Vizita.si
Redno samopregledovanje dojk je bistveno za zgodnje odkrivanje raka. Je enostavno in velikokrat se premalo zavedamo, kako pomembno je!

Žensko zdravje

VIDEO: Ženske, redno si pregledujte dojke!

M.K.
01. 09. 2009 12.00
0

Rak dojke je bolezen, pri kateri iz neznanega vzroka pride do nekontroliranega razmnoževanja in rasti različnih vrst izrojenih celic. Če vdrejo v limfni in krvni obtok, tvorijo metastaze v oddaljenih tkivih in organih.

Redno samopregledovanje dojk je bistveno za zgodnje odkrivanje raka. Je enostavno in velikokrat se premalo zavedamo, kako pomembno je!
Redno samopregledovanje dojk je bistveno za zgodnje odkrivanje raka. Je enostavno in velikokrat se premalo zavedamo, kako pomembno je!FOTO: iStockphoto

Bolezni so najbolj izpostavljene ženske, starejše od 50 let. Na razvoj bolezni vplivajo tudi genetski dejavniki oziroma pozitivna družinska anamneza. Bolj pa morajo paziti tudi tiste, ki so izpostavljene delovanju naslednjih estrogenov:

– zgodnji nastop menstruacije in pozna menopavza,
– nerodnost oziroma rojstvo prvega otroka v poznih letih,
– odsotnost dojenja,
– nadomestna hormonska terapija (v trajanju več kot 5 let),
– prevelika telesna teža,
– zelo gosto žlezno tkivo,
– kajenje,
– čezmerno pitje alkohola,
– obsevanje kot zdravljenje pred 30. letom starosti.

Junijska akcija EUROPE DONNE

V začetku junija je Slovensko združenje za boj proti raku dojk organiziralo ozaveščevalno akcijo samopregledovanja dojk za zgodnje odkrivanje raka.

V Sloveniji je rak dojk najpogostejša oblika raka pri ženskah, saj je vsak peti nov primer raka pri ženskah rak dojk. V povprečju je v Evropi vsaka deseta ženska ogrožena, da do 75. leta zboli za rakom dojke. V državah Evropske unije je vsako leto več kot 270.000 novih primerov raka dojk, letno pa zaradi raka dojk umre 87.000 žensk.

Namen akcije EUROPE DONNE je bil spodbuditi vse ženske k rednemu samopregledovanju dojk. V ta namen je v drugem tednu junija 1.200 lekarniških farmacevtk in farmacevtov po vsej Sloveniji nosilo majico ZaUPANJE čutim, ki je ponazarjalo, kako ženska sama naredi samopregled dojk. Na voljo je bila tudi posebna zloženka za vsakdanjo rabo, na kateri je bilo natančno predstavljeno samopregledovanje dojk. Predstavnice Europe Donne so na predstavitvenih točkah po Sloveniji prikazovale potek samopregledovanja na modelu dojke.

S skupnimi močmi proti bolečini

Projekt se je odvijal pod imenom S skupnimi močmi proti bolečini in je opozarjal na pomen samopregledovanja dojk.

"Rak dojk je bolezen, ki jo lahko učinkovito zdravimo, če je odkrit zgodaj. Samopregledovanje je enostavno, a tako premalo se zavedamo, kako nas lahko reši bolečin – psihičnih in fizičnih," pravi Mojca Senčar, predsednica Europe Donne.

Kdaj začeti s samopregledovanjem?

V Sloveniji je rak dojk najpogostejša oblika raka pri ženskah, saj je vsak peti nov primer raka pri ženskah rak dojk. V državah Evropske unije je vsako leto več kot 270.000 novih primerov raka dojk, letno pa zaradi raka dojk umre 87.000 žensk.
V Sloveniji je rak dojk najpogostejša oblika raka pri ženskah, saj je vsak peti nov primer raka pri ženskah rak dojk. V državah Evropske unije je vsako leto več kot 270.000 novih primerov raka dojk, letno pa zaradi raka dojk umre 87.000 žensk.FOTO: iStockphoto

Dekleta naj bi si že po 18. letu starosti začela redno vsak mesec pregledovati dojke, najugodneje od sedmega do desetega dneva po prvem dnevu menstruacije, v sedečem in ležečem položaju. Rak v tej starosti je izredno redek, vendar s tem ženske pridobijo na izkušnji, ki je še kako potrebna kasneje, v tridesetih in štiridesetih letih, še posebej pa po starosti 50 let. Na ta način bodo sposobne zaznati najmanjše spremembe v dojkah. Vaja dela mojstra in rešuje življenja!

Kako izvedemo samopregledovanje?

1. Po kopanju si oglejte dojke v ogledalu in jih primerjajte. Prepričajte se, da ni nobenih vidnih sprememb. Nato sklenite roke za glavo in ponovno preverite, da ni sprememb.

2. Dvignite desno roko in položite levo dlan na desno dojko. Iztegnite prste in jih stisnite skupaj ter s krožnimi gibi pretipajte celo dojko. Začnite na zunanjem obodu dojke in se z roko pomikajte proti bradavici. Ponovite postopek še za levo dojko.

3. Nagnite se naprej in podprite desno dojko z desno roko. Z nežnimi krožnimi gibi leve roke rahlo pritiskajte na dojko. Ponovite postopek še za desno dojko.

4. Nagnite se naprej, spustite levo roko. S stisnjenimi prsti desne roke pretipajte levo pazduho, nato ponovite pregled še z razprtimi prsti. Ponovite postopek še za desno pazduho.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587