Kemiki z Univerze Warwick sporočajo spodbudno novico za vse ljubitelje čokolade. "Vsi imamo radi čokolado, a mnoge čokoladne tablice na žalost vsebujejo velike količine maščobe, ki poskrbijo za to, da se čokolada tako prijetno stopi v ustih. Našli smo način, kako v čokoladi ohraniti okus, a spremeniti njene sestavine tako, da je manj škodljiva zdravju. Namesto maščobe smo uporabili sadni sok,“ pojasnjuje predstojnik oddelka za kemijo z omenjene fakultete dr. Stefan Bon. "Naša študija je le začetna točka poti do bolj zdrave čokolade. Upamo, da bo našo tehniko prevzela tudi prehrambena industrija ter da bo z uporabo naše metode pričela proizvajati manj kalorično, a še vedno zelo okusno čokolado,“ dodaja.
Raziskovalci so čokoladi odvzeli nekaj kakavovega masla in mlečne maščobe, ki so ponavadi sestavni del čokolade, nadomestili pa so jih s pomarančnim in brusničnim sokom, za katera priznajo, da so končnemu rezultatu dala malce saden okus, a da je možno čokoladen okus ohraniti, če namesto sokov uporabijo vodo in manjšo količino askorbinske kisline (vitamina C). Če se njihova metoda uveljavi, jo bo vsekakor vesel tudi prav vsak ljubitelj sladkega prigrizka.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV