Vizita.si
Otroci se z alkoholom prvič srečajo v domačem okolju, v obdobju prve socializacije. (fotografija je simbolična)

Novice

Pri osmih letih odvisna od alkohola

Ni.J.
02. 03. 2011 06.59
0

Šolarka iz Dundeeja na Škotskem je postala odvisna od alkoholnih pijač pri komaj osmih letih in s tem postala najmlajša Britanka, ki se je zdravila zaradi alkoholizma.

Veliko Britanijo je pretresla novica o osemletni deklici, ki je odvisna od alkohola. (fotografija je simbolična)
Veliko Britanijo je pretresla novica o osemletni deklici, ki je odvisna od alkohola. (fotografija je simbolična)FOTO: iStockphoto

Deklica, ki je odraščala v družini alkoholikov, je začela prekomerno uživati alkoholne pijače že pri štirih letih, prav kmalu pa je postala odvisna od njega. Ko si je kot najstnica končno priznala, da ima težavo z alkoholom, ji je, s pomočjo društva za pomoč odvisnim od alkohola TCA v rodnem Dundeeju, uspelo ozdraviti. Pomoči staršev ni nikoli imela, saj sta bila oba alkoholika.

Otroci se z alkoholom prvič srečajo v domačem okolju, v obdobju prve socializacije. (fotografija je simbolična)
Otroci se z alkoholom prvič srečajo v domačem okolju, v obdobju prve socializacije. (fotografija je simbolična) FOTO: iStockphoto

Dekle se je na nas obrnilo v najstniških letih. Povedala nam je, da je redno začela uživati alkohol že pri osmih letih in da je odraščala v družini, kjer sta bila oba starša alkoholika,“ je za medije sporočila Kathryn Baker iz TCA. “V Dundeeju delam z otroci in mladostniki že 13 let. Običajno so se prihajali zdraviti mladi stari 15 in 16 let, sedaj pa opažam, da se k alkoholu zatekajo vedno mlajši,“ je še povedala in dodala, da meni, da popivanje pri otrocih v začetku šolanja ni pogosto. “Alkohol začnejo običajno redno piti pri 13 ali 14 letih, nato pa zapadejo v odvisnost.“

V TCA so opravljali raziskave, ki so pokazale, da alkohol redno uživa kar tretjina osnovnošolcev in da imajo ti pogosto tudi težave s policijo. Vedno večje število otrok pa zaradi zastrupitve z alkoholom beležijo tudi v bolnišnicah. “Ti mladi niso v nevarnosti le zaradi deviantnega obnašanja, ko so pod vplivom alkohola, temveč tudi zaradi nezaščitenih spolnih odnosov, pretepov, nesreč, akutnih zastrupitev z alkoholom,“ je še zaskrbljena Bakerjeva.

V Sloveniji je stanje v primerjavi z Veliko Britanijo med mladostniki nekoliko manj zaskrbljujoče, pa vendarle ga je treba jemati resno. Med 11-letniki naj bi namreč alkohol vsaj enkrat tedensko uživalo nekaj manj kot tri odstotke otrok, med 13-letniki jih alkoholne pijače uživa nekaj manj kot desetina, med 15-letniki pa jih alkohol vsaj enkrat tedensko uživa kar 28 odstotkov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587