Vizita.si
Najtežje ji je, ker ljudje ne razumejo, da ne gre za bolezen, ki bi se je lahko nalezli.

Novice

'Svojega telesa se ne sramujem več'

L.E.
25. 08. 2015 08.00
6

Mimoidoči se zaustavijo in se zastrmijo: sošolci so se iz njene bolezni norčevali, mnogo krat se je pred ogledalom jokala. A Giorgia Lanuzza pravi, da se je sedaj končno sprejela, kakršna je. 24-letnica se spopada z luskavico.

24-letna Giorgia se že 10 let spopada z luskavico, kronično kožno boleznijo.
24-letna Giorgia se že 10 let spopada z luskavico, kronično kožno boleznijo. FOTO: Facebook

Giorgia Lanuzza trpi za psoriazo oziroma luskavico, kožno boleznijo, ki se pri večini kaže kot nekaj rdečih madežev z belimi "luskami," pri njej prekriva kar 97 odstotkov telesa. Zaradi tega se ga je leta in leta sramovala ter ga skrivala. Najhuje je bilo, ker ljudje niso razumeli, kaj je njena težava. "Gledali so me, kot da se jim gnusim ali pa jih lahko okužim. Bilo me je zelo sram in lahko rečem, da mi je psoriaza uničevala življenje. Ker stres stanje poslabša, je bilo zaradi mojega obupavanja samo vse huje. Šele sedaj sem se naučila sprejemati. In rada bi bila zgled drugim ženskam, da je mogoče sprejeti stvari, ki jih ima svet za tvoje slabosti."

Vsak, s katerim je prišla v stik, od sošolcev do potencialnih delodajalcev, se je sprva ustrašil, da se lahko okuži. Vsakemu je morala vsakič znova razlagati, da ni tako. Zato sedaj veliko časa posveti osveščanju javnosti o kožni bolezni, ki jo je prizadela. Prvič so se madeži pojavili, ko je bila stara 13 let, potem ko je nenadoma preminil njen oče. "Psoriaza se veliko krat pojavi, ko oseba doživi travmo ali vsaj hujše obdobje stresa. Čeprav moraš biti k pojavu bolezni genetsko nagnjen. Meni se je takrat sesul svet. Težko je bilo sprejeti smrt očeta, s katerim sva si bila zelo blizu. Potem pa so se pojavili še grdi rdeči madeži. Najprej na rokah in lasišču, potem po obrazu in dlaneh. Nisem vedela, kaj se dogaja. Počutila sem se samo še slabše. Obupano. Stara sem bila 13 let in poleg tega da sem si želela, da bi imela še vedno ob sebi očeta, sem si želela le še to, da bi me imeli moji vrstniki radi. Da bi bila všeč tistemu fantu, ki je bil všeč meni. Da bi se s prijateljicami skupaj ličile in pogovarjale o fantih. Potem pa se je zgodilo to. In vrstniki so znali biti zelo kruti."

Najtežje ji je, ker ljudje ne razumejo, da ne gre za bolezen, ki bi se je lahko nalezli.
Najtežje ji je, ker ljudje ne razumejo, da ne gre za bolezen, ki bi se je lahko nalezli.FOTO: Facebook

V naslednjih letih je preizkusila veliko krem, ki bi ji lahko pomagale. A ji niso. Stanje pa postane hujše, če je v stresu ali so zunaj temperature višje. "Preostalo mi je samo, da se sprejmem. Zato sem se nehala pokrivati in skrivati ter sedaj zbrala in objavila več svojih fotografij, na katerih sem v kratkih hlačah, rokavih in krilih ter celo v kopalkah, četudi se spopadam s to kožno boleznijo." S temi fotografijami želi javnosti pokazati, da je tudi takšna koža povsem normalna in se je ne bi smeli bati.

Kaj je luskavica ali psoriaza?

Gre za precej razširjeno kronično - torej ponavljajočo se - kožno bolezen. Imata jo približno 2 odstotka ljudi v razvitem svetu. Ni nalezljiva. Če se psoriatika dotaknete ali se ta kopa v istem bazenu, ni torej nobene možnosti, da bi se okužili. Bolezen se deduje. Če ima eden od staršev luskavico, je verjetnost, da jo otrok podeduje od 10 do 30-odstotna. Ne pokaže pa se ob rojstvu, temveč jo v določenem trenutku življenja nekaj sproži. Pri otrocih je to po navadi okužba, kot je recimo angina. Pri odraslih stres, uživanje nekaterih zdravil ali kontracepcijskih tablet, tudi prekomerno uživanje alkohola.

Bolezen povzroča naslednje: medtem ko se normalna koža obnavlja na 28 dni, se pri psoriazi obnavlja na 3 do 4 dneve. Zdravi se individualno in se nikoli ne more povsem pozdraviti. Bolj se zdravi izbruhe te bolezni in se jih do neke stopnje preprečuje. Tistim, ki jih je prizadela, lahko pomagamo, če jih zaradi nje ne obsojamo. Veliko je zanje naredila Kim Kardashian, ki je priznala, da se tudi sama spopada z lažjo obliko.

Vir: knjiga dermatologinje dr. Mateje Lisjak Uporabna dermatologija

 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631