Vizita.si
Pomlad prinaša številne radosti in marsikdo nadvse uživa v tem letnem času.

Zdravje

Radosti, ki jih prinaša pomlad

Eva Doljak
25. 03. 2011 08.08
0

Po več mesecih kratkih in temačnih dni, ko smo tako hrepeneli po soncu, smo jo le dočakali – tako težko pričakovano pomlad. Dnevi so daljši, zunaj je sončno in prijetno toplo. Poleg tega pomlad s seboj prinaša še mnoge druge radosti …

Pomlad prinaša številne radosti in marsikdo nadvse uživa v tem letnem času.
Pomlad prinaša številne radosti in marsikdo nadvse uživa v tem letnem času.FOTO: iStockphoto
1. Športne aktivnosti v naravi

Končno boste lahko pobegnili izmed štirih sten telovadnic in fitnes centrov ter se spet športno udejstvovali v naravi. Tisti bolj pogumni ste seveda tudi pozimi pridno tekali po zasneženih pokrajinah, smučali, tekli na smučeh, se sprehajali ali počeli kaj drugega, tisti, ki ne marate zime in mraza, pa ste se verjetno raje poskrili in se lotili kakšne vadbe kar doma ali v bližnji telovadnici. No, ena od dobrih strani pomladi je prav lepše in toplejše vreme, ki je kot nalašč za najrazličnejše športne aktivnosti v naravi.

Če imate vrt, hišo, stanovanje z atrijem, boste verjetno počasi začeli urejati okolico.
Če imate vrt, hišo, stanovanje z atrijem, boste verjetno počasi začeli urejati okolico. FOTO: iStockphoto

2. Vrtnarjenje

Če imate vrt, hišo, stanovanje z atrijem, boste verjetno počasi začeli urejati okolico. Zdaj sicer še ni pravi čas za sajenje rož, zelenjave in drugega rastlinja, lahko pa okopljete gredice in jih pripravite na poznejše sajenje, lahko obrežete drevje in grmovje. Med temi vrtnarskimi podvigi se boste gotovo dodobra razgibali, pa še svežega zraka se boste naužili.

3. Optimizem

Veliko ljudi takoj, ko nastopijo daljši in sončni dnevi, ko se ozračje otopli in se začne narava prebujati, začuti velik naval optimizma, dobre volje, novega elana. Če ste tudi vi v tej skupini ljudi, pri katerih pomlad zbudi takšno pozitivno, optimistično občutje, potem ga izkoristite sebi v prid in se lotite stvari, za katere v mračnih zimskih dneh niste našli ne volje ne energije. Pospravite stanovanje, zamenjajte službo, skočite s padalom, naredite izpit za potapljanje, s katerim že toliko časa odlašate, odpeljite se na potep po naši lepi Sloveniji ali obiščite kakšno tujo prestolnico, ki si jo že toliko časa želite videti. Skratka, naval optimizma in energije izkoristite za to, da končno iz seznama stvari, ki jih morate narediti za svojo dušo, prečrtate nekaj alinej.

Sončni in topli pomladni dnevi so kot nalašč za to, da začnete spet telovaditi v naravi.
Sončni in topli pomladni dnevi so kot nalašč za to, da začnete spet telovaditi v naravi. FOTO: iStockphoto

4. Lahka hrana

S pomladjo marsikdo iz bolj krepke hrane, značilne za hladne mesece, preide na bolj lahka živila, kot so na primer takšne in drugačne solate, sadje in sadni napitki, zelenjava na tisoč in en način. V sončnih, toplih dneh se že prileže kozarec hladne limonade, naravno stisnjenega pomarančnega soka ali soka iz grenivk. Pomlad pa je med drugim tudi čas regrata in motovilca, zato si lahko pripravite slastno regratovo ali motovilčevo solato, ki jo lahko popestrite s trdo kuhanim jajcem.

5. Druženje

Ker je dan daljši, imate morda spomladi občutek, da vam je podarjena kakšna urica prostega časa več kot pozimi, ko se stemni že ob štirih, petih popoldne. Zato si v toplih pomladnih dneh večkrat pozno popoldne ali proti večeru vzamete čas ter se s prijatelji dogovorite za sprehod v bližnjem parku, kavo v mestni kavarni, vzpon na bližnji hrib, nabiranje zvončkov na sosednjem travniku. Takšno druženje z vam dragimi ljudmi vas bo sprostilo in razveselilo, če se boste s prijatelji še dodobra nasmejali, pa bo še toliko boljše, kajti – saj veste – smeh je pol zdravja, pravijo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631