Vizita.si
Kadilci z rakavim obolenjem občutijo višjo stopnjo bolečine, kot nekadilci ali tisti, ki so pred zdravljenjem opustili kajenje.

Novice

Rak je za kadilce bolj boleč

K.B.
23. 12. 2010 10.41
0

Ne samo, da kajenje povzroča raka, povečuje tudi stopnjo bolečine pri rakavih obolenjih. Zadnja raziskava je namreč pokazala, da ljudje, ki kljub rakavemu obolenju še naprej vztrajajo pri kajenju, občutijo večjo bolečino kot tisti, ki prenehajo s to razvado.

Kadilci z rakavim obolenjem občutijo višjo stopnjo bolečine, kot nekadilci ali tisti, ki so pred zdravljenjem opustili kajenje.
Kadilci z rakavim obolenjem občutijo višjo stopnjo bolečine, kot nekadilci ali tisti, ki so pred zdravljenjem opustili kajenje.FOTO: iStockphoto

Dobro je znano, da so rakava obolenja izjemno boleča. Tumorji namreč pritiskajo na kosti, živce in druge organe v telesu, poleg tega je tudi zdravljenje izjemno neprijetno. Kemoterapija poleg slabosti pacientom povzroča še odrevenelost in mravljinčenje rok, pri radioterapiji pa pogosto prihaja do neprijetnih in srbečih izpuščajev. Da kajenje povečuje stopnjo bolečine pri rakavih bolnikih, so ugotovili oziroma potrdili raziskovalci z univerze A&M v Teksasu, ki so testirali 224 pacientov z različnimi oblikami raka in jih prosili, naj skozi zdravljenje ocenjujejo stopnjo bolečine.

Ugotovili so, da kadilci z rakavim obolenjem občutijo višjo stopnjo bolečine kot nekadilci ali tisti, ki so pred zdravljenjem opustili kajenje. Ne le to, pokazalo se je, da več časa kot je preteklo, odkar so kadilci opustili kajenje, manjše bolečine so občutili. Poleg tega so ugotovili, da to drži ne glede na to, kako napredovan je rak. ''Ta študija je predvsem zanimiva, ker smo preučevali paciente z različnimi oblikami raka v različnih stadijih. Še vedno pa moramo opraviti kar nekaj raziskav, da bomo razumeli, zakaj nikotin povečuje bolečino. Zagotovo pa nam je ta raziskava pokazala, da morajo zdravniki skušati paciente z rakavimi obolenji na vsak način prepričati, naj le prenehajo kaditi,'' je povedala dr. Loria Bastian. Da opustitev kajenja izboljša učinke zdravljenja in kakovost življenja, so dokazale že prejšnje raziskave.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587