Vizita.si
Charla Nash

Novice

Neverjetno, kakšna je danes!

Ni.J.
03. 03. 2012 07.42
9

Carla Nash je bila po napadu prijateljičinega šimpanza močno izmaličena, prav tako pa je tudi oslepela. Potrebovala je presaditev obraza, sedaj pa pravi, da bi rada videla svoj odsev v ogledalu.

58-letna Carla Nash iz Stamforda v Connecticutu, o kateri smo že večkrat poročali, je pred tremi leti, ko jo je nepričakovano napadel prijateljičin domači ljubljenček šimpanz, skoraj umrla. 14-letni opičjak ji je odtrgal roke, nos in ustnice, raztrgal pa ji je tudi oči, zaradi česar je oslepela. Po nesreči so ji presadili obraz, sedaj pa počasi okreva po operaciji.

Carla je trenutno v rehabilitacijskem centru v Bostonu. Pravi, da se osredotoča na vsak dan posebej in je srečna, da je preživela. “Rada bi videla svoj odsev v ogledalu,“ je povedala v čustvenem intervjuju za WABC, v katerem je razkrila tudi, da jo je 91 kilogramov težak šimpanz Travis napadel že enkrat prej, a jo je takrat veliko bolje odnesla, saj ji je izpulil le nekaj šopov las.

Odnos med šimpanzom in Carlino prijateljico Sandro Herrold, lastnico šimpanza, po Carlinih besedah ni bil prav nič običajen. Kot pravi, mu je Sandra dovolila jesti vse, prav tako pa je lahko pil vino. “Nanj je gledala kot na družabnika in ne domačo žival. Lahko je spal v njeni postelji, kar se mi je v resnici zdelo bizarno,“ je še povedala.

Charla Nash
Charla Nash FOTO: Reuters

Na dan napada je bila Carla na obisku pri Sandri. Pomagala ji je loviti žival in jo spraviti v notranjost hiše, Travis pa je nenadoma ponorel in ji začel trgati obraz. Prestrašena Sandra je poklicala pomoč, ko je na kraj nesreče prispela policija, pa so žival ujeli in ustrelili. Sandra je takrat zagovarjala Travisov napad in trdila, da jo je žival želela le zaščititi in ni prepoznala Carle, ker je spremenila svojo pričesko.

Medtem ko je čakala na presaditev obraza, je Carla kar dve leti skrivala svoj obraz pod tančico, kljub temu da je v intervjuju v oddaji Oprah Show nekaj mesecev po nesreči razkrila svojo izmaličenost. “Tančico nosim, da se me ljudje ne bojijo,“ je povedala takrat. “Včasih te ljudje prizadenejo s svojimi opazkami in strmenjem, zato sem svoj obraz raje zakrila in se izognila temu.“

Pred približno šestimi meseci pa je Carla končno dočakala dan, ki ji je spremenil kakovost življenja. Čakal jo je 20-urni poseg, med katerim so ji presadili obraz. Dobila je tudi umetne oči in novi dlani. Pri posegu je sodelovalo več kot 30 kirurgov, medicinskih sester in anestezistov, ekipo pa je vodil dr. Bohdan Pomanhac. Med posegom so od darovalca odvzeli kožo, mišično in živčno tkivo ter zgornjo čeljust ter nato vse skupaj presadili na Carlin obraz in tkivo nekoliko preoblikovali. Presadili so ji tudi dlani, a so jih morali zaradi hude infekcije tkiva in pljučnice, ki je oslabila njen krvni sistem, odstraniti. Ko je izvedela, da je spet ostala brez dlani, je bila močno razočarana. “Razočarana sem bila, ker sem pričakovala, da bom končno spet lahko prijemala stvari, a sem dlani tako hitro spet izgubila. Kljub vsemu upam, da bom nekoč spet dobila dlani.“ Želi si namreč, da bi dobila psa vodiča, ki bi ga lahko držala za povodec in bi ji močno olajšal življenje.

Kljub temu je Carla danes z izidom operacije zadovoljna. Spet lahko vonja in uživa trdno hrano, obžaluje pa le to, da ne vidi ničesar. Je pa srečna, saj pravi, da ji je operacija povrnila življenje. “Ne najdem besed, s katerimi bi se lahko zahvalila družini darovalca. Z novim obrazom sem resnično na novo zaživela. Počutim se odlično in nikakor se jim ne morem dovolj zahvaliti,“ je v preteklosti povedala v enem od intervjujev za Today show. Nad izidom posega pa je navdušena tudi Carlina 20-letna hči Brianna. “Sicer še vedno čakam, da bom v novem obrazu videla stari mamin obraz, a sem srečna, da je poseg uspel. To je moja mama,“ je povedala.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587