Vizita.si
Če je pijana oseba v nezavestnem stanju, jo postavite v bočni položaj! Tako boste sprostili dihalne poti in preprečili zadušitev z bruhanjem.

Zdravje

Kako pomagati vinjenemu človeku?

Nataša Jurca
29. 12. 2009 14.11
1

Silvestrska zabava se lahko ob prekomernem pitju zelo hitro spremeni v pravo nočno moro. Tisti, ki pregloboko pogleda v kozarec, se lahko namreč zastrupi z alkoholom in nujno potrebuje pomoč. Kako torej pravilno ravnati z vinjeno osebo?

Nekaj alkohola preveč lahko v trenutku pokvari vašo novoletno zabavo!
Nekaj alkohola preveč lahko v trenutku pokvari vašo novoletno zabavo!FOTO: iStockphoto

Nerazločen govor, zamegljen vid in nesposobnost ravne hoje se sicer lahko pojavijo že po nekaj kozarcih, dejstvo pa je, da so to prvi znaki zastrupitve z alkoholom. Ker vinjen človek ne more razmišljati in nadzirati svojega telesa, je pomembno, da mu znamo priskočiti na pomoč na pravilen način!

Če je oseba pri zavesti, ji dajte pit vodo, nato pa s prstom dražite njeno žrelo in poskusite izzvati bruhanje.
Če je oseba pri zavesti, ji dajte pit vodo, nato pa s prstom dražite njeno žrelo in poskusite izzvati bruhanje. FOTO: iStockphoto

Znaki zastrupitve z alkoholom

Pri pitju alkoholnih pijač se oseba v resnici zastrupi z etanolom. Na stopnjo zastrupitve vpliva več dejavnikov, med katerimi so najpomembnejši količina in koncentracija popite alkoholne pijače, hitrost pitja, sočasno delovanje drugih zdravil ali strupov, pridružene poškodbe, podhladitev, izsušenost in nivo krvnega sladkorja.

1. stopnja: Oseba je sproščena, vesela, ima občutek toplote, zardeva v obraz in je manj razsodna.

2. stopnja: Oteženo govorjenje, slabe motorične sposobnosti, zmedenost, čustvena nestabilnost, smejanje brez razloga.

3. stopnja: Zelo nerazločno govorjenje, nestabilna hoja, dvojni vid, zaspanost, otrplost, izguba spomina.

4. stopnja: Utrujenost in zaspanost, osebo se lahko obudi le z močnim zunanjim dražljajem (udarec, ščipanje), močno smrčanje.

5. stopnja: Nezavest, iz katere se osebe ne da obuditi, inkontinenca, nizek krvni pritisk, nepravilno dihanje.

6. stopnja: Možna smrt zaradi prenehanja dihanja, izredno nizkega pritiska ali zadušitve z lastnim bruhanjem.

Prva pomoč pri zastrupitvi z alkoholom

Prvo pomoč moramo nuditi vsakomur, ki kaže očitne znake zastrupitve z alkoholom. Če je oseba pri zavesti, morate najprej poskrbeti, da spije veliko vode. Zastrupljenemu človeku nato s prstom dražite žrelo, dokler ne izzovete bruhanja.

Če je oseba močno zaspana in težko ostaja pri zavesti oziroma je celo nezavestna, ji ne smete dajati vode in je siliti v bruhanje. Osebo nemudoma namestite v stabilni bočni položaj in pokličite 112.

Zdravniško pomoč poiščite takoj, če:

– kaže oseba očitne znake zastrupitve z alkoholom, kot so bruhanje, krvav kašelj, hlastanje za zrakom, izgubljanje zavesti in napadi;

– ima oseba napade, tresavico, pospešen srčni utrip in halucinacije;

– se oseba vede nasilno do drugih ali sebe.

