Vizita.si
Družina Murphy ima to leto le eno željo.

Novice

Prihaja božič, družina pa ne ve, ali bo njihova mamica takrat še živa

L. E.
14. 11. 2016 08.12
4

Za družino Murphy se je težka preizkušnja pričela julija. Takrat so izvedeli, da je 42-letna mamica Tania zbolela za levkemijo. Decembra z možem praznujeta deseto obletnico poroke. Praktično pred vrati je tudi tradicionalno družinski praznik – božič. A če Tania ne najde darovalca kostnega mozga, bo umrla.

Družina Murphy ima to leto le eno željo.
Družina Murphy ima to leto le eno željo. FOTO: Facebook

"Bila sem šokirana," pravi Tania Murphy, mamica dveh otrok iz Avstralije. "Tako močno sem se trudila, da bi ozdravela. Zaradi svoje družine. Pridna sem bila pri kemoterapiji, preživela mesece v bolnišnici, skrbela zase. Samo da bi bila bolje zaradi moža in otrok. Tako si želim, da bi ju videla odrasti." Toda naporna kemoterapija ni pomagala. Zdravniki so ugotovili, da nujno potrebuje presaditev kostnega mozga. Primernega darovalca v družini ni, potrebuje pa nesebičnega neznanca. 

Tania pravi, da je bila šokirana, ko je slišala, da potrebuje darovalca. To pa zato, ker se je prej lahko vsaj borila, zdaj pa se počuti nemočna. V registru darovalcev ni nikogar, ki bi bil primeren zanjo. Če darovalca ne bodo našli pravočasno, lahko umre. Družina se ga na vse kriplje trudi najti. Osveščajo javnost, tudi prek družabnih omrežij. "Rada bi ljudem povedala, da to, da postanejo darovalci, nekomu reši življenje," pravi Tania. In prinese ogromno olajšanje njegovi družini. S tem ko pomagamo drugim, pa pomagamo tudi sebi, doda mamica sedemletne Taylah in štiriletnega Kalana. Lahko se nekega dne znajdemo v isti situaciji.

Z možem Krisom bosta decembra praznovala deseto obletnico poroke, pred vrati je tudi božič, tradicionalno družinsko praznovanje. Družina Murphy pa vsak dan živi v strahu, da za mater ne bodo našli darovalca in bo umrla. Tudi dva otroka tako mlada že razumeta, da materialna darila sploh nimajo pravega pomena.

Darovanje kostnega mozga

Najpogostejši darovalec je sorodnik, a včasih takšnega darovalca ni. Kostni mozeg lahko daruje zdrava oseba med 18. in 55. letom starosti. Da bi postali darovalec, se je mogoče testirati na Zavodu za transfuzijsko medicino. Potem ste v registru darovalcev Slovenija-donor. Pri prvem testiranju gre samo za odvzem krvi. Če darovalec ustreza določenemu bolniku, se ga pokliče in darovalec ima možnost, da pristane ali odkloni darovanje.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587