Vizita.si
Kemiki z Univerze Warwick so ugotovili, da je možno izdelati manj energijsko čokolado, in sicer z uporabo sadnega soka namesto maščob.
Novice

Prihaja manj energijska čokolada!

K.P.
15. 08. 2012 08.06
2

Večina ljudi ima rada čokolado, ki pa lahko v prevelikih količinah hitro povzroči kopičenje odvečnih kilogramov. Prav zato strokovnjaki obljubljajo bolj zdravo čokolado.

Kemiki z Univerze Warwick so ugotovili, da je možno izdelati manj energijsko čokolado, in sicer z uporabo sadnega soka namesto maščob.
Kemiki z Univerze Warwick so ugotovili, da je možno izdelati manj energijsko čokolado, in sicer z uporabo sadnega soka namesto maščob.FOTO: iStockphoto

Kemiki z Univerze Warwick sporočajo spodbudno novico za vse ljubitelje čokolade. "Vsi imamo radi čokolado, a mnoge čokoladne tablice na žalost vsebujejo velike količine maščobe, ki poskrbijo za to, da se čokolada tako prijetno stopi v ustih. Našli smo način, kako v čokoladi ohraniti okus, a spremeniti njene sestavine tako, da je manj škodljiva zdravju. Namesto maščobe smo uporabili sadni sok,“ pojasnjuje predstojnik oddelka za kemijo z omenjene fakultete dr. Stefan Bon. "Naša študija je le začetna točka poti do bolj zdrave čokolade. Upamo, da bo našo tehniko prevzela tudi prehrambena industrija ter da bo z uporabo naše metode pričela proizvajati manj kalorično, a še vedno zelo okusno čokolado,“ dodaja.

Raziskovalci so čokoladi odvzeli nekaj kakavovega masla in mlečne maščobe, ki so ponavadi sestavni del čokolade, nadomestili pa so jih s pomarančnim in brusničnim sokom, za katera priznajo, da so končnemu rezultatu dala malce saden okus, a da je možno čokoladen okus ohraniti, če namesto sokov uporabijo vodo in manjšo količino askorbinske kisline (vitamina C). Če se njihova metoda uveljavi, jo bo vsekakor vesel tudi prav vsak ljubitelj sladkega prigrizka.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

 

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ne fopajte ljudi spet, al pa napišter zram članka "oglasno sporočilo" šokolada in vse ostale dobrote bodo majn kalorične, ko bodo imele - ali 0 kalorij. vedno se je pokazalo, da se je majn pokazalo na koncu vedno več, ja?
Super.... zmagali so. Naredili so kar je že bilo narejeno. Čokoladi so odvzeli edini zdrav del (kakavovo maslo - maščobe, ki so vir antioxidantov) in le tega nadomestili z tako oh in sploh zdravim sladkorjem. Drugače pa zanimivo... v 70ih letih se začne "maščobe so slabe" mrzlica, ker je preveč debelih ljudi in srčnih obolenj. Sedaj pa če primerjamo sedaj in 70'a : - 3x več debelih otrok do 12 let - v zadnjih 30 letih se število debelih ljudi več kot podvoji .. da ne govorim od boleznih srca in ožilja. le kaj je krivo....must think hard! =)
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080