Vizita.si
Vsak mesec, ki ga bo zdravilo podarilo obolelim moškim, je dragocen!

Novice

Zdravilo za raka prostate na trgu prihodnje leto!

Ni.J.
17. 02. 2010 10.30
1

Prihodnje leto naj bi na trg prišlo povsem novo zdravilo proti raku prostate. Na testiranju se je izkazalo kot izjemno uspešno, saj je bilo učinkovito kar pri 80 odstotkih moških z agresivno obliko raka!

Vsak mesec, ki ga bo zdravilo podarilo obolelim moškim, je dragocen!
Vsak mesec, ki ga bo zdravilo podarilo obolelim moškim, je dragocen!FOTO: iStockphoto

Novo zdravilo abiraterone, ki se je v javnosti prvič pojavilo pred dvema letoma, je na testiranjih pokazalo izjemne rezultate, saj je pomagalo skrčiti tumor ali vsaj omejiti njegovo rast pri 80 odstotkih moških, ki so imeli metastaze razširjene že po celem telesu. Zdravilo, ki naj bi ga jemali enkrat dnevno, je poleg tega učinkovito zmanjšalo tudi bolečino in bilo proglašeno za največje zdravstveno odkritje v zadnjih 60 letih.

Opravljena testiranja so že dokazala učinkovitost zdravila, na vidiku pa so še novi, obširnejši preizkusi. Če se bodo tudi ti izkazali za uspešne, bodo zdravniki že prihodnje leto abiraterone lahko predpisovali obolelim moškim, tudi tistim, ki imajo že bolj razširjeno obliko bolezni.

Abiraterone je zdravilo, ki so ga odkrili znanstveniki na onkološkem inštitutu v Veliki Britaniji. Deluje tako, da zaustavi delovanje testosterona, vključno s tistim, ki ga proizvaja tumor ter tako preprečuje napredovanje bolezni.

V zadnji študiji so zdravilo v obliki tablet preizkusili na 47 moških z napredovalo obliko raka, ki so izčrpali že vse oblike zdravljenja, vključno z zdravilom docetaxel. Nivo PSA, krvnega proteina, ki se uporablja za merjenje rasti in širjenja tumorja pa je upadel pri 75 odstotkih moških. Stranskih učinkov zdravila skorajda ni bilo oziroma so bili izjemno blagi.

Docetaxel je pomembno zdravilo, a v povprečju podaljša življenje le za dva do tri mesece. Ravno zato je potrebno razširiti spekter zdravil, ki bi pomagala tudi bolnikom z že razširjeno obliko bolezni,“ pravi raziskovalec Johann de Bono. “Abiraterone pa pomaga skrčiti ali vsaj stabilizirati tumor ter tako podaljša življenjsko dobo za vsaj šest mesecev, kar je izjemen dosežek.“

Ugotovitve so izjemnega pomena, saj predstavljajo novo upanje za moške, ki jim običajno zdravljenje ne pomaga več,“ pravi dr. Helen Rippon iz društva za boj proti raku prostate v Veliki Britaniji.

Rak prostate je ena najpogostejših oblik raka pri moških. Obstajata dve vrsti tega raka – agresivna in neagresivna, k sreči pa dve tretjini moških obolita za neagresivno. Ker bolniki z agresivno obliko raka običajno umrejo v roku 18 mesecev od postavitve diagnoze, je abiraterone odlična rešitev zanje, saj preprečuje rast agresivne oblike tumorja. Težava je le v tem, da njegov učinek ne traja v nedogled.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587