Vizita.si
S protetičnimi možgani bi lahko pomagali bolnikom, ki so doživeli možgansko kap ali bolnikom z Alzheimerjevo boleznijo.

Novice

Prihaja bionični človek?

Ni.J.
12. 02. 2010 15.22
1

Bioničnega človeka znanstvenikom sicer še ni uspelo ustvariti, obstajajo pa že številni bionični deli, ki lahko nadomestijo vaše organe in dele telesa. Kateri del telesa vam torej lahko nadomestijo z bioničnim?

S protetičnimi možgani bi lahko pomagali bolnikom, ki so doživeli možgansko kap ali bolnikom z Alzheimerjevo boleznijo.
S protetičnimi možgani bi lahko pomagali bolnikom, ki so doživeli možgansko kap ali bolnikom z Alzheimerjevo boleznijo.FOTO: iStockphoto

Bionika iz dneva v dan napreduje in vse to z namenom, da bi zdravniki lahko reševali in lajšali življenja ljudem. Tako vam lahko danes z bioničnimi deli nadomestijo jezik, noge, roke in celo trebušno slinavko!

Protetični možgani

Iz zajčjih celic so vzgojili Corporo cavernoso, gobasto tkivo, ki se med erekcijo napolni s krvjo.
Iz zajčjih celic so vzgojili Corporo cavernoso, gobasto tkivo, ki se med erekcijo napolni s krvjo.FOTO: Reuters
Nadomestiti del možganov ni tako enostavno kakor zamenjati ud, v prihodnosti pa lahko pričakujemo tudi to. Theodor Berger, profesor na Univeri v Južni Kaliforniji je ustvaril računalniški čip, ki bi lahko nadomestil del hipokampusa, dela možganov, ki nadzira kratkoročni spomin in prostorsko predstavo. Hipokampusni vsadek bi lahko nadomestil poškodovan del možganov pri Alzheimerjevi bolezni in po možganskih kapeh.

Nov penis

Erektilna disfunkcija lahko življenje moškega obrne na glavo. Anthony Atala je zato odkril metodo, ki bi lahko pomagala moškim s to težavo. Atali je uspelo 'vzgojiti' novo Corporo cavernoso, gobasto tkivo, ki se med erekcijo napolni s krvjo. Tkivo je vzgojil iz zajčjih celic pri zajcih, ki so imeli težave z erekcijo. Po samo mesecu dni pa so zajci znova lahko 'seksali'.

Pametno koleno deluje s pomočjo senzorjev, ki zaznavajo način hoje uporabnika in teren po katerem hodi.
Pametno koleno deluje s pomočjo senzorjev, ki zaznavajo način hoje uporabnika in teren po katerem hodi. FOTO: iStockphoto

Prenosna ledvica

Ljudje s poškodovanimi ali uničenimi ledvicami, ki ne opravljajo več svoje funkcije – ne izločajo toksinov iz krvi in ne vzdržujejo telesnih tekočin v ravnovesju, morajo veliko časa preživeti priklopljeni na dializni aparat, ki je velik skoraj kot pralni stroj. Nova prenosna ledvica (AWAK) pa je majhna in dovolj lahka, da bi jo bolnik lahko pripel na pas, poleg tega pa je bolj učinkovita kot dializa, saj bi jo bolnik lahko uporabljal 24 ur na dan, sedem dni na teden, kakor pravo ledvico. Ustvarila sta jo Martin Roberts in David B. N. Lee.

Bionično roko pacient upravlja s pomočjo misli.
Bionično roko pacient upravlja s pomočjo misli.FOTO: Reuters
Pametno koleno

Protetično koleno, ki sta ga razvila Hugh Herr in Ari Wilkenfeld, ima vgrajene svoje lastne 'možgane'. Predhodne kolenske proteze so imele namreč vgrajen sistem, ki ga je moral programirati tehnik, pri katerem je pacient dobil novo koleno. Koleno RHEO pa s svojim inovatinim sistemom samo ustvarja realne in udobne gibe, saj deluje glede na bolnikov način hoje. Pri hoji umetno koleno uporablja senzorje, ki zaznavajo po kakšnem terenu hodi oseba, kar omogoča lažjo in manj utrujajočo hojo.

Novi udi

Osebe z amputiranimi udi lahko nove proteze uporabljajo kakor normalen ud, saj jih je sedaj mogoče upravljati s pomočjo misli. Dr. Todd Kuiken iz rehabilitacijskega centra v Chicagu je ustvaril 'bionično roko', ki je povezana z zdravimi motoričnimi živci v možganih, ki so prej usmerjali pacientovo pravo roko, pacient pa jo upravlja s pomočjo misli. Živci so pri tem napeljani iz možganov v drugi del telesa, kot na primer v prsni koš, kjer se živčni impulzi preko elektrod prenesejo v bionično roko. Dr. Kuiken sedaj še izboljšuje izum, saj si želi da bi lahko pacient z njo zaznaval tudi temperaturo, dražljaje in pritisk.

Umeten okus

Ko želijo podjetja, ki proizvajajo hrano doseči vedno enak okus izdelka, pri tem uporabljajo elektronski jezik, ki ga je prvi razvil Dean Neikirik. Umetni jezik analizira tekočino in določi njeno natančno kemično sestavo, deluje pa na principu mikrosfer, majhnih senzorjev, ki spremenijo barvo, ko so izpostavljeni določenemu cilju – na primer določeni sladkobi. Rezultat tega je sistem, ki bi lahko nadomestil človeški jezik in zaznaval različne okuse potem, ko so čutila za okus okvarjena.

Bionično oko predstavlja novo upanje za oslepele.
Bionično oko predstavlja novo upanje za oslepele. FOTO: iStockphoto
Prenosna trebušna slinavka

Umetna trebušna slinavka, ki lahko uravnava sladkor v krvi in samodejno dodaja inzulin, ko je to potrebno, bo po mnenju Aarona Kowalskega na trgu že v nekaj letih. Kowalski, direktor strateškega razvojnega projekta, ki proučuje sladkorno bolezen pravi, da bi naprava v začetku delovala kot kombinacija dveh različnih, že znanih tehnologij – črpalke za inzulin in naprave za merjenje krvnega sladkorja. Naprava bi tako pomagala sladkornim bolnikom živeti normalno življenje in preprečila hud padec ali porast sladkorja v krvi.

Bionično oko

Slepim ljudem že minimalno zaznavanje svetlobe, gibanja in oblik pomeni ogromno. Dr. John Pezaris in raziskovalnega središča na Harvardu je razvil Argus II Retinal Prosthesis, sistem, ki preko majhne kamere, nameščene v očesno jamico pretvarja sliko v elektronske signale in jih preko žice pošilja v elektrode, ki so vsajene v oko. Nov sistem bo lahko popolnoma nadomestil oči in informacije pošiljal naravnost v možgane, a le pri ljudeh, ki so pred poškodbo očesa že videli, saj njihovi možgani vedo, kako morajo obdelovati podatke.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587