Če je pijana oseba v nezavestnem stanju, jo postavite v bočni položaj! Tako boste sprostili dihalne poti in preprečili zadušitev z bruhanjem.
Če je pijana oseba v nezavestnem stanju, jo postavite v bočni položaj! Tako boste sprostili dihalne poti in preprečili zadušitev z bruhanjem.FOTO: iStockphoto

Stabilni bočni položaj

Stabilni bočni položaj uporabljamo pri oskrbi osebe, ki diha in ji normalno bije srce, a je v nezavestnem stanju. Ta položaj zagotavlja, da se jezik umakne z zadnje stene žrela in ne zapira vhoda v grlo. Osebi, ki je pomodrela, sprostimo dihalne poti z razrahljanjem ovratnika. Preprečiti pa moramo tudi podhladitev, zato nezavestnega pokrijemo z odejo. Za pravilno pozicioniranje pijanega v bočni položaj sledite naslednjim napotkom:

– nezavestnemu odstranite morebitna očala;

– pokleknite na desno stran nezavestnega človeka in mu poravnajte obe nogi;

– njegovo desno roko odročite v ramenskem sklepu in upognite v komolčnem sklepu, tako da roka leži ob njem, z dlanjo obrnjena navzgor;

– levo roko mu položite prek prsnega koša, dlan leve roke položite na njegovo desno lice;

– levo nogo upognite v kolenu, stopalo je položeno na tla;

– hkrati z levo roko primite levo ramo nezavestnega, z desno nogo pa primite upognjeno nogo – nezavestnega prevalite proti sebi in ga tako obrnite na njegov desni bok;

– popravite položaj njegovih okončin – njegova leva roka naj podpira njegovo glavo pod njegovim desnim licem, položaj leve noge popravite tako, da sta kolk in koleno upognjena v pravem kotu, da je omogočena stabilna podpora telesu, glavo pa rahlo upognite nazaj, tako da je omogočena odprtost dihalnih poti in možnost odtoka morebitnih izbruhkov.

Ko ste pijano osebo namestili v pravilen bočni položaj, takoj pokličite reševalce. Ti bodo opitega odpeljali v bolnišnico, kjer ga bodo stabilizirali in mu najverjetneje izprali želodec.

Če se boste močno zastrupili z alkoholom, se lahko zgodi, da vas bodo odpeljali na izpiranje želodca, ki ni prav nič prijetna zadeva.
Če se boste močno zastrupili z alkoholom, se lahko zgodi, da vas bodo odpeljali na izpiranje želodca, ki ni prav nič prijetna zadeva. FOTO: iStockphoto

Kako poteka izpiranje želodca?

Če je oseba pri zavesti, ji zdravniki najprej razložijo potek posega. Med posegom bolnik običajno sedi, lahko pa tudi leži ne levem boku ali trebuhu.

Sondo, ki jo vstavijo skozi usta, najprej navlažijo, da bo lažje drsela skozi prebavno cev. Med vstavljanjem sonde mora bolnik požirati in dihati skozi nos ter držati glavo nagnjeno naprej. Če bolnik slabo sodeluje, mu med uvajanjem sonde s prstom pritisnejo na lice v predel med zobe in tako preprečijo, da bi stiskal zobe in grizel sondo.

Ko sonda doseže želodec, začnejo z izpiranjem. To storijo tako, da v sondo nalivajo manjše količine vode (200 do 300 ml) in želodčno vsebino odlivajo v vedro. Prvi izpirek običajno shranijo za toksikološko analizo, izpirajo pa dokler izprana vsebina ni čista. Nato izpirajo z večjimi količinami vode (600 ml) in pri tem masirajo epigastrij – to je predel žličke in del abdomna pod stikom obeh rebrnih lokov, s čimer iz telesa odstranijo še preostali strup. Ob koncu izpiranja bolniku izvlečejo sondo in dajo še aktivno oglje ter odvajalo.

Če je oseba nezavestna, jo najprej intubirajo ter tako zaščitijo dihalno pot, nadaljnji potek posega pa je enak kot pri zavestnem človeku.

Ne le, da je postopek izpiranja želodca silno neprijeten, zanj boste morali plačati sami. Za praznenje želodca boste odšteli nekje med 100 in 230 evri – odvisno od tega, ali boste potrebovali kakšne dodatne preiskave in nego. Če pa morajo zdravniki vinejnega zaradi hude zastrupitve kakšen dan ali dva zadržati v bolnišnici, pa bo cena še višja. En dan hospitalizacije na monitoriziranem oddelku stane namreč približno 650 evrov. Torej se je tudi na najdaljšo noč v letu dobro držati načela zmernosti in pravočasno odložiti kozarec.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 580