Vizita.si
image (28)

Novice

Deklica, ki normalno živi brez polovice možganov

E.T.
25. 03. 2010 15.30
1

Pri treh letih se je življenje male Cameron obrnilo na glavo. Začela je namreč doživljati nenavadne napade – kar naenkrat je izgubila zavest in trešila ob tla. Edino upanje zanjo je bila operacija, s katero bi ji odstranili prizadeto polovico možganov.

Prva tri leta življenja je bila mala Cameron povsem zdrava in živahna deklica. Potem pa so se kot strela z jasnega pojavili nenavadni napadi, za katere zdravniki dolgo niso vedeli, kaj jih povzroča. ''Le dvajset minut za tem, ko se je zjutraj zbudila, je doživela prvi napad. In potem so se ti napadi nadaljevali, tudi čez dan,'' pripoveduje Cameronina mama Shelley Mott. Mala Cameron je dnevno doživela celo deset ali več napadov. Kar naenkrat je izgubila zavest in z vso močjo treščila ob tla. ''Ves čas je morala nositi čelado, saj je v trenutku, ko je doživela napad, preprosto treščila ob tla. Napadi so bili tako močni, agresivni, da se je večkrat poškodovala,'' še pove Shelley.

Po treh letih napadov je bilo dekličino stanje zelo slabo. Komaj je še govorila in na okolico se skorajda ni več odzivala. Zdravila, ki jih je jemala, ji niso pomagala, in obupani starši niso več vedeli, kaj naj naredijo. Potem pa so se stvari končno začele premikati. Skupina izkušenih nevrologov je deklici končno postavila diagnozo – Rasmussenov sindrom. Gre za redko avtoimunsko bolezen, kjer odmirajo možganske celice enega dela možganov. In edina rešitev za deklico je bil drzen poseg, s katerim so Cameron odstranili poškodovano levo polovico možganov.

''Njeno življenje ni bilo več isto, ni bilo več kakovostno. Zato smo se odločili, da tvegamo. Seveda nas je bilo strah, saj ni ne moreš predstavljati, kakšen bo tvoj otrok po takšni možganski operaciji,'' razlaga Shelley. Zdravniki pa so bili optimistični. ''Takšen poseg je veliko lažje izvesti pri otrocih, ker lahko zdrava polovica možganov prevzame nadzor nad funkcijami, ki jih je prej nadzorovala prizadeta in s posegom odstranjena polovica možganov,'' pojasnjuje nevrolog dr. George Jallo.

Mala Cameron je operacijo sicer preživela, a zbudila se je paralizirana po eni strani telesa. Tako je morala štiri tedne ostati na rehabilitaciji, kjer se je s pomočjo intenzivnih fizioterapij spet naučila hoditi in uporabljati paralizirano roko. In tudi ko so starši deklico odpeljali domov, rehabilitacija še zdaleč ni bila končana. Vsak teden je Cameron prestala kar 10 ur fizioterapij. A trud je bil poplačan. ''Danes lahko deklica spet teka naokrog. Lahko govori, lahko se normalno uči,'' navdušeno pove eden od Cameroninih zdravnikov, dr. Adam Hartman. In kar je najpomembneje – Cameron že dve leti ni doživela niti enega napada. ''Nismo si mislili, da se bo vse skupaj tako dobro končalo,'' pove dekličin oče Casey Mott. ''A zdaj verjamem, da se čudeži res dogajajo. In najina hči je primer takšnega čudeža.''

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587