Vizita.si
V Barceloni so se kirurgi ponovno zapisali v zgodovino, saj so opravili prvo presaditev celotnega obraza.

Novice

Prva presaditev celotnega obraza na svetu

K.B.
23. 04. 2010 11.25
1

Rekonstrukcijski kirurgi so se ponovno zapisali v zgodovino, saj so v Barceloni opravili prvo presaditev celotnega obraza. 24 urna operacija je zahtevala kar 30 člansko ekipo kirurgov, anestezistov, sester in drugega medicinskega osebja.

V Barceloni so se kirurgi ponovno zapisali v zgodovino, saj so opravili prvo presaditev celotnega obraza.
V Barceloni so se kirurgi ponovno zapisali v zgodovino, saj so opravili prvo presaditev celotnega obraza.FOTO: iStockphoto
Čeprav so do sedaj opravili že veliko transplantacij obraza, o katerih smo tudi že poročali, pa si nihče še ni upal presaditi celotnega obraza. Ta postopek pa so sedaj opravili španski kirurgi na mlademu moškemu, ki si je pred leti ponesreči odstrelil celoten obraz, vključno z nosom in čeljustjo. Nesrečnež brez zdravniške pomoči zato ni mogel dihati, požirati ali govoriti. Čeprav so operacijo opravili že 20 marca, pa so podrobnosti o njej v javnost prišle šele danes. Moški, ki so mu presadili obraz okreva dobro, videl pa je tudi že svoj novi obraz. ''Pacient se je videl teden po operaciji in kot pravi, je zadovoljen z posegom. Zaenkrat ima sicer še brazgotine na čelu in na vratu, vendar pa bodo tudi te kmalu izginile,'' je povedal vodja posega Joan Pere Barret.

Čeprav je pacient prejel obraz darovalca, pa mu kljub temu ni podoben. ''Njegov novi obraz ni podoben ne prejšnjemu lastniku, fantu, ki je umrl v prometni nesreči, ne njegovemu obrazu. Naredili smo mu univerzalen obraz, ki ni podoben nikomur,'' še dodaja. Pacient bo v bolnišnici ostal še naslednja dva meseca. ''Naš cilj je, da v nekaj tednih prične jesti, govoriti in se smejati,'' pravi dr. Barret. Sicer pa kirurge trenutno najbolj skrbi, da njegovo telo ne bi zavrnilo presajenega tkiva. Tovrstni posegi so namreč izjemno tvegani. Ko so Francozinji Isabelle Dinoire, ki ji je obraz izmaličil pes, kot prvi osebi na svetu uspešno presadili del obraza, ji je pred tem telo kar dvakrat zavrnilo darovano tkivo. Ne le to, prav tako Francoz, je po tovrstnem posegu umrl zaradi srčne kapi, ki jo je povzročila infekcija po posegu. Ne samo to, moški z novim obrazom bo vse svoje življenje moral uživati močna zdravila za imunski sistem, ki pa povečajo možnosti za raka. Poleg tega lahko sprožijo tudi nekatere druge bolezni, kot je na primer sladkorna bolezen.

Poleg tega pa so tovrstne operacije tudi izjemno psihično naporne, saj oseba s spremembo obraza zamenja tudi identiteto. Ne le to, mlademu moškemu so številne operacije opravili že, ko se je ustrelil v obraz, da so mu sploh rešili življenje, sedaj pa je preživel še 24 urno transplantacijo obraza.

Kljub vsemu, pa številni menijo, da so vsa tveganja vredna končnega rezultata. Britanski kirurg Peter Butler, ki je želel sam opraviti prvo transplantacijo celotnega obraza v londonski bolnišnici, verjame, da bo ta poseg v prihodnosti izboljšal kvaliteto življenja številnim ljudem. Kot pravi je le v Veliki Britaniji kar 250 000 ljudi z redkimi obraznimi hibami, ki bi jim operacija s to tehniko še kako pripomogla: ''Njihova kvaliteta življenja je izjemno slaba, saj si le redki upajo zapustiti svoj dom. Skrivajo se za štirimi stenami, saj bi bil že preprosti sprehod po ulici za njih nekaj izjemno travmatičnega.'' Ob tej priložnosti je britanski kirurg še čestital španski ekipi: ''Poleg tega pa se moramo ob tej priložnosti spomniti tudi na družino darovalca, ki je pacientu sploh omogočila ta poseg.'' Kot pravi, pa bodo prav kmalu prvo od štirih tovrstnih operacij opravili tudi v Veliki Britaniji.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587