Vizita.si
Procesirana hrana povečuje tveganje za raka črevesja.
Novice

Priljubljena hrana, ki lahko povzroči raka črevesja

L. E.
14. 11. 2016 08.12
16

Bel kruh, piškoti, procesirana hrana na sploh, sladkarije, tudi margarina. To je hrana, ki vsebuje določene aditive in emulgatorje, ki so jih ameriški znanstveniki povezali s povečanim tveganjem za raka črevesja.

Procesirana hrana povečuje tveganje za raka črevesja.
Procesirana hrana povečuje tveganje za raka črevesja.FOTO: Thinkstock

Od sredine 20. stoletja se število bolnikov z rakom črevesja povečuje in raziskovalci univerze Georgia so raziskovali, kaj je vzrok. Ugotovili so, da tveganje za to bolezen povečujemo, če pogosto uživamo določeno danes zelo priljubljeno hrano.

Določeni aditivi, ki jih najdemo v belem kruhu, margarini ali sladkarijah, naj bi povzročali večje tveganje za pojav raka na črevesju. Enako velja za emulgatorje, ki jih dodajajo procesiranim živilom, da bi imeli boljšo teksturo in daljši rok trajanja. Zakaj te snovi povečajo tveganje za raka na črevesju? Američani pravijo, da spreminjajo bakterije v našem črevesju. Kaj pa to pomeni? To vodi v razraščanje slabih bakterij in nastanek vnetij. To pa je okolje, v katerem lahko nastanejo tumorji.

V našem črevesju živijo dobre in slabe bakterije in sicer v nekakšni simbiozi. Vzdržujejo ravnovesje, ki pomeni, da je naše črevesje zdravo. Če se število slabih bakterij poveča, to podre ravnovesje. In to je okolje, v katerem nastajajo bolezni. Lahko se pojavijo vnetne črevesne bolezni, kot sta Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis. Pri obeh naj bi bilo večje tveganje za pojav tumorjev. V črevesju pa je tudi imunski sistem in težave s črevesjem pomenijo tudi oslabljen imunski sistem. Posledice so lahko hude. Kaj pa je rešitev? Uživajte hrano, ki je bogata z vlakninami – sadje in zelenjavo, stročnice in žita, oreške. Ter pa hrano, ki vsebuje probiotične bakterije – to pa sta recimo kislo zelje in kisla repa.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Katera hrana pa ne pospešuje razvoja raka? Če nebi jedli in dihali, bi živeli večno.
pšenica v silosih je tretirana s sredstvi proti godalcem in mrčesu. KO to pšenico odpeljejo v mlin ali zmeljejo jo ne operejo in ne posušijo. ta strup za glodalce, ki je na skorji pšeničnega zrna se zmelje v moko in se zamesi v kruh. Mi pa to veselo popapcmo kot polnozrnat kruh. Mmmmmmm kako diši in kako je dober - da smo pa pojedli strupe pa nihče se ne ve. Tudi nihče se ne vpraša kako to, da pšenica v teh velikih silosih ni molava, ni obglodana...... malo vklopite možgane. Tudi jaz poznam ljudi, ki so živeli ah in oh zdravo, to ne bom jedel, ono ne bom jedel, ker škodi - danes imajo rak.
pa ne pri nas. to se dela v večjih silosih. največ strupov pa pojemo z živalsko maščobo. saj ste že slišali za biomagnifikacijo, biokoncentracijo, bioakumulacijo. večina pesticidov, organokovinskih spojin, herbicidov, fungicidov, antibiotikov,..itd, je topna v maščobah -največ nevarnih spojin je danes v ocvirkih, govejem loju, svinjski masti,.. taki časi - v primerjavi z njimi je zrno prava idila.
jamesblake, da ne boš reku še da je maslo bolj škodljivo od margerine, hahaha ocvirki najbolj nevarni, zdej k pa to vem, pa sam še v meku jem
Je pa zanimivo, da se je življenska doba iz 30 let v srednjem veku, podaljšala na 80 let.
A ja, tega pa nisem vedel, da je pšenica tretirana, če pa ješ ovsen kruh ali ržen, pa nista. Hvala za pojasnilo ampak jaz bom ostal pri belem kruhu, ker sem ga bil preveč lačen v mladih letih.
no, še en dokaz, da zdaj vseeno lahko dlje živimo tudi z vsemi strupi, ki nam jih dajejo. Ampak, mene je vedno zanimalo, kaj delajo vsa zdr ministrstva, komisije, agencije...vsi kao vedo, kaj oni ta grdi delajo, a jim očitno dovolijo to kar vedno in povsod. Zakaj le?
Milko Plahuta 14. 11. 2016 10.40
oslarija. moj oče nikoli v življenju ni jedel belega kruha pa je vseeno umrl za rakom na debelem črevesu.
seveda, saj beli kruh sam po sebi ne povzroča raka. lahko, da ga dodatki za beljenje moke, če so zraven (bromat, klorove spojine, alum,..), konzervansi, emulgatorji,.. bela moka je drugače škrob in pšenične beljakovine z nekaj malega mineralov (odvisno od tipa) in maščob ter vlaknin. Od preveč belega kruha k drugi hrani si debel kar poveča tveganje za raka - to je torej indirektni vpliv.
nekatere? katere? brez tega je prispevek vreden manj, kot nič. novinarji? domača naloga. katere snovi, kje, koliko,..? brez tega noben urednik ne bi smel dopustiti objave.
kameltrajbar 14. 11. 2016 09.56
..baje tudi dihanje povzroča raka na pljučih...:)))
Zdej mi je pa jasn, zakaj una ljubiteljica piškotov, francoska kraljica Marie Antoinette ni dočakala 38 let.
Ja, kar uživajte kislo zelje in kislo repo iz trgovskih centrov.
Uporabnik443897 14. 11. 2016 13.23
Super zdrava, za umret nekvalitetna. Naredite kislo zelje iz domačega vrta, če le imate možnost !!!
Kislo zelje in kisla repa od Jerina sta božanski. Pri nas kupujemo samo še od njega, pa čeprav je na razpolago samo v tgovini. Verjamem pa tudi, da je pridelano in predelano na čim bolj naraven način, brez nepotrebnih konzervansov in posledično tudi zelo zdravo.
pa saj niste resni, taka sklopocola naj bi pisali novinarji!? vsaka čast novinarčki, samo naslov znate prepisati, da bi si pa prebrali kakšno znastveno trditev, pa je preveč za vaše možgančke. kruh je pomemben del uravnovešene prehrane, seveda tako kot vse drugo v zmernih količinah. 1dcl rdečega vina je zdravje , 1 l pa strup. saj ne morem verjet da kaj takega pišete in pustite ljudem prosto pot domišljije, kako naši mlinarji in peki zastrupljajo ljudi. Bravo !!!!!!!!
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080