamnov. Nekateri so bili v premeru veliki tudi do štiri centimetre, zaradi tega pa mu je grozila odpoved ledvic in posledično tudi smrt. Do sedaj so imeli kirurgi z odpravljanjem ledvičnih kamnov pri otrocih velike težave, saj so bile cevke, s katerimi so odstranjevali kamne prevelike, sedaj pa jim je delo bistveno olajšal laser.

Novi laser za razstreljevanje ledvičnih kamnov je v premeru širok približno toliko kot las, vstavijo pa ga skozi hrbet. Vlakno nato prenaša visoko energijski laserski žarek, ki razstreli kamen in ga razdrobi v prah. Tehnika je tako tvegana, da jo trenutno izvaja le en kirurg v Veliki Britaniji, in sicer pediater urolog dr. Prasad Godbole.

Benjamin je bil ves čas posega izjemno miren in pogumen,“ pravi Benjaminov oče Daniel. “Ko smo ga pripeljali v bolnišnico, smo mislili, da ima le nekaj kamnov, a so bile na slikah njegove ledvice videti, kakor da so obdane z obzidjem.“ Kamnov je bilo že 16 in bili so tako veliki, da je Benjaminu grozila odpoved ledvic. “Nismo vedeli, ali bo preživel ali ne. Bali smo se in se že napol sprijaznili s tem, da ga bomo izgubili.“

Nato pa je Benjamina v oskrbo sprejel dr. Godbole. Dečku je razložil, da bo z njegovimi ledvicami igral računalniško igrico 'osvajalci vesolja', ki je poleg vsega Benjaminova najljubša igrica, in da bo poskušal podreti njegov rekord. “Raven njegove predanosti me je presenetila. Težak poseg je spremenil v zabavo in s tem olajšal zadevo nam in Benjaminu,“ dodaja Daniel.

Benjamin je imel pred tem dobro leto in pol konstantne težave z okužbami sečil, zdravniki pa sedaj domnevajo, da so mu težave v resnici že od rojstva povzročali ledvični kamni. Po mnenju zdravnikov si bo deček po posegu popolnoma opomogel.

Laserska operacija je za odpravljanje ledvičnih kamnov v uporabi že pred tem, vendar pa so široke cevi, skozi katere so upravljali laserski žarek, na pacientih puščale ogromne brazgotine in pri otrocih velikokrat poškodovale ledvice. Pri novi tehniki je najpomembnejše to, da kirurg lahko operira otroka, ne da bi mu pri tem poškodoval ledvice ali pa na njem pustil brazgotine.

Dr. Godbole je po operacij povedal, da so bili Benjaminovi ledvični kamni nenavadno veliki in priznal, da je operacija kljub njegovim šalam zares zelo zahtevna, saj je lahko že ob najmanjši napaki škoda nepopravljiva.

Ledvice z novo tehniko punktirajo prek pacientovega hrbta, pot laserskega vlakna pa nadzirajo s pomočjo ultrazvoka in rentgena. “Pot nekoliko razširimo, da lahko vanjo vpeljemo za svinčnik široko cev, skozi katero nato potuje lasersko vlakno,“ še razlaga dr. Godbole. “Ko sem pri Benjaminu lociral kamne, sem nanje posvetil najprej z zelenim in nato rdečim laserjem in jih tako zdrobil dobesedno v prah.“ Zaradi ekstremnih temperatur pa je laser opremljen tudi z vodo, ki preprečuje nastanek škode zaradi vročine. Ko so kamni razdrobljeni, jih kirurg izsesa ali pa prah telo izloči samo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587