Vizita.si
Lepi in negovani lasje so odraz zdravega in urejenega človeka.

Lepota

Resnice in zmote o laseh

S.C.
10. 02. 2012 08.51
14

Imamo jih predvsem za okras, jih krtačimo, strižemo, barvamo in oblikujemo. Lepi in negovani so ogledalo zdravega in urejenega človeka. Pa ste prepričani, da veste vse o svojih laseh?

Lepi in negovani lasje so odraz zdravega in urejenega človeka.
Lepi in negovani lasje so odraz zdravega in urejenega človeka.FOTO: iStockphoto
Lasje se, za razliko od dlačic, nahajajo izključno na glavi. Na dan zrastejo okoli 0,4 milimetra, medtem ko dlačice samo 0,2. Kljub vsem mogočim testom pa znanstveniki žal še niso ugotovili dejanskega pomena las. Predvidevajo, da naj bi služili kot zaščita možganov pred segrevanjem, so pa tudi odličen okras našemu obrazu in celotni podobi, če jih znamo lepo urediti.

Zgradba las

Las sestavljata steblo in korenina. Lasno steblo raste pod različnimi koti glede na površino kože, in sicer od 10 do 90 stopinj. Če rastejo lasje pod zelo majhnim kotom, na primer od 10 do 20 stopinj, je včasih nemogoče narediti želeno pričesko. Pri majhnem kotu rasti se lasje lahko vrastejo v kožo in povzročijo vnetje. Las sestavlja keratin ter mrtve kožne celice in ravno zaradi tega nas ne boli, ko se strižemo. Zato pa zaradi folikul, majhnih vrečic okoli lasnih koreninic, iz koder las raste, lahko veliko izvemo o našem organizmu.

Na dan nam izpade povprečno sto las.
Na dan nam izpade povprečno sto las. FOTO: iStockphoto

Krvna slika recimo pokaže samo trenutno stanje snovi v telesu, lasje pa si jih zapomnijo. Tako lahko težke kovine, ki nastanejo v trajanju lasnega mešička, odkrijemo tudi čez 20 let. V telesu se kopičijo, iz krvi pa se hitro očistijo in tako krvna slika ni realna. Kakovost, debelina in barva las so dejavniki, ki so odvisni od pigmenta in števila zračnih mehurčkov, ki so znotraj lasu. S staranjem ti mehurčki odbijajo svetlobo, tako so lasje brez leska in začnejo izpadati.

Izpadanje las

Pri mladih ljudeh je življenjska doba lasu približno 7 let, pri starejših pa se z leti krajša. Lasni mešiček se nenehno ciklično razvija v treh fazah. Prva se imenuje anagena ali faza rasti, ki traja od 2 do 6 let, druga je katagena faza ali faza mirovanja, ta traja dva tedna, na koncu pa je še telogena faza, imenovana tudi opustitev, ki traja približno tri mesece. Nato las izpade in ga nadomesti nov. Za normalno rast lasje potrebujejo zadostno količino železa. Če ga organizmu primanjkuje, se ta upočasni, kar posledično zopet pripelje do izpadanja. Zanimivo je, da moškim lasje rastejo hitreje kot ženskam, vendar tudi hitreje izpadajo. V povprečju odraslemu človeku izpade sto las na dan.

Miti o laseh

Če mislite, da vam zaradi umivanja izpade več las kot običajno, ste v zmoti. Ti lasje bi odpadli v vsakem primeru, tako da bodite brez skrbi. Prav tako je zmotno prepričanje, da lasje hitreje rastejo, če jih pogosteje strižemo, pa tudi dlake ne postanejo debelejše zaradi britja, ampak se debelijo z leti. Barva za lase uniči le koren lasu in ne tudi lasnega mešička, kot bi mnogi pomislili.

Zanimivo

Ni pomembno, ali so lasje obarvani ali ne, po smrti se poleg kosti, za razliko od ostalih organov, neverjetno počasi razgrajujejo. V času življenja nam služijo kot okras ter razkrivajo, kaj smo podedovali od svojih prednikov. Če pa bi radi naredili dobro delo, lahko svoje dolge lase darujete tudi za dober namen. Z njimi bodo tako naredili lasulje za bolnike, ki so po kemoterapiji ostali brez las.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587