Vizita.si
Meningokokni meningitis tipa B je znan po tem, da se okužba razvije izjemno hitro, da je velikokrat smrten in da v primeru preživetja mnogokrat povzroči pohabljenost zaradi amputacij.

Novice

Prihaja prvo cepivo proti nevarnemu meningitisu B!

Ni.J.
24. 12. 2010 14.32
0

Novo cepivo proti meningitisu tipa B, pred katerim do sedaj še ne poznamo zaščite, naj bi na tržišče prišlo že prihodnje leto, pravijo strokovnjaki.

Strokovnjaki predvidevajo, da bo cepivo Bexsero, ki naj bi nudilo zaščito pred večino od 800 različnih sevov povzročitelja meningitisa tipa B, pri otrocih pomembno zmanjšalo tveganje za smrt zaradi bolezni, ki sicer zahteva življenja številnih otrok po svetu in povzroči dolgotrajne posledice ter hudo pohabljenost.

Rezultati preiskav, ki so jih opravili na 7500 otrocih, mladostnikih in odraslih, so pokazali, da so se v organizmih sodelujočih po prejemu cepiva razvila protitelesa, učinkovita proti 77 odstotkom vseh sevov povzročitelja meningitisa tipa B, meningokoka B.

Meningokok B je ena izmed pogostejših oblik bakterijskega meningitisa, poleg tega pa je za to bolezen značilna visoka smrtnost obolelih ali pa dosmrtna pohabljenost v primeru preživetja. V nekaterih primerih lahko smrt nastopi v že nekaj urah.

Meningokokni meningitis tipa B je znan po tem, da se okužba razvije izjemno hitro, da je velikokrat smrten in da v primeru preživetja mnogokrat povzroči pohabljenost zaradi amputacij.
Meningokokni meningitis tipa B je znan po tem, da se okužba razvije izjemno hitro, da je velikokrat smrten in da v primeru preživetja mnogokrat povzroči pohabljenost zaradi amputacij.FOTO: srs.dl.ac.uk

Pri testiranju novega cepiva, ki ga je razvilo podjetje Novartis, je sodelovalo več ekip iz agencije Health Protection Agency, pred kratkim pa je agencija cepivo tudi prijavila Evropski Zdravstveni Agenciji za pridobitev dovoljenja. Cepivo naj bi bilo odobreno v naslednjih nekaj mesecih, nato pa naj bi bilo vključeno v otroški imunizacijski program. Andrin Oswald iz Novartisa pravi, da bo z Bexserom Evropska unija naredila pomemben korak pri preprečevanju širitve meningitisa B v svetu.

Cepivo so razvili s tako imenovano 'reverzno vakcinologijo', pri kateri dekodirajo genomske sekvence meningitisa B in na podlagi teh izberejo beljakovine, ki bi v cepivu delovale učinkovito. Pri razvoju cepiva je strokovnjakom največjo težavo predstavljalo to, da obstaja ogromno različic te bolezni in sevov, ki jo povzročajo.

Preliminarne študije so pokazale, da Bexsero nudi zaščito pred 77 odstotki od več kot 800 sevov, ki povzročajo infekcije po Evropi. Prav zato se ustvarjalci cepiva trudijo, da bi to po pridobitvi dovoljenja čim hitreje prešlo v čim večjo uporabo. Prejemali naj bi ga dvomesečni otroci, in sicer v treh dozah.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587