Vizita.si
Po nekajmesečnem čakanju na primeren organ so prejšnji teden uspešno izvedli presaditev srca in pljuč pri slovenski bolnici.

Novice

Prva uspešna presaditev srca in pljuč pri slovenski bolnici

K.B.
19. 12. 2012 09.03
1

Pri 30-letni bolnici, ki se je že od otroštva zdravila zaradi zapletene srčne napake, se je stanje v zadnjih letih slabšalo, predvsem zaradi kroničnega pomanjkanja kisika v organizmu, kar je posledica že omenjene srčne napake.

Po nekajmesečnem čakanju na primeren organ so prejšnji teden uspešno izvedli presaditev srca in pljuč pri slovenski bolnici.
Po nekajmesečnem čakanju na primeren organ so prejšnji teden uspešno izvedli presaditev srca in pljuč pri slovenski bolnici.FOTO: iStockphoto

Kljub izjemno zapleteni in spremenjeni anatomiji ter visokemu tveganju so na KO za pljučne bolezni in alergije Interne klinike UKC Ljubljana menili, da je treba poskusiti s presaditvijo pljuč in srca, saj je bila to edina možnost, s katero bi bolnici lahko podaljšali življenje.

Že vrsto let sodelujejo pri presajanju pljuč z ekipo prof. Klepetka iz Univerzitetne bolnišnice na Dunaju, zato so bolnico predstavili tudi njegovi ekipi, ki je sprejela indikacijo za presaditev pljuč in srca. Po nekajmesečnem čakanju na primeren organ so prejšnji teden uspešno izvedli poseg. Pooperativni potek je potekal brez večjih zapletov in bolnica je bila 18 dni po posegu premeščena na Klinični oddelek za pljučne bolezni in alergijo Interne klinike UKCL, kjer so specialisti nadaljevali zahtevno pooperativno vodenje. Bolnico so včeraj, 18. 12. 2012, odpustili v domačo oskrbo. Potrebna bo redna kontrola v specialistični ambulanti.

Prim. mag. Matjaž Turel, dr. med., je ob tem pomembnem uspehu povedal: "Kot vodja ekipe za presajanje pljuč bi se želel celotni ekipi, ki je sodelovala v obravnavi bolnice – celotnemu osebju Kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergijo, kolegom kardiologom s prof. dr. Bojanom Vrtovcem, dr. med., na čelu, ki so nam pomagali v kritičnih trenutkih in smo z njihovo pomočjo bolnico uspeli razvrstiti na urgentno listo za presaditve organov, ter seveda ekipi prof. Klepetka na Dunaju –, res najlepše zahvaliti."

 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 623