Vizita.si
Preobrazba

Novice

Neverjetna preobrazba v manj kot letu dni

L. E.
23. 05. 2018 10.58
0

Kdo bi si danes mislil, da je 23-letna Mari Llewellyn kadar koli imela težave s težo? Odkar ji je uspelo izgubiti 33 kilogramov, je njeno življenje zelo drugačno. Sama zase pravi, da je povsem druga oseba. A če bi ji kdo včasih dejal, da ji bo takšna preobrazba uspela v manj kot letu dni, mu tudi sama ne bi verjela.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Američanka Mari Llewellyn, ki bo kmalu praznovala 24. rojstni dan, je, ko je bila najtežja, tehtala že 111 kilogramov. Zaradi tega je trpela, ni si bila všeč, a ni verjela, da lahko kaj spremeni ... Slabo se je prehranjevala, ni se gibala. Počutila se je utrujeno, depresivno, anksiozno, izgubljeno. Danes pa je nekdo povsem drug. Oseba, ki na življenje gleda pozitivno, je polna energije, srečna, uspešna, ambiciozna. "Imate moč, da spremenite življenje," pravi.

Kako ji je uspelo?

Včasih nisem imela nobenih ciljev, se spominja. Nič je ni posebno veselilo, že najmanjša sprememba ji je predstavljala stres. Življenju se je raje izogibala, raje se je skrivala. "Pričakovala sem, da, če se mi bo kaj zgodilo, se mi bo samo od sebe. Ker se mi ni, sem se potem smilila sama sebi."

Nato pa je ugotovila, da bi morda le lahko poskusila kaj spremeniti. Začela se je izobraževati o zdravi hrani. In poskušala se je več gibati. Vztrajala je in prišla do tega, da je danes šestkrat na teden v fitnesu. Še posebej pa je bilo za njen uspeh pomembno, da je začela dvigovati uteži. Z vajami za moč je dobivala vse več mišične mase. Mišice pa so prav tako porabnik energije.

Danes je torej šestkrat na teden v fitnesu. A to ne pomeni, da pretirava. Največ 20 minut porabi za kardio vadbo. Nato še dviguje uteži. Takšne nove življenjske navade pa še zdaleč niso pozitivne le zato, ker poskrbijo, da se stopijo odvečni kilogrami. "Imam več energije, bolje spim in lažje se osredotočam ... celo moji lasje in nohti so bolj zdravi. To pa ni le rezultat izgube teže, temveč zdravega načina življenja."

Boljša kondicija, več moči, več energije, boljše počutje ... vse to prispeva k temu, da dobi človek spodbudo, da spremeni vse mogoče v svojem življenju. "Od tega, da nisem mogla prehoditi niti enega kilometra, sem prišla do tega, da imam danes spletno stran, kjer pomagam ženskam spremeniti življenje. Od tega, da se sploh nisem marala, sem prišla do tega, da sem na tisoče ženskam zgled, kako se lahko začneš imeti rad. Če sem jaz to dosegla, vem, da lahko tudi one."

Tu so še nasveti strokovnjakinje za hujšanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ne le manj kilogramov – pomembno je tudi, da pridobite mišice

S spremembo življenjskega sloga je tako Mari dosegla ne le, da ima danes pri 180 centimetrih višine 78 kilogramov, temveč tudi, da je njeno telo mišičasto in zdravo. Uspeh hujšanja se namreč ne meri le v kilogramih. 

Kot pravijo tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje NIJZ  – danes pravzaprav po vrsti študij, ki so bile narejene na tem področju, ne govorimo le o debelosti, temveč o več debelostih. In najslabša, tista, ki najbolj ogroža zdravje, je tako imenovana sarkopenična debelost, ko ima telo ob povečani telesni maščobi zmanjšano mišično maso. "Posameznik, ki ima zmerno povečano telesno težo (za odraslega to pomeni indeks telesne mase do 30) in ob tem dovolj mišične mase, je lahko celo manj ogrožen za nastanek kroničnih bolezni kot posameznik, ki ima priporočeno vrednost indeksa telesne mase in sarkopenijo (zmanjšano mišično maso). Dovoljšna mišična masa deluje presnovno zaščitno, še posebej, če smo redno telesno dejavni." To pa zmanjšuje presnovne spremembe, ki so posledica povečane količine maščevja v telesu in predstavljajo podlago za nastanek kroničnih bolezni.

Ni torej dovolj le, da spremenimo prehrano, če želimo shujšati. Kaj šele, da bi razmišljali o stradanju! Morali bi v svoje življenje počasi uvesti aerobno vadbo. Začnete lahko s hojo. Hodite vsak dan, četudi najprej le po deset, petnajst minut. Počasi podaljšujte čas sprehoda. Poskušajte pa upoštevati tudi nasvet Mari Llewellyn, da dvigujete uteži. S tem, ko boste pridobivali mišično maso, boste prispevali k uspehu enako kot s tem, ko boste izgubljali telesno maščobo.

Mari je tudi prepričana, da danes poje veliko več hrane, kot jo je nekoč. Le da je ta bolj zdrava, hkrati pa tudi ona potrebuje več energije, saj je toliko bolj aktivna. Pri prehrani se ji zdijo sicer pomembne tri stvari. Njeno prvo opozorilo je, da pogosto pozabljamo na zdrave maščobe – sama ima še posebej rada avokado in oreške. Nato se ji zdi pomembno uživati dovolj beljakovin, sama jih največkrat uživa v obliki mesa in jajc. Ogromno seveda poje tudi zelenjave. Izogiba pa se belim ogljikovim hidratom in sladkorju.

Preberite si še zgodbo Tamare iz Ljubljane, ki ji je v dveh letih uspelo izgubiti 70 kilogramov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587