Vizita.si
Odstranitev želodca je bila za sestri Singh edina rešitev.

Novice

Sestri sta si preventivno odstranili želodec

Ni.J.
10. 12. 2009 10.59
0

Sestrama so zdravniki napovedali 80-odstotno možnost, da bosta zboleli za rakom na želodcu. Zato sta se odločili, da si bosta dali odstraniti želodec.

Odstranitev želodca je bila za sestri Singh edina rešitev.
Odstranitev želodca je bila za sestri Singh edina rešitev.FOTO: iStockphoto

29-letna Ravindra Singh in 25-letna Meeta Singh sta podedovali gen, ki povzroča nevarno obliko raka na želodcu. Ker je ta bolezen vzela življenje njunemu očetu, dvema stricema, babici in 20-letnemu bratrancu, sta se za operacijo odločili takoj, ko sta izvedeli, kakšno je tveganje za razvoj bolezni.

Za operacijo se je najprej odločila Ravindra. Preiskave, ki jih je opravila pred operacijo želodca, so poleg tega pokazale, da se je pri njej že razvil rak na želodcu. “Ko sem izvedela, da že imam raka, sploh nisem več razmišljala o tem, da si ne bi dala odstraniti želodca. To je bil le še dodatni razlog,“ pravi. Enako odločitev pa je nekoliko kasneje sprejela tudi njena sestra Meeta, le da se pri njej rak še ni razvil.

Zdravniki so jima odstranili želodec in povezali požiralnik s tankim črevesom.
Zdravniki so jima odstranili želodec in povezali požiralnik s tankim črevesom. FOTO: iStockphoto

Zdravniki so jima odstranili cel želodec, vključno z vsemi limfnimi vozlički, nato pa povezali požiralnik z malim črevesom. Brez želodca je namreč mogoče živeti povsem normalno, saj nima večje vloge v procesu prebave.

Po operaciji sta sestri morali popolnoma spremeniti način življenja in prehranjevalne navade. Poleg tega so jima zdravniki napovedali, da bosta zaradi zmanjšanih obrokov izgubili približno 20 odstotkov telesne teže. Pojesta lahko namreč le šest obrokov na dan po deset grižljajev. “Zdaj se že veliko lažje spopadam z novim načinom življenja. Sicer imam še vedno dneve, ko sem popolnoma brez energije, večinoma pa se počutim dobro,“ pravi Ravindra. Kljub temu pa zdravniki pravijo, da bosta čez kakšno leto lahko pojedli tudi večje obroke in tako pridobili nekaj kilogramov.

Meeta pa pravi, da je bila izguba želodca zelo nizka cena, ki jo je mogla plačati za življenje. “V začetku nisem bila prepričana, ali sem na operacijo zares pripravljena, vendar sem se kasneje odločila, da je bolje preventivno odstraniti želodec, kakor zboleti za rakom,“ pravi. “Dodatno pa me je spodbudila še sestrina diagnoza.“

Njun oče Baldave je zaradi raka na želodcu umrl, star šele 45 let, nekaj dni pred božičem leta 1995. Zaradi tega sta leta 2008 opravili testiranja, ki so pokazala, da sta podedovali spremenjen gen E-kaderin (CHD1), ki že več generacij uničuje njuno družino. “Poleg naju je v družini kar nekaj bratrancev in sestričen, ki so podedovali isti gen,“ pravi Ravindra. “Zdaj pa se morajo odločiti, ali si bodo dali odstraniti želodec ali živeli v strahu vse življenje,“ še dodaja.

Ta gen je izjemno nevaren in lahko povzroči zelo nevarno in hitro napredujočo obliko raka na želodcu,“ razlaga Simon Dexter, Meetin zdravnik. “Na srečo pa obstajajo testiranja, s katerimi lahko odkrijemo prisotnost tega gena in opravimo operacijo, še preden se bolezen razvije,“ dodaja.

 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587