Vizita.si
Psi naj bi imeli izjemen vonj, s pomočjo katerega so sposobni zavohati raka.

Novice

Psi lahko zavohajo pljučnega raka!

STA / N.J.
18. 08. 2011 15.54
8

Pes ni le človekov najboljši prijatelj, temveč je lahko tudi rešitelj njegovega življenja. Strokovnjaki so namreč odkrili, da lahko pravilno izurjeni psi zavohajo pljučnega raka, ko je ta še v zgodnji fazi.

Psi naj bi imeli izjemen vonj, s pomočjo katerega so sposobni zavohati raka.
Psi naj bi imeli izjemen vonj, s pomočjo katerega so sposobni zavohati raka.FOTO: iStockphoto

Glede na raziskavo, ki so jo v znanstveni reviji European Respiratory Journal objavili nemški zdravniki, se lahko psi naučijo zavohati pljučnega raka, in sicer že v zgodnji fazi bolezni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Psi so rakavo obolenje pravilno prepoznali v sapi 71 od skupno 100 rakavih bolnikov. Obenem so pravilno ugotovili, da 372 od 400 udeleženih v raziskavi nima raka, je povedal Thorsten Walles, eden od avtorjev raziskave.

Kaj točno psi vohajo, ni znano. Vendar pa so že prejšnje raziskave pokazale, da naj bi psi v zadahu ali blatu človeka lahko zavohali raka na črevesju že v zgodnji fazi, poleg tega pa obstajajo domneve, da so psi sposobni zavohati še raka na mehurju, dojki, jajčnikih, pljučih in koži.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587