Vizita.si
Še vedno ni prepozno, da se pripravite na smučarsko sezono tako, kot se zagre.

Novice

Poskrbite za varnost na smučišču!

Ni.J.
05. 01. 2010 09.36
0

Ali ste že pripravljeni na smučarsko sezono? Če še niste, še ni prepozno, da začnete s pripravami! Pred vami je nekaj najpomembnejših nasvetov za brezskrbno smučanje, brez neprijetnih presenečenj.

Še vedno ni prepozno, da se pripravite na smučarsko sezono tako, kot se zagre.
Še vedno ni prepozno, da se pripravite na smučarsko sezono tako, kot se zagre.FOTO: iStockphoto
Na smučarsko sezono se ne moremo pripraviti v enem dnevu. Priprave namreč ne obsegajo zgolj nakupa opreme in smučarske karte, temveč veliko več. Potrebno je poskrbeti za ustrezno telesno pripravljenost, zaščito pred soncem, zavarovanje in se naučiti, kako poskrbeti za ranjenca na smučišču.

Če boste dobro telesno pripravljeni, boste veliko lažje smučali, verjetnost, da bi se poškodovali, pa bo veliko manjša.
Če boste dobro telesno pripravljeni, boste veliko lažje smučali, verjetnost, da bi se poškodovali, pa bo veliko manjša. FOTO: iStockphoto

Bodite dobro telesno pripravljeni!

Najpomembnejši nasvet, ki se ga morate držati, da bo vaše smučanje minilo brez skrbi, je nedvomno ta, da morate poskrbeti za ustrezno telesno pripravljenost. Tako boste zmanjšali možnost poškodb in preprečili bolečine v mišicah. Organizem pa morate poleg tega privaditi tudi na nadmorsko višino in celodnevne napore.

Ko govorimo o kondicijski pripravljenosti je pomembno, da nanjo začnete misliti že kakšen mesec ali dva pred smučanjem in ne zadnji trenutek. Če še niste pričeli s pripravami, sicer še niste prepozni, je pa zadnji čas, da se jih lotite! Pričnite s kondicijskimi vajami, na primer s tekom ali aerobiko in z vajami za moč, kot so dvigovanje trupa, počepi in sklece. Tako se boste na najboljši način izognili poškodbam. Najpogostejše so namreč poškodbe vezi in meniskusa kolena, ki so posledica slabe pripravljenosti in precenjenosti smučarskega znanja.

Kako pomagati poškodovancu ali sebi, če se poškodujete?

Če imate veliko sreče ali znanja pri smučanju in se izognete nesrečam, to še ne pomeni, da se na smučišču ne bo našel nekdo, ki bo vašo pomoč potreboval. Dolžnost vsakega smučarja je, da na smučišču najprej poskrbi za svojo varnost in varnost soudeležencev na progi tako, da prilagodi hitrost, ostalim smučarjem ne prečka poti in se drži urejenih smučarskih prog.

Poskrbite za varnost sebe in soudeležencev na smučišču!
Poskrbite za varnost sebe in soudeležencev na smučišču!FOTO: iStockphoto
Če na smučišču opazite ranjenca, se zaustavite in mu pomagajte. O dogodku najprej obvestite reševalno ekipo in jim podajte točno informacijo o tem, kje se ranjenec nahaja. Ranjencu nato odstranite smuči ali smučarsko desko in z njim počakajte na prihod reševalcev.

Če pa ste se lažje poškodovali obisk pri zdravniku najverjetneje ne bo potreben, je pa pomembno, da za ta dan zaključite z vožnjo, ker se vam lahko zaradi bolečine pripeti še kakšna nesreča, veliko hujša od predhodne. Če se ne morete nasloniti na nogo, imate otečen in boleč sklep, mirujte in čim prej obiščite zdravnika.

Mala domača lekarna ...

S seboj vzemite protibolečinska sredstva, s katerimi boste ublažili bolečine v mišicah, zdravila za zbijanje temperature, hladilni gel za mišice in sklepe, elastični povoj in škatlo za prvo pomoč iz avtomobila. Če jemljete protivnetna zdravila, pozabite na kuhano vino, punč in druge alkoholne pijače. Alkohol lahko podaljša ali okrepi delovanje zdravila , kar ima lahko negativne posledice na organizem.

Na sneg se ne odpravljajte brez zaščitnih očal, sončne kreme in balzama za ustnice. Prav tako pa ne pozabite na topla oblačila in veliko dobre volje!
Na sneg se ne odpravljajte brez zaščitnih očal, sončne kreme in balzama za ustnice. Prav tako pa ne pozabite na topla oblačila in veliko dobre volje!FOTO: iStockphoto
Zaščitite se pred soncem!

Vse bolj pozabljamo, kako je sonce škodljivo tudi za naše oči. Pretirana izpostavljenost zimskim sončnim in UV žarkom brez primerne zaščite lahko resno poškoduje vaše oči in povzroči snežno slepoto oziroma vnetje šarenice in roženice.

Da bi se izognili opeklinam, poškodbam oči in herpesom, uporabljajte sončna očala z dobro UV zaščito, kreme z zaščitnim faktorjem in balzam za ustnice (z zaščitnim faktorjem).

Zavarujte sebe in otroke - s čelado!
Zavarujte sebe in otroke - s čelado! FOTO: iStockphoto

Potovanje in zavarovanje

Preden se odpravite na smučanje (še posebej v tujino) si priskrbite nezgodno zavarovanje. Najbolje je, če se odločite za obliko zavarovanja, ki poleg prevoza in nujne medicinske pomoči, pokriva celotne stroške zdravljenja, hospitalizacije, zavarovanje prtljage in zavarovanje v primeru odpovedi potovanja.

Pomembno je tudi, da nikoli ne smučate brez čelade. Z nošnjo le-te bi namreč lahko preprečili večino najhujših in celo življenjsko nevarnih poškodb. Prav tako pa je pomembna tudi pravilna obutev, ki lahko prepreči hujše poškodbe gležnja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587