Vizita.si
Raziskave so pokazale, da pasivno kajenje dobesedno ubija otroke.

Novice

Razkriti pogubni učinki pasivnega kajenja na otroke

Ni.J.
10. 09. 2010 13.12
0

Po zadnjih raziskavah naj bi pasivno kajenje samo v Veliki Britaniji pri otrocih povzročilo kar 20 odstotkov vseh smrti zaradi sindroma nenadne smrti, več kot 20 tisoč okužb dihal in 120 tisoč vnetij srednjega ušesa!

Raziskave so pokazale, da pasivno kajenje dobesedno ubija otroke.
Raziskave so pokazale, da pasivno kajenje dobesedno ubija otroke.FOTO: iStockphoto
Skupina priznanih zdravnikov je v Veliki Britaniji sprožila pobudo, naj oblasti prepovejo kajenje v avtomobilih in domovih, saj so raziskave pokazale, kakšen vpliv ima pasivno kajenje na otroško zdravje.

Raziskava, ki so jo opravili v Veliki Britaniji, je pokazala, da pasivno kajenje povzroči 20 odstotkov smrti otrok zaradi sindroma nenadne smrti in da pasivno kajenje samo v Veliki Britaniji povzroči kar 22 tisoč novih primerov astme in dihalnih težav pri otrocih. V Veliki Britaniji zaradi pasivnega kajenja poleg tega vsako leto med otroci zabeležijo kar 20 tisoč dodatnih obolenj prsnega koša, 120 tisoč vnetij srednjega ušesa in 200 primerov meningitisa.

Zaradi pasivnega kajenja v Veliki Britaniji letno zabeležijo 300 tisoč dodatnih zdravniških pregledov in 9.500 dodatnih hospitalizacij otrok.
Zaradi pasivnega kajenja v Veliki Britaniji letno zabeležijo 300 tisoč dodatnih zdravniških pregledov in 9.500 dodatnih hospitalizacij otrok.FOTO: iStockphoto

Pasivno kajenje pa zaradi zdravstvenih težav, ki jih povzroča, predstavlja tudi izjemno finančno breme za državo. Na Otoku tako za 300 tisoč dodatnih zdravniških pregledov in 9.500 hospitalizacij porabijo kar 23 milijonov funtov letno.

Profesor John Britton na zahtevo zdravnikov odgovarja, da ji najverjetneje ne bo mogoče ugoditi, da pa bi bilo potrebno poiskati način, kako zaščititi otroke v domovih, kjer je kajenje dovoljeno. “Ker menimo, da popolna prepoved ni uresničljiva, se zavzemamo za prepoved kajenja v vseh vozilih, ne le službenih,“ razlaga. “Tudi osebe, ki nimajo otrok v avtomobilu, bi morale kaditi zunaj vozila. Če ne zaradi zdravja otrok, pa zaradi varnosti na cesti. Številni starši poleg tega verjamejo, da otroke dovolj zaščitijo že tako, da kadijo samo v enem prostoru ali ko otrok ni v bližini. A ni tako, saj otroci vdihavajo cigaretni dim tudi na ta način,“ še pravi.

Bodo v Veliki Britaniji prepovedali kajenje v osebnih avtomobilih?
Bodo v Veliki Britaniji prepovedali kajenje v osebnih avtomobilih?FOTO: iStockphoto

Richard Ashcroft, profesor bioetike v Londonu k temu dodaja, da bi bilo treba kajenje prepovedati tudi na javnih mestih, kjer se zadržujejo otroci. “Tako bi bilo kajenje prepovedano pred šolami, vrtci in tudi na otroških igriščih,“ pravi.

Raziskava, ki je potekala pod okriljem onkološkega raziskovalnega centra in centra za nadzor nad tobačnimi izdelki na nottinghamski univerzi, je odkrila, da so otroci, katerih oba starša sta kadilca, devetkrat bolj izpostavljeni pasivnemu kajenju kot otroci, ki živijo v nekadilskih družinah. Onkološki raziskovalni center zato poziva k podražitvi tobačnih izdelkov, uvedbo novih standardov, ki bi omejili prodajo in ilegalno prodajo tobačnih izdelkov ter vlaganje v medijske kampanje za osveščanje mladih. Center prav tako predlaga umik tobačnih izdelkov iz trgovskih izložb, uvedbo standardiziranih embalaž, ukinitev kajenja v medijih, vključno s filmi in televizijskimi programi, ter strožje kazni za osebe, ki bodo tobačne izdelke prodajale mladoletnim.

Zagovorniki prepovedi kajenja v avtomobilih imajo že pripravljen seznam ukrepov, ki naj bi prispevali k zmanjšanju kajenja in povečanju zdravja otrok.
Zagovorniki prepovedi kajenja v avtomobilih imajo že pripravljen seznam ukrepov, ki naj bi prispevali k zmanjšanju kajenja in povečanju zdravja otrok.FOTO: iStockphoto

Nad zahtevami pa se močno pritožujejo kadilci. “Prepoved kajenja v osebnem avtomobilu je poseg v zasebnost. To je le korak od prepovedi kajenja v lastnem stanovanju. Obe zahtevi se mi zdita nesprejemljivi in neizvedljivi,“ oporeka Simon Clark, direktor kadilskega lobija Forest.

Kakor koli že, res je, da bi otroke resnično lahko zaščitili pred pogubnimi učinki pasivnega kajenja. A verjetno vsak starš najbolje ve, kako lahko zaščiti svojega otroka in kaj je zanj dobro.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587