Vizita.si
Kemiki z Univerze Warwick so ugotovili, da je možno izdelati manj energijsko čokolado, in sicer z uporabo sadnega soka namesto maščob.

Novice

Prihaja manj energijska čokolada!

K.P.
15. 08. 2012 08.06
2

Večina ljudi ima rada čokolado, ki pa lahko v prevelikih količinah hitro povzroči kopičenje odvečnih kilogramov. Prav zato strokovnjaki obljubljajo bolj zdravo čokolado.

Kemiki z Univerze Warwick so ugotovili, da je možno izdelati manj energijsko čokolado, in sicer z uporabo sadnega soka namesto maščob.
Kemiki z Univerze Warwick so ugotovili, da je možno izdelati manj energijsko čokolado, in sicer z uporabo sadnega soka namesto maščob.FOTO: iStockphoto

Kemiki z Univerze Warwick sporočajo spodbudno novico za vse ljubitelje čokolade. "Vsi imamo radi čokolado, a mnoge čokoladne tablice na žalost vsebujejo velike količine maščobe, ki poskrbijo za to, da se čokolada tako prijetno stopi v ustih. Našli smo način, kako v čokoladi ohraniti okus, a spremeniti njene sestavine tako, da je manj škodljiva zdravju. Namesto maščobe smo uporabili sadni sok,“ pojasnjuje predstojnik oddelka za kemijo z omenjene fakultete dr. Stefan Bon. "Naša študija je le začetna točka poti do bolj zdrave čokolade. Upamo, da bo našo tehniko prevzela tudi prehrambena industrija ter da bo z uporabo naše metode pričela proizvajati manj kalorično, a še vedno zelo okusno čokolado,“ dodaja.

Raziskovalci so čokoladi odvzeli nekaj kakavovega masla in mlečne maščobe, ki so ponavadi sestavni del čokolade, nadomestili pa so jih s pomarančnim in brusničnim sokom, za katera priznajo, da so končnemu rezultatu dala malce saden okus, a da je možno čokoladen okus ohraniti, če namesto sokov uporabijo vodo in manjšo količino askorbinske kisline (vitamina C). Če se njihova metoda uveljavi, jo bo vsekakor vesel tudi prav vsak ljubitelj sladkega prigrizka.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

 

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587