Vizita.si
Novo zdravilo naj bi bistveno spremenilo življenje oseb, ki trpijo zaradi kašlja.

Novice

Prihaja čokoladno zdravilo proti kašlju

Ni.J.
29. 12. 2010 08.12
0

Čokolada osrečuje, krepi srce in ožilje, ščiti kožo, velja za odličen afrodiziak … Sedaj pa so strokovnjaki iz sestavine, ki se nahaja v čokoladi, oblikovali tudi novo zdravilo proti kroničnemu kašlju.

Novo zdravilo naj bi bistveno spremenilo življenje oseb, ki trpijo zaradi kašlja.
Novo zdravilo naj bi bistveno spremenilo življenje oseb, ki trpijo zaradi kašlja. FOTO: iStockphoto

Teobromin, kemikalijo, ki jo najdemo v kakavu, so strokovnjaki predelali v zdravilo proti kašlju, saj naj bi sproščala mišice pljuč in sapnika. Zdravilo je poleg tega brez okusa, zato bi ga lahko uživali vsi, tudi tisti, ki jim okus čokolade ni pri srcu. Klinične študije so že v zaključni fazi, strokovnjaki pa so prepričani, da bo zdravilo na trgu že v roku dveh let.

Sedanja zdravila proti kašlju, ki vsebujejo kodein, niso bila priporočljiva za otroke, saj povzročajo kar nekaj neželenih stranskih učinkov. Novo zdravilo naj bi bilo primerno tudi za otroke.
Sedanja zdravila proti kašlju, ki vsebujejo kodein, niso bila priporočljiva za otroke, saj povzročajo kar nekaj neželenih stranskih učinkov. Novo zdravilo naj bi bilo primerno tudi za otroke.FOTO: iStockphoto
Za kroničnim kašljem, torej takim, ki traja več kot dva tedna, trpi ogromno ljudi. Večina današnjih zdravil proti kašlju, na primer sirupov, temelji na opiatih, kot je kodein. Ti sirupi niso priporočljivi za nosečnice in otroke do 12. leta starosti, saj je tveganje večje od koristi. Najpogostejši stranski učinki kodeina so namreč omedlevica, suha usta, nezmožnost uriniranja, zaprtje, evforija, srbenje, zmedenost, slabost in bljuvanje. Poleg tega kodein povzroča zasvojenost, sčasoma pa se lahko razvije tudi odpornost nanj.

Aktivna sestavina

Raziskovalci trdijo, da pri zdravljenju z zdravilom, ki vsebuje teobromin, teh težav ne bo. Teobromin po mnenju strokovnjakov deluje tako, da preprečuje neželeno delovanje vagusnega živca, ki je ključni povzročitelj dolgotrajnega kašlja. Vagusni živec je namreč glavni živec parasimpatičnega živčevja in je pomemben pri uravnavanju delovanja skoraj vseh notranjih organov. Poleg tega med drugim oživčuje tudi grlo, žrelo in požiralnik ter sluznico žrela in grla, če teobomin preprečuje neželeno delovanje tega živca, bi s tem lahko preprečili tudi kašelj.

Zadnji del testiranja novega zdravila BC1036 naj bi se začel v naslednjih mesecih. Zdravilo so razvili v privatnem podjetju SEEK v Veliki Britaniji, Manfred Scheske iz tega podjetja pa pravi, da so nad dosedanjimi rezultati navdušeni. “Zdravilo ima močan potencial in bi lahko pomembno pomagalo pri zdravljenju kroničnega kašlja ter tako izboljšalo kakovost življenja oseb, ki trpijo za kroničnim kašljem.“

Kronični kašelj je težava mnogih ljudi. Zaradi odtegnitvenih simptomov, ki se pojavijo ob prenehanju jemanja zdravil, ki vsebujejo kodein, resnično potrebujemo novo zdravilo, ki ne bo narejeno na podlagi opiatov. Manjše število neželenih stranskih učinkov bi pomenilo ogromno za vse bolnike, ki potrebujejo tovrstna zdravila,“ še pravi profesor Alyn Morice iz klinike Hull Cough.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587