Vizita.si
Britanki Katie Knowles so zdravniki pri 20-ih letih povedali, da morda ne bo nikoli več hodila. Čeprav se ji je svet podrl, pa je s fizioterapijo uspela znova narediti prve korake.

Novice

Rekli so ji, da ne bo nikoli več hodila! Poglejte jo danes ...

K.B.
03. 02. 2015 09.14
3

Študentka, ki so ji rekli, da ne bo nikoli več hodila, je premagala slabe napovedi zdravnikov in postala model. Komaj 24-letna Katie Knowles se spopada z degenerativno boleznijo medvretenčnih ploščic in spinalno stenozo, zaradi česar je pri 20 letih postala paralizirana.

Britanka Katie Knowles iz Newcastla je pri komaj 15 letih razvila degenerativno bolezen medvretenčnih ploščic in spinalno stenozo – stanje, ki se navadno pojavi pri starostnikih. ''Ko so zdravniki najprej posumili na diagnozo, še sami niso mogli verjeti, saj se to stanje pojavi le pri starejših. Sprva so se spraševali, ali se z njo spopadam zaradi kakšne poškodbe, saj jim ni bilo jasno, kako se lahko tako mlad človek spopada s tem stanjem. Smešno je, da so moji babici, ki je stara 82 let, takrat diagnosticirali isto stvar,'' je Katie povedala za britanski Mail Online.

Pri 16 letih so ji operirali izmaknjeni disk, ki je pritiskal na živec in ji na ta način zmanjšali bolečine v hrbtu. A štiri leta kasneje se je bolečina povrnila in kirurgi so opravili še en poseg, s katerim so disk odstranili. Po operaciji se je Katie zbudila in doživela šok. Namesto da bi ji operacija le odpravila bolečine, nenadoma ni več čutila spodnjega dela telesa. ''Ko sem spoznala, da ne morem več hoditi, se mi je zdelo, kot da je mojega življenja konec. Nisem več čutila svojih stopal in dela svojih nog. Bilo je grozljivo,'' se spominja. Izgubila je občutek v prstih, nogah, stegnih in ni več mogla vstati iz postelje. Svet se ji je podrl. Katie je bila pred tem balerina, plavalka, rada je igrala badminton in jahala konje. Zdravniki so ji celo rekli, da morda nikoli več ne bo normalno hodila in da bo obsojena na življenje v invalidskem vozičku. ''Vedno sem bila izjemno aktivna. Redno sem plesala, igrala badminton na prostem, tekmovala v plavanju … Nenadno pa nisem več mogla početi nič od tega.''

A mlada Katie se je odločila, da ne bo obupavala in da bo naredila vse, kar je v njeni moči, da izboljša svoje stanje. ''Ponovno učenje hoje je bilo zelo težko in frustrirajoče. Na fizioterapiji sem dobila vzdevek Bambi, ker sem bila vedno tako nestabilna. A bila sem izjemno odločna,'' se spominja. Ko je le naredila prve korake, je bila presrečna in nihče je ni več mogel ustaviti.

Danes je Katie Knowles 24-letna študentka prava in ne le, da hodi, uresničila je tudi svoje sanje ter postala model. ''Prijateljica mi je predlagala, da bi se morala preizkusiti kot model. Ker se je ona že s tem ukvarjala, sem pristala na to in za zabavo sva posneli nekaj fotografij. Še preden sem se dobro zavedla, jih je objavila na spletu in pričeli so me klicati fotografi in predstavniki podjetij, če bi želela delati z njimi. Bilo je neverjetno.''

Ponudbe so se vrstile ena za drugo, in čeprav si še vedno pomaga z berglami, je to ni ustavilo. ''Še vedno večino časa uporabljam bergle, na zelo slab dan tudi invalidski voziček, a to me ne bo ustavilo. Pripravljena sem poskusiti na najrazličnejše načine, da bi se dokazala, da sem ravno tako dober model. Enkrat sem pozirala na konju in me je vrgel na hrbet. Vsi so bili zaskrbljeni za moj hrbet, mene pa je najbolj skrbelo, če imam še frizuro in make-up na pravem mestu,'' se pošali.

Če je mlada Katie nekoč mislila, da je njenega življenja konec, pa sedaj živi svoje sanje. Tako želi tudi druge, ki se spopadajo s podobnimi težavami, spodbuditi, naj ne obupajo, ampak naj sledijo svojim sanjam.
 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587