Vizita.si
Ali protivirusna zdravila, kot je tamiflu, res ne preprečujejo zapletov pri okužbi z novo gripo, ampak zgolj lajšajo simptome okužbe?

Novice

Raziskovalci dvomijo v učinkovitost tamifluja

E.T.
09. 12. 2009 12.30
0

Skupina raziskovalcev je v britanski znanstveni reviji British Medical Journal objavila članek, v katerem trdi, da protivirusna zdravila, kot je tamiflu, sploh ne delujejo tako, kot bi morala.

 

Ali protivirusna zdravila, kot je tamiflu, res ne preprečujejo zapletov pri okužbi z novo gripo, ampak zgolj lajšajo simptome okužbe?
Ali protivirusna zdravila, kot je tamiflu, res ne preprečujejo zapletov pri okužbi z novo gripo, ampak zgolj lajšajo simptome okužbe?FOTO: Reuters

Tovrstna zdravila naj bi namreč zgolj lajšala simptome nove gripe, pa še to le minimalno, na preprečevanje nadaljnih zapletov pa naj ne bi imela nobenega vpliva. ''Večina mladih, zdravih ljudi lahko novo gripo preboli z veliko počitka, z uživanjem velikih količin tekočine in zdravili za zniževanje temperature. Tamifluja sploh ne potrebujejo,'' pravi zdravnica dr. Kristi Koenig, ki je zadnja objava o neučinkovitosti tamifluja sploh ni presenetila. Tudi zdravnik dr. Marvin Bittner pravi, da so do zdaj objavljene študije, ki poveličujejo tamiflu in druga, podobna protivirusna zdravila, nezanesljive. ''Splošno znano je, da so dokazi o preprečevanju nadaljnih zapletov gripe zelo šibki,'' opozarja.

Revija British Medical Journal namreč poroča, da zadnje študije, ki jih poleg proizvajalcev zdravil vzporedno izvajajo tudi neodvisna raziskovalna podjetja, zaradi pomanjkanja podatkov niso mogle potrditi v preteklosti objavljenih raziskav, ki trdijo, da protivirusna zdravila – med njimi tudi tamiflu – pri okužbi z novo gripo zagotovo preprečujejo nadaljne zaplete. Težava naj bi bila v tem, da proizvajalec zdravil skupini neodvisnih raziskovalcev rezultatov svojih raziskav ni poslal pravočasno, zato so morali znanstveniki del študije opustiti. ''Pomanjkanje verodostojnih podatkov spodkopava prejšnja dognanja o tem, da protivirusna zdravila, tako imenovani osteltamiviri, res preprečujejo zaplete ob okužbi,'' so v članku zapisali neodvisni raziskovalci.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587