Vizita.si
Ko se je Sam zaradi vse hujših bolečin v trebuhu in zaradi vedno bolj bolečih menstruacij odpravila k zdravniku, je slutila, da je z njo nekaj hudo narobe.

Novice

Raka premagala le s prehrano?

E.T.
15. 12. 2009 10.15
1

Ko je 40-letna Sam izvedela, da ima raka na črevesju, ki se je začel širiti tudi na mehur, se ji je podrl svet. A kljub temu ni vrgla puške v koruzo. Odločila se je, da bo poskušala bolezen premagati z živili, ki so bogata z antioksidanti.

Sam je prepričana, da ji je pri premagovanju raka pomagal tudi zeleni čaj.
Sam je prepričana, da ji je pri premagovanju raka pomagal tudi zeleni čaj.FOTO: iStockphoto

Ko je bila Sam Corti stara 21 let, je prvič zbolela za rakom, in sicer na materničnem vratu. A ker so bolezen odkrili dovolj zgodaj in ker se še ni razširila na okoliške bezgavke ter druge organe oziroma tkiva, po operaciji ni potrebovala ne kemoterapije ne obsevanja. In vse od takrat dolgo ni imela nobenih težav več. Ko pa so se 19 let pozneje pojavile zelo boleče menstruacije in ko jo je tudi sicer vedno močneje bolel trebuh, je Sam imela zle slutje. ''Čeprav sem redno hodila na preglede in so mi redno jemali brise materničnega vratu, ki so bili vedno negativni, sem imela zelo slab občutek, da se je rak vrnil,'' pripoveduje Sam. In ko so v bolnišnici naredili kup preiskav, so ugotovili, da ima 40-letna mamica dveh fantkov raka črevesja v zadnjem stadiju, ki se je že začel šitiri na mehur in okoliške bezgavke. Tako so se uresničili njeni najhujši strahovi.

Ko se je Sam zaradi vse hujših bolečin v trebuhu in zaradi vedno bolj bolečih menstruacij odpravila k zdravniku, je slutila, da je z njo nekaj hudo narobe.
Ko se je Sam zaradi vse hujših bolečin v trebuhu in zaradi vedno bolj bolečih menstruacij odpravila k zdravniku, je slutila, da je z njo nekaj hudo narobe. FOTO: iStockphoto
Čeprav je bila Sam zaradi diagnoze povsem pretresena, se je odločila, da ne bo vrgla puške v koruzo. Čez štiri tedne jo je čakala operacija, po njej pa kemoterapije in obsevanje, a do takrat ni nameravala le sedeti križem rok. Odločila se je, da bo poskusila napredovanje in širjenje bolezni preprečiti tako, da korenito spremeni svoje prehranjevalne navade. Med brskanejm po internetu je naletela na raziskave, ki so preučevale učinke zelenega čaja na uničevanje rakavih celic. Našla je tudi članek dr. Davida Servana - Schreiberja z univerze v Pittsburghu, ki je tudi sam zbolel za rakom in sestavil svojo ''antirakavo'' dieto. ''V članku je pisal o tem, kako sladkor ni dober za telo in kako je lahko dieta dobro dopolnilo metodam uradne medicine, kajti zaradi spremenjene prehrane naj bi telo bolnika bolje prenašalo kemoterapije in obsevanja, pa tudi lažje naj bi prestal operacijo,'' pojasnjuje Sam, ki ni oklevala niti za trenutek. Odpravila se je v trgovino in svoj nakupovalni voziček napolnila s posebnim zelenim čajem iz Japonske, imenovanim Sencha, gobami, brokolijem, rdečim vinom in drugo pijačo ter jedačo, ki je bogata z antioksidanti. Tako je Sam popolnoma spremenila svojo prehrano, največ pozornosti pa je namenjala ravno uživanju zadostne količine zelenega čaja.

Ko so zdravniki Sam čez štiri tedne operirali, niso mogli verjeti svojim očem. Tumor, ki se je prej razraščal čez črevesje in del mehurja, se je skrčil! ''Ne morem pojasniti, kaj je povzročilo, da se je tumor skrčil. A dopuščam odprte možnosti glede tega, kaj vse lahko pomaga pri premagovnju raka,'' je povedal Samin kirurg dr. Mahmood Shafi in dodal: ''Vsekakor pa lahko pacienti, ki imajo močno voljo do življenja in ki se odločijo, da bodo aktivno sodelovali pri zdravljenju raka, veliko pripomorejo k ozdravitvi.'' Kakor koli že, Sam med operacijo zaradi nazadovanja bolezni niso potrebovali odrezati dela mehurja in črevesja – le tumor so ji izrezali. Nato je prestala še kemoterapijo in obsevanje, a danes je mamica petletnega Josepha in štiriletnega Nathana spet zdrava. ''Nikoli nisem obrnila hrbta uradni medicini ali trdila, da lahko le prava hrana ozdravi raka,'' pravi Sam. ''Sem pa navdušena, da lahko pri širjenju bolezni pomaga tudi kaj drugega, ne le uradna medicina. Zato želim tudi drugim ljudem z rakom povedati, da lahko poskusijo bolezen premagati tudi tako, da spremenijo prehrano. Mislim, da je meni to vsekakor pomagalo.''

Ko so zdravniki Sam čez štiri tedne operirali, niso mogli verjeti svojim očem. Tumor, ki se je prej razraščal čez črevesje in del mehurja, se je namreč skrčil.
Ko so zdravniki Sam čez štiri tedne operirali, niso mogli verjeti svojim očem. Tumor, ki se je prej razraščal čez črevesje in del mehurja, se je namreč skrčil.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587