Vizita.si
image (28)

Novice

Prihaja prvo cepivo proti smrtonosnemu meningitisu B!

Ni.J.
20. 06. 2011 10.25
0

V nekaj mesecih naj bi bilo dostopno prvo cepivo proti meningitisu B, bolezni, ki največkrat zahteva življenja dojenčkov in otrok in je vzrok za njihovo trajno pohabljenost.

Meningitis tipa B je ena od bolezni, ki se je starši najbolj bojijo, saj jo je zelo težko diagnosticirati. Bolezen v približno 10 odstotkih primerov povzroči smrt, v 15 odstotkih pa preživeli utrpijo trajne posledice, kot so na primer amputacije okončin, slepota, gluhost in poškodbe možganov.

Zadnja raziskava, v kateri so preverjali učinkovitost cepiva 4CMenB, je pokazala, da cepivo učinkovito ščiti pred 80 odstotki od približno 1000 sevov meningitisa B v Evropi.

Meningitis povzročajo številni mikroorganizmi. Meningokokni meningitis tipa B je najpogostejša oblika bakterijskega meningitisa in predstavlja največji izziv znanstvenikom, saj jo povzročajo številni sevi. Trenutno obstajajo cepiva proti štirim tipov meningokokov, tip A, C, Y in W135, cepiva proti meningokoku B pa še nimamo.

Rezultati cepljenja s cepivom 4CMenB, ki so ga preizkusili na 1800 otrocih, so pokazali, da je cepivo učinkovito, če je bilo uporabljeno samostojno ali v kombinaciji s cepivi proti drugim sevom. Cepivo je razvilo podjetje Novartis, ki je Evropsko zdravstveno agencijo tudi že zaprosilo za prodajno licenco. Odobreno naj bi bilo predvidoma do božiča.

Rezultati so razburljivi in zelo pozitivni. V boju z meningitisom B, ki je najsmrtonosnejši med vsemi oblikami meningitisa, obljubljajo veliko,“ je povedal Steve Dayman iz dobrodelne ustanove Meningitis UK. “Cepivo je prvo te vrste in bi lahko rešilo tisoče življenj.“

Cepivo naj bi prejemali dojenčki od drugega meseca dalje. Prejeli naj bi najprej tri odmerke, pri enem letu pa še poživilni odmerek. Meningokok B živi kot neškodljiva bakterija v predelu nosu in grla pri približno 10 odstotkih ljudi. Včasih pa bakterija napade telo in povzroči vnetje možganskih membran in membran okoli hrbtenjače. V blagih primerih se bolnikov imunski sistem hitro odzove na zdravljenje z antibiotiki, v hujših primerih pa pride do meningokokne septikemije, ko pride do okužbe krvi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587