Vizita.si
Alice zaradi redke oblike sladkorne bolezni že poltretje leto svoje dneve preživlja v bolnišnici. (fotografija je simbolična)

Novice

Priklenjena na bolniško posteljo

E.T.
20. 11. 2009 15.47
0

Si predstavljate, da bi že poltretje leto večino svojega časa preživljali v bolnišnici? Da s prijatelji ne bi mogli niti na večerjo ali v kino? Takšno je namreč življenje 18-letne Alice Halstead z izredno redko obliko sladkorne bolezni.

Alice zaradi redke oblike sladkorne bolezni že poltretje leto svoje dneve preživlja v bolnišnici. (fotografija je simbolična)
Alice zaradi redke oblike sladkorne bolezni že poltretje leto svoje dneve preživlja v bolnišnici. (fotografija je simbolična)FOTO: iStockphoto

''Nisem si mislila, da mi bo bolezen tako drastično spremenila življenje!''

Alice Halstead je bila do 16. leta povsem običajna najstnica. Pridno se je učila, imela je velike načrte za nadaljnji študij, prosti čas je najraje preživljala z družino in prijatelji. Kar naenkrat pa se ji je zrušil svet. Njeno počutje se je namreč čez noč poslabšalo. Bila je slabotna in utrujena. Ko je obiskala zdravnika in je ta opravil krvne preiskave, je izvedela, da je hudo bolna. ''Od trenutka, ko sem vstopila v ordinacijo, se je moje življenje obrnilo na glavo. Ko je moj zdravnik z izvidi preiskav stopil k meni, sem z njegovega izraza na obrazu prebrala, da je z menoj nekaj hudo narobe. Ko me je takrat napotil na pediatrični oddelek naše bolnišnice, kjer so opravili še dodatne preiskave, in ko sem v čakalnici nestrpno pričakovala nove izvide, si nisem niti mislila, da mi bo bolezen tako drastično spremenila življenje,'' se spominja Alice. Diagnosticirali so ji diabetes tipa 1, vendar je po prvih injekcijah inzulina postalo jasno, da je Alice zbolela za nenavadno obliko sladkorne bolezni.

Alicin organizem se na inzulin odziva silno nenavadno. Tvori protitelesa, ki inzulin vežejo nase, tako da se ta, namesto da bi nemudoma prišel v kri, skladišči v telesu in se začne v kri sproščati šele kasneje.
Alicin organizem se na inzulin odziva silno nenavadno. Tvori protitelesa, ki inzulin vežejo nase, tako da se ta, namesto da bi nemudoma prišel v kri, skladišči v telesu in se začne v kri sproščati šele kasneje. FOTO: iStockphoto

Življenje v bolniški postelji

Alicin organizem inzulina ni dobro sprejel. ''Njeno zdravstveno stanje je edinstveno,'' razlaga dekličin zdravnik dr. Phillip Holland. ''Njen organizem je namreč začel razvijati protitelesa, ki inzulin vežejo nase.'' Tako se, namesto da bi nemudoma prišel v kri, skladišči v telesu in se začne v kri sproščati šele kasneje. Posledica je nepredvideno nihanje sladkorja in inzulina v dekličinem organizmu. Včasih ji sladkor celo tako pade, da ji grozi diabetična koma. Spet drugič nivo sladkorja drastično zraste, grozovito pa poskoči tudi količina inzulina. Ker tudi različna zdravila niso uspela povsem uničiti na inzulin občutljivih protiteles, Alice že dve leti praktično živi v bolnišnici. Priklopljena je na aparate, ki ves čas skrbno nadzorujejo njeno stanje, inzulin pa ji v kri dajejo kar prek infuzije. Kot da že sama izredno redka oblika sladkorne bolezni ni dovolj, pa je Alice začel pešati tudi imunski sistem, zato pogosto boleha za najrazličnejšimi infekcijami.

Kljub bolezni Alice ostaja optimistična

Alicino življenje se zaradi bolezni močno razlikuje od njenih sovrstnikov. Medtem ko njeni prijatelji izbirajo univerzo, na katero se bodo vpisali, in razmišljajo, v katero diskoteko bodo odšli konec tedna, se Alice ukvarja z mislijo, ali bo sploh še kdaj živela normalno življenje. A čeprav 18-letna Britanka nikoli ni imela fanta in niti ene noči v življenju ni preživela v diskoteki ali klubu, kjer bi se brezskrbno zabavala s prijateljicami, je hvaležna za vsak nov dan, ki ji je podarjen. ''Na žalost na mnogo stvari v življenju nimamo nobenega vpliva, lahko pa se zavestno odločimo, kako bomo živeli in sprejemali te stvari. Mislim, da lahko ravno zaradi bolezni postaneš boljši človek. Ceniti začneš to, kar imaš, in osrečujejo te preproste, majhne stvari,'' razlaga pogumna Alice in dodaja: ''Kljub vsemu upam, da bodo nekega dne odkrili pravo zdravilo in da bom lahko živela normalno življenje. Ker pa nikoli ne veš, kaj ti bo življenje prineslo, uživam vsak dan tako, kot bi bil moj zadnji.''  

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587