Vizita.si
Razvili so novo pršilo za nos, ki hitreje odpravlja migrene.

Novice

S pršilom nad migreno

L.E.
23. 12. 2010 08.54
0

Pipi podobna inhalatorska naprava, ki v nos pihne zdravilo v prahu, lahko v manj kot dveh urah zmanjša bolečine, ki jih povzroči migrena. Prah deluje hitreje od tradicionalnih zdravil, ki jih zaužijemo skozi usta, saj ni treba čakati, da ga telo prebavi.

Razvili so novo pršilo za nos, ki hitreje odpravlja migrene.
Razvili so novo pršilo za nos, ki hitreje odpravlja migrene.FOTO: iStockphoto
Migrene v Združenem kraljestvu prizadenejo eno od štirih žensk in enega od dvanajstih moških, pogoste so tudi pri nas. Ena od slabih strani tradicionalnih oralnih zdravil je, da lahko mine tudi pol ure, preden začutimo prve znake olajšanja. Preizkusi novega inhalatorja pa kažejo, da je zdravilo prešlo v kri že po nekaj minutah – in skoraj šest od desetih bolnikov, ki so ga testirali, je poročalo, da že po dveh urah niso občutili nobenih bolečin.

Uporabljeno zdravilo je triptan v obliki praška; zdravilo, ki je tudi sicer zelo razširjeno v tabletah, ki jih predpisujejo pri migrenskih napadih. Prašek je v delu inhalatorja, ki je v obliki črke V: en del se namesti v nosnico, drugi pa v usta. Ko bolnik vdihne skozi usta, obenem tudi potegne prašek v nos.

Pršilo je v obliki črke V: en del se namesti v nosnico, drugi pa v usta.
Pršilo je v obliki črke V: en del se namesti v nosnico, drugi pa v usta. FOTO: iStockphoto

Tu se skozi majhne krvne žilice, ki so prav pod notranjo površino nosu, hitro absorbira v krvni obtok. Od tod je hitro prenesen do trovejnega živca, enega glavnih živcev, ki vodijo od nosu do možganov. Zdravilo ponuja hitro olajšanje, tako da blokira signale bolečine. Triptan povzroči tudi, da se krvne žilice okoli možganov skrčijo – kar je pomembno, saj migrene povzroči prav njihova nenadna razširitev. Včasih to sproži tudi doživljanje stresa ali zaužitje alkohola. Prav tako je inhalator oblikovan tako, da prašek pristane na površini zadnjega dela nosnega kanala, kar je najbolj optimalno mesto za zdravljenje migrene.

Pri preizkušanju te nove naprave (ki jo je razvil OptiNose) je kar 54 odstotkov moških in žensk, ki so jemali 10-miligramsko dozo, in 57 odstotkov vseh, ki so dobivali 20-miligramsko dozo, poročalo, da že po samo dveh urah ni občutilo več nobenih bolečin. Dr. Andrew Dowson, predsednik medicinskega sveta organizacije Migraine Action, ki se bori za boljšo ozaveščenost in več raziskav, je dejal: "Gre za zelo pametno razvito tehnologijo, ki pomeni nov način administriranja že dobro znanega zdravila proti migreni. Takšen način je bolj učinkovit in hitrejši ter ima manj stranskih učinkov. Oralno zaužita zdravila potrebujejo tudi pol ure, da začno delovati, če pa ga administriramo skozi nos, je lahko v krvi že čez pet minut."

Še en potencialen način zdravljenja migrene naj bi bilo tudi vdihavanje ogljikovega dioksida. Nove raziskave v Združenih državah Amerike kažejo, da bi prav tako lahko omogočilo hitro olajšanje simptomov migrene, in to brez resnih stranskih učinkov. V eni prejšnjih študij Univerze Harvard, ki je vključevala 160 ljudi, ki jih mučijo migrene, je bilo 30 odstotkov tistih, ki jim je bil dan ogljikov dioksid, že dve uri kasneje brez kakršnih koli bolečin v primerjavi z devetimi odstotki tistih, ki so zaužili placebo.

Raziskovalci so ugotovili, da je migrena pri otrocih povezana z nizkimi ravnmi koencima Q10.
Raziskovalci so ugotovili, da je migrena pri otrocih povezana z nizkimi ravnmi koencima Q10.FOTO: iStockphoto

Sicer še ni popolnoma jasno, kako ogljikov dioksid deluje, toda znanstveniki menijo, da plin moti pošiljanje bolečinskih signalov po trovejnem živcu. Sedaj bodo preverili njegovo učinkovitost še v novem kliničnem testiranju okoli 450 moških in žensk, ki imajo zmerne do hude migrene. Na testiranju, ki ga bo opravljalo osem ameriških centrov, bodo bolniki dobili napravo, podobno kemičnemu svinčniku, ki bo napolnjena s plinom ali placebom. Ko bodo začutili, da se nad njih zgrinja migrena, bodo vdihnili plin skozi nosnico in eno minuto zadrževali dih. To bo povzročilo, da plin ne bo odpotoval v pljuča, kjer ni potreben, ampak bo vstopil v trovejni živec ter se nato izločil skozi drugo nosnico. Bolniki bodo imeli to napravico, ki jo je razvilo ameriško podjetje Capnia Corporation, dva meseca. Ves ta čas bodo v svoj dnevnik zapisovali število glavobolov in simptome pred zaužitjem zdravila ter po njem.

Migren pri otrocih in mladih ljudeh pa se strokovnjaki nameravajo lotiti s prehranskim dopolnilom v obliki praška. Prehransko dopolnilo vsebuje koktejl sestavin: med drugim koencim Q10, borovnice, črni ribez in magnezij. Nemška Univerza v Essnu ga že testira na otrocih in mladostnikih. Raziskovalci so namreč ugotovili, da je migrena pri mladih ljudeh povezana z nizkimi ravnmi koencima Q10, sestavine, ki jo telo proizvaja naravno in dviga raven energije, krepi imunski sistem ter deluje kot antioksidant – se torej bori proti prostim radikalom, ki lahko poškodujejo celice.

Prepričani so, da lahko prehransko dopolnilo, imenovano Migra3, zmanjša tveganje za uničujočo migrensko bolečino. "Verjamemo, da lahko dnevno jemanje prehranskega dopolnila koencima Q10 skupaj z različnimi antioksidantnimi snovmi iz jagodičja ter specifičnimi vitamini in minerali občutno zmanjša število dni, ko otroci doživljajo migrene," so povedali.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587