Vizita.si
image (28)

Novice

Rešil soborce in izgubil obe nogi

Ni.J.
09. 12. 2010 08.04
13

Angleški vojak je v Afganistanu kar štirikrat pomagal pri reševanju svojih soborcev in tako rešil mnogo življenj, naposled pa je sam stopil na eksplozivno sredstvo in izgubil obe nogi.

Poddesetnik Ricky Fergusson je v bombnih napadih v Afganistanu kar štirikrat na bojišču pomagal poškodovanim soborcem. S svojim pogumnim dejanjem je tako pomagal rešiti življenja številnih vojakov, vendar je naposled sam pohodil eksplozivno sredstvo in ostal brez nog. Prislužil si je častno priznanje, tako imenovani vojaški križ ("Military Cross"), ki mu ga je podelila angleška kraljica.

25-letni poddesetnik Ricky je v napadu izgubil obe nogi, oko in prste na obeh rokah. Umetni nogi, protezi, ima šele šest tednov, a je kljub temu zbral dovolj energije, da je lahko ponosno zakorakal pred angleško kraljico. "Imel sem rahle težave, ker se mi protezi nista pravilno prilegali," je povedal. "Danes je prvič, da imam na protezah obute škornje, v njih pa je vse prej kot enostavno hoditi. Kljub temu mi je uspelo prikorakati do kraljice in ponosen sem nase. Opravljal sem poklic, ki me je veselil, in opravil sem ga častno in pošteno."

25-letnik iz Shropshira se je ponesrečil, ko je januarja 2010 stopil na protipehotno mino. Zatem je preživel kar pet tednov na intenzivni negi, prestal pa je 17 različnih operacij, s katerimi so mu med drugim presadili kožo z roke, da so mu rekonstruirali ustnico, in odvzeli kožo s trebuha za rekonstrukcijo lica. "Nesreče se pravzaprav sploh ne spominjam. Vodilni so mi povedali, da smo vstopili na nevarno območje, ko nam je bil ukazan umik, pa sem naključno sprožil mino, ki je nisem videl." V bolnišnici Selly Oak je preživel veliko več časa kot kateri koli drugi pacient. "A mi je uspelo prebiti se naprej. Dokler se bodo stvari odvijale tako, kot se in kot jaz hočem, bom srečen."

"Na bojišču sem imel samo en cilj. Če bi se kdo ponesrečil, bi mu v trenutku priskočil na pomoč in mu poskusil rešiti življenje. Tako pa ne razmišljam le jaz, temveč vsi fantje iz moje enote." Častnega priznanja tako ni prejel le Ricky, temveč tudi poddesetnik James McKie, ki je pobral priletelo granato in jo, še preden je eksplodirala, vrgel nazaj talibanskim napadalcem in tako rešil svojega poveljnika. "Podelitev priznanja je bila nepozabna izkušnja. Spoznal sem kraljico, kar si štejem v čast, in bil sem prepoznan zaradi svojih dejanj," je povedal McKie po podelitvi in dodal, da je težko, ko je za delo celotnega bataljona nagrajen le eden od vojakov, saj so trdno delali prav vsi. "Zato moram poudariti, da si nagrade nisem prislužil le jaz, temveč celotni bataljon."

Med incidentom, ki se je zgodil marca 2010, je poddesetnik McKie skupaj s svojo enoto naletel na talibanske vojake, ki so streljali s strehe objekta in nanje metali granate. Ena od granat je priletela v hrbet njegovega poveljnika. McKie je v trenutku zagrabil granato in jo vrgel nazaj. "Reagiral sem takoj, ko sem zagledal granato. Vedel sem, kako granata deluje in koliko časa imam na razpolago do eksplozije – praktično nič, zato sem jo na hitro odvrgel." Granata je eksplodirala kmalu zatem, ko jo je odvrgel, McKie pa je dobil rane na obrazu in rokah, ki so jih povzročili šrapneli, a jo je odnesel brez hujših poškodb.

Priznanja kraljice je prejelo še nekaj drugih vojakov, vsi za pogumno delovanje na bojišču.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587