Vizita.si
Rentgensko slikanje zob naj bi povečevalo tveganje za razvoj meningioma, vrste tumorja na možganih.

Novice

Rentgen zob povezujejo z možganskimi tumorji

Ni.J.
13. 04. 2012 11.08
2

Študija, ki je bila ta teden objavljena v reviji Cancer, je opozorila na povezavo med rentgenskim slikanjem zob in tumorji na možganih. Rentgen naj bi namreč tveganje za razvoj raka povečeval.

Rentgensko slikanje zob naj bi povečevalo tveganje za razvoj meningioma, vrste tumorja na možganih.
Rentgensko slikanje zob naj bi povečevalo tveganje za razvoj meningioma, vrste tumorja na možganih.FOTO: iStockphoto

Strokovnjaki ugotavljajo, da ljudje, ki pogosteje opravljajo rentgensko slikanje zob, pogosteje zbolevajo za meningiomom, vrsto tumorja na možganih, ki nastane iz možganskih ovojnic, kakor ljudje, ki tovrstni diagnostični postopek opravljajo redkeje ali sploh ne. To sicer še ne pomeni, da rentgen povzroča tumorje, temveč le povečuje tveganje in nakazuje, da bo potrebno na tem področju opraviti več raziskav, da bodo znane natančne povezave. Zobni rentgen strokovnjaki sicer povezujejo tudi z rakom ščitnice.

Ker še vedno obstajajo dvomi glede direktne povezave med meningiomom in rentgenskimi žarki, zobozdravstveni strokovnjaki zahtevajo več raziskav, saj menijo, da je opravljena študija nepopolna. “Gre zgolj za previdnostno opozorilo … To, da sevanje povzroča tumorje, že vemo, prav tako se tudi zavedamo, da moramo biti pri rabi rentgenskega slikanja previdni,“ pravi dr. Donald O'Rourke, profesor nevrokirurgije na pensilvanski univerzi, ki sicer ni sodeloval pri študiji.

Raziskovalci svetujejo, naj zobozdravniki rentgensko slikanje zob opravljajo le, če je to res potrebno.
Raziskovalci svetujejo, naj zobozdravniki rentgensko slikanje zob opravljajo le, če je to res potrebno. FOTO: iStockphoto

Meningiomi so najpogostejši tumorji glave. Nastanejo v možganskih ovojnicah in so v večini primerov benigni oziroma nerakavi. Kljub temu pa vseeno niso tako nedolžni, saj lahko, glede na lokacijo nastanka, povzročijo slepoto in druge resne nevrološke poškodbe. Zdravniki se za kirurško odstranitev tumorja odločijo na podlagi njegove lokacije in velikosti, sicer pa poseg ni vedno potreben. "Meningiomi, ki so posledica sevanja, se razvijajo počasi, včasih tudi do 20 let," pravi O'Roruke. "Le od 1 do 5 odstotkov meningiomov je rakavih, vendar se pri ljudeh, ki so izpostavljeni večji količini sevanja, tveganje za razvoj rakavega tumorja povečuje."

Študijo o povezavi med rentgenskim slikanjem zob in razvojem možganskih tumorjev, ki je bila nedavno objavljena v reviji Cancer, je vodila direktorica zdravstvenih raziskav na univerzi Yale dr. Elizabeth Brooks Claus. Pacienti, ki so sodelovali v raziskavi, so bili v glavnem bele rase, Clausova pa v prihodnje namerava sedanjo študijo še nadaljevati in razširiti ter vanjo vključiti tudi predstavnike drugih ras, še posebej predstavnike afroameriške rase, ki so statistično izpostavljeni večjemu tveganju za meningiome. V študiji je sicer sodelovalo 1433 pacientov z meningiomom, starih od 20 do 79 let. Njihova povprečna starost je bila 57 let, kar pomeni, da so to bili ljudje, ki so zobni rentgen večinoma opravljali, ko so bile rentgenske naprave še starejše in so oddajale večje sevanje. Raziskovalci pa so proučili tudi podatke 1350 oseb, ki so imeli podobne karakteristike kot pacienti, a nikoli niso imeli meningioma.

Skupina pacientov z meningiomom je, kot so opazili raziskovalci, zobni rentgen opravljala v dvakrat večji meri kot zdravi ljudje. Odvisno od let, kdaj so jim opravljali rentgen, so bili tisti, ki so rentgen opravljali enkrat letno ali pogosteje, izpostavljeni za 1,4 do 1,9 odstotka večjemu tveganju za razvoj meningioma. Panorex slikanje, rentgensko slikanje celotnega zobovja na enem filmu, strokovnjaki prav tako povezujejo s tveganjem za meningiom. Ugotovili so, da so bile osebe, ki so jim slikanje opravljali pred 10. letom starosti, izpostavljene 4,9 odstotka večjemu tveganju za meningiom. Sevanje je pri panorex slikanju namreč večje kot pri običajnem rentgenskem slikanju zob.

Po priporočilih ameriške Administracije za hrano in zdravila naj bi odrasle osebe brez lukenj v zobeh in z zdravimi zobmi rentgensko slikanje zob opravljale na 2 do 3 leta, otroci, ki imajo sicer zdrave zobe, pa naj bi rentgen opravljali vsako leto ali vsaj vsako drugo leto. Strokovnjaki, ki so opravljali študijo, zato zobozdravnike svarijo, naj rentgenov ne opravljajo brez potrebe, če je zobovje pacientov zdravo.

Dr. Otis Brawley iz Ameriškega združenja za raka (American Cancer Society), ki izdaja revijo Cancer, ob vsem tem opozarja, da se je študija nanašala predvsem na nezanesljive podatke, torej spomine posameznikov, kolikokrat so prestali rentgensko slikanje zob, vključno s podatki o slikanju v otroštvu. Zato meni, da obstaja velika možnost napak in bo potrebno študijo razširiti in nadaljevati. Še enkrat tudi poudarja, da rentgen ne povzroča direktno tumorjev, temveč le povečuje tveganje.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587