Vizita.si
Otrok in psov nikoli ne puščajte samih. Nagel in neprimeren otrokov gib namreč lahko narobe razume še tako prijazen in vzgojen pes.

Novice

Psa sta ji odgriznila del genitalij

Ni.J.
10. 12. 2010 08.18
9

57-letno Beograjčanko sta brutalno napadla dva zapuščena psa. Prestrašeni in nemočni ženski sta odgriznila del genitalij, jo pogrizla po levem boku ter jo močno zgrizla po rokah in nogah.

Otrok in psov nikoli ne puščajte samih. Nagel in neprimeren otrokov gib namreč lahko narobe razume še tako prijazen in vzgojen pes.
Otrok in psov nikoli ne puščajte samih. Nagel in neprimeren otrokov gib namreč lahko narobe razume še tako prijazen in vzgojen pes. FOTO: iStockphoto
57-letno Beograjčanko Mirjano Brkić sta v naselju Stari Košutnjak v Srbiji okoli 21. ure brutalno napadla zapuščena psa. Kot poroča srbski Press, sta ji odgriznila del genitalij, jo pogrizla po levem boku ter jo močno poškodovala po rokah in nogah. Ranjeno in na robu življenja so jo prepeljali v srbski klinični center, kjer so ji na oddelku za kirurgijo takoj operirali genitalije.

Mirjana je za medije povedala, da se sicer ne boji živali, saj ima tudi sama doma mačko in psa, vendar da je bila na večer napada prepričana, da bo umrla na kraju nesreče. "Bila sta dva psa, črn in bel. Najprej me je napadel črni pes, ki me je ugriznil v genitalije, za njim pa še beli, ki mi je poškodoval noge, bok in roko," je še povedala. Črnega je poskušala nagnati, saj se je bala, da jo bo celo raztrgal, a dodaja, da ni imela dovolj moči, da bi to storila.

Predstavnik Kliničnega centra Srbije Drago Jovanović je za Press povedal, da v centru skoraj ne mine dan, ko ne bi sprejeli pacienta z ugriznimi ranami psov. "Mirjana ima poškodbe na trebuhu in nogah. Psa sta ji tudi močno poškodovala genitalije, njeno telo pa prekrivajo veliki hematomi."

Mirjana še pravi, da je imela srečo, da je imela na sebi dvojne hlače, saj bi v nasprotnem primeru utrpela še veliko hujše poškodbe. Opozorila pa je tudi na to, da so njeni prijatelji že pred tem prijavili napade psov v tem delu mesta, a da so oblasti prijave do sedaj prezirale. Napadalna psa bodo sedaj prepeljali v azil v Rakovici, kamor običajno zapirajo agresivne pse. Njuna usoda za naprej ni znana.

Kako ukrepati ob ugrizu psa?

Osebo, ki jo je napadel in ugriznil pes, je treba čim hitreje premakniti na varno, zunaj dosega napadalnega psa. Ker ugriz psa lahko povzroči neizmerne poškodbe tkiva, je treba poškodovano osebo tudi čim hitreje prepeljati do zdravnika. Poškodbe pri ugrizu psa namreč niso nujno le površinske, temveč so lahko pri napadu poškodovani tudi podkožno tkivo, kosti, ožilje in vezi. Izključiti pa ne smete niti morebitne infekcije. Poškodovancu poškodovane dele telesa rahlo privzdignite, vse kar še lahko storite, pa je, da rano izperete z mlačno vodo ali jo razkužite.

Obisk zdravnika je nujen, če pes med ugrizom predre kožo, saj lahko pride do hudih infekcij. Če pes ni bil cepljen ali je potepuški, bo poškodovanec po vsej verjetnosti prejel tudi cepivo proti tetanusu in steklini. Pri manjših ugrizih, pri katerih posredovanje zdravnika ni nujno, rano kljub vsemu spremljajte in opazujte, kako se celi. Ob pojavu infekcije je treba obiskati zdravnika. Če je pes ugriznil otroka, je obisk pri zdravniku nujen.

Da bi se izognili napadu psa, k njemu nikoli ne pristopajte nepričakovano, medtem ko se hrani, spi ali skrbi za mladiče, pred njim ne izvajajte hitrih gibov, predvsem pa se ne približujte psom, ki jih ne poznate. Še posebej, če ob njih ni lastnika. Če pridete s psom v konflikt, se izogibajte neposrednemu kontaktu z očmi in ne bežite pred njim ter ne kričite. Otrok nikoli ne puščajte samih s psi.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587