Vizita.si
Procesirana hrana povečuje tveganje za raka črevesja.

Novice

Priljubljena hrana, ki lahko povzroči raka črevesja

L. E.
14. 11. 2016 08.12
16

Bel kruh, piškoti, procesirana hrana na sploh, sladkarije, tudi margarina. To je hrana, ki vsebuje določene aditive in emulgatorje, ki so jih ameriški znanstveniki povezali s povečanim tveganjem za raka črevesja.

Procesirana hrana povečuje tveganje za raka črevesja.
Procesirana hrana povečuje tveganje za raka črevesja.FOTO: Thinkstock

Od sredine 20. stoletja se število bolnikov z rakom črevesja povečuje in raziskovalci univerze Georgia so raziskovali, kaj je vzrok. Ugotovili so, da tveganje za to bolezen povečujemo, če pogosto uživamo določeno danes zelo priljubljeno hrano.

Določeni aditivi, ki jih najdemo v belem kruhu, margarini ali sladkarijah, naj bi povzročali večje tveganje za pojav raka na črevesju. Enako velja za emulgatorje, ki jih dodajajo procesiranim živilom, da bi imeli boljšo teksturo in daljši rok trajanja. Zakaj te snovi povečajo tveganje za raka na črevesju? Američani pravijo, da spreminjajo bakterije v našem črevesju. Kaj pa to pomeni? To vodi v razraščanje slabih bakterij in nastanek vnetij. To pa je okolje, v katerem lahko nastanejo tumorji.

V našem črevesju živijo dobre in slabe bakterije in sicer v nekakšni simbiozi. Vzdržujejo ravnovesje, ki pomeni, da je naše črevesje zdravo. Če se število slabih bakterij poveča, to podre ravnovesje. In to je okolje, v katerem nastajajo bolezni. Lahko se pojavijo vnetne črevesne bolezni, kot sta Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis. Pri obeh naj bi bilo večje tveganje za pojav tumorjev. V črevesju pa je tudi imunski sistem in težave s črevesjem pomenijo tudi oslabljen imunski sistem. Posledice so lahko hude. Kaj pa je rešitev? Uživajte hrano, ki je bogata z vlakninami – sadje in zelenjavo, stročnice in žita, oreške. Ter pa hrano, ki vsebuje probiotične bakterije – to pa sta recimo kislo zelje in kisla repa.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587