Vizita.si
Vsaka ženska mora od poznih najstniških let naprej spoznati svoje dojke in začeti redne samopreglede.

Novice

25-letnica ponosno pokazala svojo brazgotino

K.B.
12. 11. 2012 11.14
29

Britanka Michelle Ross je ena izmed štirih žensk, ki so se fotografirale zgoraj brez, da bi podprle dobrodelno akcijo Coppafeel!, ki mlade ženske ozavešča o pomembnosti preventivnih samopregledov za raka dojke.

Vsaka ženska mora od poznih najstniških let naprej spoznati svoje dojke in začeti redne samopreglede.
Vsaka ženska mora od poznih najstniških let naprej spoznati svoje dojke in začeti redne samopreglede. FOTO: iStockphoto
Rak dojke ne izbira in prizadene tudi mlade ženske. Tako je za njim zbolela tudi 25-letna Michelle Ross, ki so ji lansko leto julija odkrili bulico v dojki. Po pregledu se je izkazalo, da gre za raka, in zdravniki so ji sporočili grozljivo novico, da bo morala prestati mastektomijo – amputacijo dojke. Sprva jo je novica povsem šokirala in svet se ji je podrl, a kmalu se je odločila, da ne bo obupavala, ampak da se bo podala v boj proti raku dojke. Septembra lansko leto so ji odstranili dojko, nato je sledilo trimesečno obdobje radioterapije in pol leta kemoterapije. A trdi boj se je obrestoval, saj je na koncu premagala raka in zadnji testi so pokazali, da je zdrava.
"Moja najmlajša bolnica je imela 17 let. Zato bi mlajšim ženskam na srce položila, če zatipajo spremembo, ki je pred enim mesecem ni bilo in ta ostane še po eni menstruaciji, naj gredo k zdravniku, ki se ukvarja z boleznimi dojk," pravi predsednica slovenskega društva za boj proti raku dojke Europa Donna prim. dr. Mojca Senčar.
"Moja najmlajša bolnica je imela 17 let. Zato bi mlajšim ženskam na srce položila, če zatipajo spremembo, ki je pred enim mesecem ni bilo in ta ostane še po eni menstruaciji, naj gredo k zdravniku, ki se ukvarja z boleznimi dojk," pravi predsednica slovenskega društva za boj proti raku dojke Europa Donna prim. dr. Mojca Senčar.FOTO: Damjan Žibert

Kljub vsemu je ostala brez dojke, s čimer se ženske težko sprijaznijo: "Skrbelo me je, da bom z izgubo dojke izgubila svojo ženstvenost." A pri tem ji je bil v veliko oporo njen 26-letni mož Martin: "Ko je Michelle prišla iz bolnišnice po operaciji z vsemi obvezami, se mi je kamen odvalil od srca, da je doma. Kljub bolezni se ni nič spremenila, še vedno je odločna in prelepa tako kot prej." "Nenehno mi je govoril, da bom tudi brez dojke še vedno lepa ženska. Kar tri tedne sem potrebovala, da sem se opogumila in v ogledalu pogledala posledice mastektomije. Preprosto se nisem želela soočiti z brazgotino, ki je ostala." Ko je kljub vsemu le pogledala svoje telo, se nad podobo ni zgrozila, kot je mislila, da se bo. "Bila sem presenečena, saj brazgotina niti ni bila videti tako grozljivo." Takrat je brazgotino pokazala tudi svojemu možu. "Rekel mi je, da ne vidi večje razlike, in njegova reakcija mi je dala moč, da sem lahko šla naprej."

Danes nosi posebno prilagojen nedrček s protezo, ki omogoča, da širša okolica ne opazi, da je brez dojke, kljub vsemu pa v svoji koži še vedno ni povsem samozavestna, ko je gola pred svojim možem. Brazgotino je opazil tudi njen sin: "Moj sin Jayden, ki je star pet let, me je vprašal, kje je moja dojka, ko me je enkrat videl golo med kopanjem. Pojasnila sem mu, da sem imela v njej veliko bulo in da so jo morali zdravniki odstraniti, in potem ni več spraševal naprej."

Ne glede na posledice bolezni je 25-letnica presrečna, da je bolezen premagala in da bo lahko še naprej živela s svojo družino. Prav zato se je pridružila kampanji britanske organizacije Coppafeel!, ki mlade ženske ozavešča o pomembnosti samopregledov, in se tako skupaj z možem fotografirala zgoraj brez. Prepričana je namreč, da se nima česa sramovati, ampak mora prej biti ponosna, da je premagala eno največjih bitk v svojem živlejnju.

Kdaj začeti samopreglede?

Vsaka ženska mora od poznih najstniških let naprej spoznati svoje dojke in začeti redne samopreglede. "Ženske, ki imajo menstruacijo, naj si jih pregledajo 7. do 8. dan po menstruaciji, ženske brez menstruacije pa vedno na izbrani dan v mesecu. Kljub menopavzi imamo namreč še vedno določen nivo hormonov v telesu in je zato pomembno, da dojke pregledamo na isti dan v mesecu," pove predsednica slovenskega društva za boj proti raku dojke Europa Donna prim. dr. Mojca Senčar.

Rak je res bolezen starejših, a vendar se starostna meja niža. Posebno narašča število zbolelih med 40. in 50. letom, lahko pa za njim zbolijo tudi mlajše ženske. "Moja najmlajša bolnica je imela 17 let. Zato bi mlajšim ženskam na srce položila, če zatipajo spremembo, ki je pred enim mesecem ni bilo in ta ostane še po eni menstruaciji, naj gredo k zdravniku, ki se ukvarja z boleznimi dojk," pravi Senčarjeva in dodaja, da absolutno ni nujno, da je ženska "premlada" za raka dojk, zato naj tudi mlada dekleta vztrajajo, da želijo na nadaljnji pregled. "Nekatere mlade bolnice so izgubile dragoceni čas, preden so se začele zdraviti, ker preprosto zdravniki niso verjeli, da so lahko zbolele za rakom dojk. In približno 62 bolnic v Sloveniji zboli za rakom dojk pod 40. letom in to je res majhna številka. Seveda se lahko zgodi, da splošni zdravnik v celi svoji karieri ne bo srečal niti ene takšne ženske in jim zato niti zameriti ne moremo, da ni pomislil, da ima lahko ta mlada ženska raka dojk." Če naletite na gluha ušesa, se oglasite v društvu Europa Donna, kjer vam bodo pomagali do pregleda, ki bo potrdil ali ovrgel sum na raka dojke.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587